sâmbătă, 15 octombrie 2022

ARCD: „Un centru social ar soluționa problema oamenilor străzii din Arad”

de Valentin Iacob

Poliția Locală a transmis în această săptămână că de la începutul acestui an, în urma activității desfășurate în teren, au fost identificate 71 de locații de pe domeniul public și privat unde, cu frecvențe variabile, înnoptează oameni ai străzii, cerșetori și chiar persoane cu trecut violent care sunt prezente temporar în municipiul Arad.

 Din acest motiv, zonele respective sunt cunoscute și monitorizate ca fiind cu probleme.

Acest lucru scoate la iveală faptul că din aceste 72 de locații, 50 sunt în aparența municipalității.

În primul rând, trebuie precizat că Poliția Locală este limitată în putere și nu are atribuții suficiente în cazurile de față. În al doilea rând, dacă îi găsim pe oamenii străzii, ce facem cu ei? Aradul are nevoie de un centru social adecvat pentru asta, iar aceste 50 de locații din subordinea Primăriei pentru ce sau cine sunt ținute? Ar putea fi folosite întocmai pentru soluționarea acestei probleme, având în vedere că Primăria se plânge încontinuu de lipsa locurilor pentru astfel de centre”, opineazăSamuel Caba, președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație.

Astfel, Samuel Caba propune înființarea unui centru social care să fie coordonat și care să fie implementat printr-un parteneriat public – privat între Poliție, Primărie și Direcția de Asistență Socială cu ONG-uri de specialitate(inclusivcel propriu), pentru a concretiza soluțiile în ceea ce privește problema oamenilor străzii.

Aș vrea să atrag atenția cu privire la aceste locuri părăsite, aparținând Primăriei. De ce nu se găsește o utilitate pentru ele, în contextul în care Primăria insistă pe lipsa unor spații, care par să existe totuși.Întrebarea mea cu această ocazie este de ce Primăria nu folosește aceste spații. Pentru cine le ține și de ce nu sunt fructificate pentru binele cetățenilor arădeni?”, conclude Samuel Caba.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo