luni, 23 august 2021

„Am găsit o formă de Dumnezeu la țară” – Alexandra Blănaru în dialog cu MC Bean, Subcarpați

de Basil Mureșan

Am lăsat sa treacă un timp de la cel mai așteptat eveniment al Aradului și anume Arad Open Air. Un eveniment care a strâns mii de oameni frumoși și dornici de a se distra. Cu toții am trecut prin aceeași perioadă zbuciumată, care ne-a privat de multe activități sociale. Anul acesta, muzica ne-a unit la AOA, un festival deja cu o tradiție creată. Au urcat pe scenă artiști precum Cargo, Basska, CTC, Vali Bărbulescu, Outlandish și mulți alții. Însă, pentru mine momentul cel mai așteptat a fost cel în care cei de la Subcarpati au urcat pe scenă. Această trupă atunci când începe sa cânte, îmi stârnește o emoție de nedescris. De la prima melodie până la ultima, am un nod în gât și piele de găină. Fiecare melodie a lor ne atinge acel punct sensibil, amplificându-ne trăirile și emoțiile.

Am reușit să stau de vorbă cu taica BEAN (așa cum îl știm cu toții), ALEXE MARIUS ANDREI, cel care a infiintat trupa în urma cu 11 ani. A fost un interviu atipic, mai mult o discuție în care eu am avut unele curiozități legate de adevăratul mesaj pe care ei îl promovează prin muzica pe care o creează.

„NOI AM PROMOVAT ÎN PRIMUL RÂND MUZICA, FOCUSUL NOSTRU PRINCIPAL ACESTA A FOST- DE A FACE MUZICĂ. NE-AM GĂSIT DIN NOROC. AM CĂUTAT SĂ AVEM CALITATE ÎN MUZICA PE CARE NOI O FACEM„ MC BEAN

AB: Cum a fost România acum 11 ani și cum este acum?

BEAN: Noi ne-am propus să promovăm cavalul. Acum 11 ani nu cred că existau 2-3 cavale pe județ, acum sunt mii de cavale peste tot,iar pentru asta suntem mândri. A fost un exemplu pentru noi că în funcție de cât muncești, atâta iei și înapoi.

AB: Pentru mulți tineri, sunteți o inspiratie, un model, însă puțini dintre ei înțeleg ce înseamnă cu adevărat iubire de tradiție și de folclor. Ce sfat ați avea pentru acești tineri care se regasesc în ceea ce creați voi, dar se simt străini în habitatul lor, în propria lor țară.

BEAN: Evident, primul sfat ar fi acela de a se apropia de un caval, de un instrument muzical tradițional, să încerce și zona aceasta de simțământ. Alt sfat nu ar fi în afară de a te conecta cu zona aceasta, cu trecutul și cu tradiția. Iar dacă rezonezi cu ea, mai departe te duci singur, fără a mai avea nevoie de îndrumări.

AB: Cum vede taica Bean, fericirea?

BEAN: E o relație strânsă între satisfacție și împlinire. Fericirea poate fi pentru copii, noi adulții trebuie să împlinim lucruri, să le șlefuim, să facem. Nu pot spune că fericirea este o chestie superficială, înțeleg acest sentiment, însă pot trai și fără el, pot crea și fără el. Fericirea poate fi o recompensă a lucrurilor bune pe care le faci. Dragul meu de a face muzica dă bypass la lucrul acesta.

AB: Simplitatea, unde o putem găsi?

BEAN: La țară. Ca la un caval, ca la o caruță care are o singură viteză, la oraș ai o mașină cu cel puțin 5 viteze. Ritmul este mai micuț, mai domol la țară. Omul la țară este liber, departe de aglomerația de la oraș. Eu am găsit o formă de Dumnezeu la țară, unde am posibilitatea de a face lucruri pe care nu le puteam face la oraș . Încearcă să faci ceea ce au făcut bunicii noștri, să faci puțină agricultură, să hrănești o pisică, să crești o găină. Asta este simplitatea. Omul la țara este neșlefuit de societate, de aceea simplitatea o văd la țara.

AB: „FOLCLORU-I OXIGEN PENTRU UN POPOR ASTMATIC„ Un vers care spune multe despre „lupta„ voastră cu o apatie naționala. Nu vă simțiți uneori că sunteți precum DON QUIJOTE într-o societate atât de bolnava?

BEAN: Asta este o vorbă valabilă pentru toate țările, nu neapărat pentru România. Folclorul este oxigen pentru orice popor astmatic, dacă ai dat un remind la folclor, omul respectiv va avea un element comun, iar de acolo va începe să se reconstruiască, să se unească.

AB: Ce ne pregătește Subcarpati în viitorul apropiat?

BEAN: Avem un vinil de scos în premieră, lucru care va fi posibil începând cu 1 decembrie. Nu va fi lansat fizic, ci atunci vom putea lua comenzile, iar anul viitor vom scoate un nou album . Avem 4-5 piese de înregistrat, însă trebuie sa găsim timp pentru a merge prin Maramures, Botoșani deoarece le vom înregistra cu oameni din zonele respective. Avem lucruri mișto de făcut în viitor.

Subcarpați reprezintă cu siguranță singura voce autentică a reinterpretării folclorului nostru. Închideți ochii și oferiți-i sufletului doza de muzică bună în fiecare zi. Muzica unește și va uni întotdeauna. Tradiția noastră și folclorul nostru valorează mai mult decât această societate bolnavă în care trăim. Reconectează-te cu simplitatea și vei renaște în cea mai autentică formă a ta. Doamne ajută.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo