joi, 18 august 2022

CINE ARE GRIJA INFLAȚIEI NOASTRE?

de Valentin Iacob

Muncesc în domeniul HORECA. Și simt, ca și restul cetățenilor, apăsarea inflațeii, a scumpirilor în lanț, justificate sau nu. și, ca toată lumea, încerc să văd care e soluția, nu neapărat să caut vinovații. Cu toate că, în momentul acesta, putem trage concluzii clare despre vinovăția întregii clase politice aflate la putere în România.

BNR a prezentat Raportul asupra inflației. Banca Centrală, prin vocea guvernatorului, a transmis un mesaj echilibrat. BNR arată că a folosit înțelept și eficient instrumentele de politică monetară, astfel încât a reușit un management bun al lichidității, ceea ce i-a permis păstrarea cursului valutar – cea mai importantă ancoră în această perioadă și cel mai stabil preț din economie.

Nu același lucru se poate spune despre Guvern, care nu reușește să livreze pe cele două direcții de care e responsabil: încredere în politicile proprii și reducerea deficitului bugetar. Acesta din urmă angrenează importuri, deficit comercial, deficit de cont curent în creștere, care pun presiune pe cursul de schimb.

Raportul BNR arată necesitatea creșterii investițiilor, mai ales a celor din fonduri europene și implementarea reformelor din PNRR. Fără investiții, fonduri și reforme, luminița de la capătul tunelului nu se poate zări.

Imaginea acestui raport poate fi descrisă, în câteva cuvinte, astfel: un foc peste care unul aruncă gaz (Guvernul), iar altul aruncă apă (BNR). Ambii susțin că vor să stingă focul.

Judecați voi cine ajută și cine mai rău încurcă.

Florin Doroțiu

Președinte Filiala Arad

Partidul Ecologist Român

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo