joi, 18 mai 2023

Complexul Muzeal Arad a intrat într-un amplu proces de modernizare

de Valentin Iacob

Au început lucrările de modernizare a unor spații din cadrul Complexului Muzeal Arad. Reabilitarea și modernizarea acestor săli se va realiza din fonduri proprii ale Consiliului Județean, dar documentația este pregătită inclusiv pentru accesarea de fonduri europene, dacă se ivesc linii de finanțare în acest domeniu. Valoarea totală a investiției este de 12,7 milioane, urmând să fie modernizate sălile expoziționale de Istorie, de Arheologie, fostele depozite și birourile.

„Am găsit o comoară la Muzeu, una îngropată de peste 50 de ani! Am pus în mișcare lucrările de remodelare a Secției de Istorie, unde nu s-au mai făcut intervenții substanțiale din anii 1970-1980! Am scos pânza de pe ziduri și am descoperit o arhitectură interioară minunată, pe care o punem în valoare – o adevărată comoară arhitecturală, ascunsă de comuniști sub valuri de material textil impersonal! Regândim întregul spațiu, îi redăm lumina, aerul și culoarea inițială, realizăm circuite noi, extindem Pinacoteca și expoziția pașoptistă! Am început o schimbare în viața culturală arădeană și o continuăm! Am promis că schimbăm aerul în muzeu și îl schimbăm! Aceste săli reprezintă parte din istoria Aradului. După finalizarea lucrărilor, vom mai face un efort financiar pentru amenajarea spațiilor expoziționale și a întregului concept expozițional”, a afirmat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

„Cu sprijinul Consiliului Județean Arad, Complexul Muzeal a demarat un amplu proces de remodelare a sălilor expoziționale și înnoire a expozițiilor existente. După îndepărtarea pânzelor care acopereau pereții ni se dezvăluie arhitectura pe care Ludovic Szantay a gândit-o în momentul în care a realizat acest edificiu, în 1912. Vom restaura și moderniza sălile de Istorie, de Arheologie, chiar și depozitele, deoarece suntem în centrul orașului, iar spațiile trebuie să fie pentru expoziții, nu pentru depozitare. Ne dorim să facem din Muzeu în loc unde arădenii să se simtă cât mai bine”, a completat Bogdan Blaga, director adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo