joi, 31 octombrie 2024

„1944: Frontul Arad”: 80 de ani de la luptele din Arad, evocate în Sala Marii Uniri

de Valentin Iacob

Un eveniment de excepție dedicat comemorării a 80 de ani de la luptele eroice de la Păuliș a avut loc joi, 24 octombrie 2024, în Sala Marii Uniri din Arad. Ceremonia s-a desfășurat în clădirea istorică a Palatului Comitatului, situată pe Bd. Revoluției, nr. 81, un simbol al Aradului.

Momentul a fost marcat prin acordarea, de către Unitatea Militară din Cetate, a unor plachete omagiale personalităților prezente, în semn de recunoștință pentru contribuția la păstrarea vie a memoriei colective. Evenimentul a reunit istorici, universitari, cadre didactice, asociații non-guvernamentale, personalități locale și reprezentanți ai armatei, care au adus un omagiu celor care au luptat cu eroism în septembrie 1944.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat:  „Acest moment ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra sacrificiilor făcute în luptele pentru apărarea României, de a aduce în fața publicului istoria Aradului. Luptele de la Păuliș și din municipiul Arad reprezintă un capitol esențial din istoria locală și națională, iar noi le recapitulăm, să onorăm amintirea celor care s-au sacrificat pentru Arad”.

Printre personalitățile locale și invitații speciali care au participat la ceremonie s-au numărat: subprefectul Dorel Sinaci, Ionel Bulbuc, vicepreședinte CJA, Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Sorin Bulboacă, directorul Complexului Muzeal Arad, Ioan Tuleu, jurnalist și istoric, Marius Gondor, inspector general ISJ Arad, cadre militare,  în activitate și în rezervă, reprezentanți ai instituțiilor din Arad, Diana Copolovici, prorector al Universității „Aurel Vlaicu”, Cristian Bențe, prorector al universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. 

Andrei Ando, lector universitar și istoric arădean, a prezentat, în cadrul evenimentului, cartea intitulată „1944. FRONTUL ARAD”, o lucrare în care explorează una dintre cele mai dificile perioade din istoria Aradului – invazia de opt zile a orașului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„”1944: Frontul Arad” vorbește despre viața în vreme de război, despre cele opt zile în care Aradul a fost ocupat de armata ungară și despre tăvălugul sovietic devastator care a urmat. Cum au trăit arădenii acele zile grele, cum le-au supraviețuit, ce au însemnat pentru evreii arădeni legile antisemite și cum au scăpat, ca prin urechile acului, de deportare și exterminare. Este o carte despre consecințe, politică, abuz, despre omenie și lipsa ei, exces de forță, distrugere, eroism, despre curaj, lașitate, viață și moarte, greșeli și interese, relații mortale, sărăcire, teroare… despre Aradul în războiul nud, brutal, nedrept, despre conflicte de care nu suntem atât de departe cum poate am fi tentați să credem. Cartea are la bază peste 400 de documente din arhive, care vor fi grupate, la rândul lor, într-un volum. „1944: Frontul Arad” este o cercetare care abordează istoria locală din perspectiva vieții cotidiene, a omului simplu expus deciziilor pe care nu are capacitatea să le influențeze. Evenimentul editorial se înscrie în ciclul de evenimente organizate cu prilejul aniversării a 80 de ani de la luptele pentru Arad, în al Doilea Război Mondial”, a declarat Andrei Ando.

În acest volum, Andrei Ando a adus la lumină detalii inedite despre viața de zi cu zi a Aradului în acea perioadă, bazându-se pe o documentare atentă în arhive, respectiv în presa de limbă română și cea maghiară a epocii. El a subliniat rolul pe care ziarele l-au avut în relatarea desfășurării evenimentelor și în mobilizarea moralului localnicilor. Pagini din arhive și din publicațiile de atunci dezvăluiau atât incertitudinea trăită de populație, cât și curajul arădenilor. Prin prezentarea unor articole și reportaje de la acea vreme, prin redarea corespondențelor oficiale a instituțiilor publice, Andrei Ando a evidențiat nu doar evoluția militară a conflictului, ci și impactul social și economic asupra comunității arădene.

Cartea „1944. FRONTUL ARAD” oferă o perspectivă nouă asupra nu doar cu privire la date și fapte, ci și la emoțiile celor care au trăit în acele zile dificile.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo