vineri, 23 decembrie 2022

Apple a confirmat că va renunța la portul Lightning pe viitoarele serii iPhone

de Valentin Iacob

Într-un interviu pentru The Wall Street Journal, Apple a confirmat că într-adevăr va renunța la portul Lightning pe viitoarele modele de iPhone.Apple a introdus portul Lightning în urmă cu peste un deceniu. De atunci, compania l-a adoptat pe fiecare serie iPhone lansată. Indiferent dacă cumpărați un iPhone recent sau unul puțin mai vechi, acesta va avea portul Lightning. Deși acest conector este durabil și funcționează, rămâne o soluție proprietară care nu este la fel de utilizată ca alte tipuri de porturi. Ca să nu mai vorbim de limitările sale, cum ar fi viteze lente de transfer de date.

Acum că toate modelele recente de iPad au renunțat la portul Lightning, se pare că iPhone-ul va urma în continuare. Apple a confirmat că va respecta noile reglementări UE, potrivit XDA-Developers. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu problema, producătorii de telefoane vor trebui să adopte încărcătorul comun – USB Tip-C – pentru a continua să lanseze noi dispozitive în țările UE până la sfârșitul anului 2024.

Recent UE a aprobat o directivă care obligă toate companiile de electronice ca începând din 2024 toate telefoanele mobile, tabletele, căștile wireless, camerele foto, consolele de jocuri, mouse-urile și tastaturile și alte dispozitive cu o putere mai mică sau egală cu 100 de wați să poată fi reîncărcate utilizând USB-C.

Compania Apple a fost printre cele mai reticente companii în a adopta un încărcător cu fir USB Tip-C. Până în acest moment marii producători mondiali de telefoane mobile, Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivi, Nokia sau Sony sau conformat și lansează telefoane, tablete și căști wireless cu port USB Tip-C. Seria Apple iPhone 14, lansată relativ recent, dar și Apple iPhone SE (2022)lansat mai în primăvară, au venit cu port Lightning.

Deși Apple nu a confirmat în mod explicit dacă adoptă USB Tip-C sau trece direct la încărcare wireless, presupunem că va merge pe prima variantă. Am auzit deja zvonuri că Apple testează USB Tip-C pe viitoarea serie iPhone 15. Compania ar putea introduce în cele din urmă un iPhone fără încărcător cu fir, dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Dar și aici este posibil ca Apple să aibă probleme în viitor. UE pregătește deja norme și pentru standardizarea încărcării wireless. Totul va fi din considerente ecologice, se aruncă foarte multe încărcătoare în fiecare an.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo