sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Complexul Muzeal Arad participă, alături de alte 30 de muzee și institute de cercetare din România, la expoziţia „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA la Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia

de Basil Mureșan

Expoziția, deschisă până în 26 aprilie 2020, 

este organizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) și Muzeul Le Grand Curtius din Liège, 

cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe.

„Participarea Complexului Muzeal Arad la Festivalul Internațional de Arte – EUROPALIA, dovedește faptul că muzeul nostru, arădean, deține un patrimoniu arheologic deosebit de valoros, apreciat de specialiștii din întreaga lume, dar și de publicul larg. Ne dorim ca pe viitor Complexul Muzeal Arad să participe la cât mai multe expoziții de acest nivel, pentru a face cunoscută colecția muzeului și pentru a promova valorile Aradului”, a declarat Blaga Bogdan, managerul interimar al Complexului Muzeal Arad.

Complexul Muzeal Arad prezintă trei piese din patrimoniul național, clasate în tezaur și fond, descoperiri arheologice de la Pecica și Șagu (județul Arad), 

scoase la lumină de specialiștii  muzeului arădean cu prilejul săpăturilor preventive. 

Obiectele de patrimoniu fac parte din Colecția de istorie veche și arheologie a Complexului Muzeal Arad. 

De la Pecica provin o podoabă din aur și un pandantiv din aur, descoperite în cadrul celui mai mare cimitir eneolitic timpuriu şi mijlociu din arealul intra-carpatic, cel de la situl Pecica “Est” (aproximativ 4300-4100 BC). Pandantivul din aur a fost descoperit în mormântul unei femei, despre care arheologii au stabilit că făcea parte din elita socială a comunităţii respective. Podoaba de aur, de formă conică, a aparținut unui bărbat, a cărui mormânt a conținut un inventar funerar bogat format din: două vase, un topor din cupru, o lamă din piatră şi o dăltiţă confecţionată din acelaşi material, un vârf de săgeată, o lamă din piatră de mari dimensiuni, podoaba de aur şi mai multe oase de animale.

Vasul zoomorf, în formă de berbec a fost descoperit în aşezarea epocii târzii a bronzului de la Șagu “situl A1_1”, situat pe tronsonul autostrăzii Arad-Timişoara, în anul 2010. 

”Toate descoperirile efectuate până în prezent arată importanţa sitului de la Șagu în rafinarea cronologiei relative a finalului epocii bronzului din această zonă. De asemenea situl oferă informaţii vaste cu privire la habitatul acestei comunităţi din epoca târzie a bronzului, îndeletnicirile oamenilor, organizarea internă a aşezării şi nu în ultimul rând asupra credinţelor magice ale acestei comunităţi umane”, Dr. Victor Sava, arheolog.


Echipa de arheologi a Complexului Muzeal Arad:
Dr. Peter Hügel, arheolog expert
Dr. Florin Mărginean, arheolog expert
Dr. Victor Sava, arheolog expert
Cristian Cireap, arheolog
Drd. Kapcsos Norbert, arheolog,

responsabilul Colecției de istorie veche și arheologie  


Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. 

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo