sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Cine este Esmail Qaani, noul comandant al forţelor de elită iraniene

de developer

Generalul de brigadă Esmail Qaani, în vârstă de 62 de ani, se află acum la conducerea unităţii militare speciale după moartea generalului Qassem Soleimani, care a fost ucis într-un atac aerian american la Bagdad. Din 1997, el a fost adjunctul lui Soleimani, iar Departamentul Trezoreriei Statelor Unite susţine că şi-a folosit puterea pentru a direcţiona fonduri către grupări precum Hezbollah.

Qaani s-a născut pe 8 august 1957 şi s-a remarcat în timpul războiului dintre Iran şi Irak de la începutul anilor ’80. Pe atunci a fost numit comandant adjunct al Forţei Quds, fiind responsabil, în principal, pentru operaţiunile militare extrateritoriale şi clandestine. Un raport al American Enterprise Institute, un think-tank conservator în Washington, arată, însă, că datele despre Qaani din timpul războiului dintre Irak şi Iran „nu arată acelaşi grad de distincţie ca cel al lui Suleimani”. În timp ce Suleimani „a fost un lider carismatic iubit de bărbaţii aflaţi sub comanda sa”, Qaani nu era privit ca un ofiţer popular. Qaani a fost şi un jucător cheie în războiul civil din Siria şi este cunoscut pentru opoziţia extremistă faţă de Israel, iar spre deosebire de Soleimani, Qaani a fost vocal şi în politica internă.

Asemenea altor oficiali guvernamentali şi militari iranieni, Qaani s-a remarcat de-a lungul timpului prin declaraţii ostile şi inflamatorii la adresa Statelor Unite. „America a suferit mai multe pierderi din partea noastră decât am avut noi din partea lor”, se lăuda Qaani în cadrul unei ceremonii din 2017 pentru comemorarea forţelor iraniene care luptau în Siria şi Irak. El a lansat atacuri la adresa lui Trump, avertizându-l în 2017 că „ameninţările la adresa Iranului vor dăuna Americii”. „Am îngropat mulţi … la fel ca Trump, şi ştim să luptăm împotriva Americii. De la victoria Revoluţiei Islamice (în 1979), nu am intenţionat niciodată să purtăm un război împotriva vreunei ţări, dar aroganţa globală (SUA) şi marionetele sale au căutat întotdeauna un conflict. Nu ne plac războaiele, dar dacă cineva ne invadează ţara, va învăţa o lecţie în urma căreia nici nu se va mai gândi măcar la agresiune împotriva Iranului”, mai spunea Qaani în 2017.

În acelaşi an, Qaani a declarat că SUA au încercat să distrugă Iranul, dar au eşuat şi a acuzat Washingtonul că a creat al-Qaeda şi Statul Islamic. Ghidul suprem iranian Ali Khamenei l-a descris ca fiind „unul dintre comandanţii cei mai decoraţi“ ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, după războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988). „După martiriul gloriosului general Qassem Soleimani, îl numesc pe generalul de brigadă Esmail Qaani drept comandant al Forţei Al-Qods” din cadrul Gardienilor Revoluţiei. Ordinele pentru Forţa Al-Qods rămân exact aceleaşi ca şi sub conducerea martirului Soleimani”, a anunţat ayatollahul Khamenei într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo