duminică, 5 ianuarie 2020

CLAR

de Basil Mureșan

Lumea e întoarsă cu fundul în sus. E la fel de clar ca faptul că m-am îngrășat de sărbători. Intrăm în noul an năuci, încă nu ne-am trezit, vine boboteaza, nu începeți al treilea război mondial, că suntem mahmuri, ce dreq? Dacă pun mai departe paharul de merlot, și văd ce se întâmplă puțin mai clar, parcă vreau să merg după  sticlă, că situația e groasă rău, cu posibilități de îngroșare și mai serioase. Vine gerul, dar vine tare, chiar dacă vor unii să bage multă căldură pe orientul mijlociu. Tot frig vine, ger de-a binelea, începe să fie ca la mine în suflet, după exploziile nucleare din ultimul timp.

Văd că toți devin experți în geopolitică, așa cum erau vecinii mei de bloc din Vlaicu, maculați în fotbal și democrație originală și femei. Și mașini. N-aveau nici femei, nici mașini, și nici fotbal nu jucau. Hai să sintetizez toată căcăreaza asta cu Iranul. Dacă nici acum nu v-ați prins că Trump e omul rușilor, nu știu ce să mai zic, în afară de rușinică. Toate chestiile astea ajută lui nenea Putin. Un pic de logică, nu de aia antrenată, din aceea de bun simț. Dar suntem prea prinși de steagul roșu înălțat pe moscheea Jamkaram și de faptul că parlamentul irakian a votat retragerea trupelor americane din Irak. Războaiele încep atunci când vor marii jucători. Clar ca și faptul că eu plâng după petarde. Restul e frecție la un picior de lemn.

La fel, toți aunt australieni acum. Fără să ridice, bineînțeles, un deget. Chipul Satanei a fost fotografiat în fumul groaznic de acolo. Acum, că plouă, se bucură toți credincioșii. Da, Dumnezeu a ascultat rugăciunile, plouă cu picături mai mari decât lacrimile de crocodil, incendiile se sting. Hai să vorbim un pic despre asta. În fiecare iarnă sunt incendii devastatoare în Australia. De vreo decadă, cel puțin. Anul ăsta a fost mai nașpa. Mult mai nașpa. S-ar putea să fie de la încălzirea globală. Știți, aia de topește ghețari și omoară urși albi, aia în care nu crede Trump și gașca lui de pitecantropi. Pe de altă parte, dezastre ecologice s-au petrecut și în Rusia, tot de la încălzirea globală, dar aia e țara diavolului, nu-i așa? Nu ne interesează. Exact ca și faptul că, anual, mor zeci de mii de oameni la inundațiile din Bangladesh. La fel, nu-i treaba noastră, sunt doar niște țigani sălbatici și păgâni. Nu v-ar fi rușine, căcănari ipocriți. Je suis pe mă-ta. Idei simple. Nu mai tăiați atâția copaci. Nu mai faceți atâta mizerie. Și, cel mai important, nu mai faceți atâta gălăgie. Că habar n-aveți. Clar, nu?

Lumea e cu curul în sus. Eu nu mai mănânc pâine. Incendiile se opresc. Și Noghiu merge la sală.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo