luni, 20 iulie 2020

Conceptul One Day Implant

de Basil Mureșan

  • interviu cu Dr. Călin Ciobanu

Sunt cu stomatologul meu preferat, prietenul meu Dr Călin Cioban coordonatorul Clinicii de Stomatologie -Implantologie Orala Denta Max Arad cu care voi vorbi astăzi despre un concept nou și revoluționar pe care vrea să îl implementeze in mod curent  și care se numește One Day Implant. Ce înseamnă?

Reamintim cititorilor ca Dr Calin Cioban este medic specialist în protetică dentară, fiind Doctor în Stiințe Medicale, titulatură obținută la Universitatea Victor Babeș Timișoara. Deține din 2005 Competență în Implantologia Orală, obținută la Spitalul Militar Central București și un Masterat în Endodonție Clinică la Universitatea Carol Davila București.

În prezent coordonează Clinica de Implantologie Orala si Stomatologie  Denta Max din Arad, (www.dentamax.ro) unde principalul domeniu de activitate este implantologia orală și microchirurgia, cuprinzând orice tratamente dentare care se efectuează sub microscop si laser, de mare precizie, pe principiul minim invaziv.

Dr.CĂLIN CIOBAN. One Day Implant înseamnă pe românește faptul că pacientul vine la cabinet și în aceeași zi, în decurs de o oră sau maxim două cât durează intervenția primește și implanturile și dinții. Dinții provizorii evident, până când se maturează țesutul osos și țesutul moale pentru că nu poți să îi pui dinții definitivi pe un tesut nematurat, nemodelat. Se pun dinți provizorii de lungă durată.

Dinți provizorii de lungă durată? Ar trebui să fi un pic mai explicit.

Dr.CĂLIN CIOBAN. Da. Adică dinți provizorii nu doar pentru o săptămână ci omul poate să stea cu ei 6-7 luni sau  1 an. După care se pun dinții definitivi. Asta înseamnă că ai nevoie de o tehnologie specială. De ce nu se putea face în Arad până acum treaba asta? Oricum nici acum tot procedul tehologic, de altfe foarte avansat nu se face în Arad ci doar o parte.

Practic, pacientul vine la cabinet, îi faci un consult, după acel consult îi iei o amprentă pe care o trimiți la un centru specializat in Chirurgie Ghidată , deobicei București sau Timișoara care vor elabora computerizat ghidul chirurgical. În cabinet  este bine să ai niște machete, să le zicem jucării – implanturi pe un maxilar artificial de plastic pentru ca pacienții să vadă și să înțeleagă despre ce este vorba și cam cum va arăta  viitoarea lucrare. Apoi se trimite pacientul la Computer Tomograf. De ce zic că este nouă în Arad această metodă? Pentru că un Computer Tomograf special – CBCT care este dedicat pentru explorari in domeniul dentar există în Arad doar de câțiva ani. După acel CBCT se face un fișier DICOM, iar în Arad nu avem tehnologia să îl prelucrăm până la capăt și acel fișier se trimite la Timișoara, București sau oriunde în lume unde există tehnologie avansată pentru a putea prelucra acel fișier. După acel fișier și după amprenta luată în cabinet se printează 3D un ghid chirurgical și  viitorii dinți, dinți pe care pacientul îi va avea în gură în aceeași zi în care se vor insera implanturile. În Arad încă nu avem toată tehnologia pentru a putea face tot acest workflow , fiind extrem de cotisitor , aparatura fiind foarte noua pe piata si de o mare precizie. De aceea suntem nevoiti sa colaboram cu centrele de excelență din țară care se ocupă de chirugia ghidată.

Bun, am înțeles, dar ideea este că într-o zi mi-ai rezolva problema.

Dr.CĂLIN CIOBAN. Da. Sigur, durează doar până se face CBCT și ghidul chirurgical acesta fiind trimis la clinică împreună cu implanturile, componentisitca protetica si dinții provizorii de lungă durată. După operație, Ghidul ghirurgical  se aruncă  sau se poate ține ca amintire după ce a fost sterilizat.

Pentru a ne putea da seama de precizia lucrării aș dori să subliniez că piesele intermediare protetice ( acelea care fac legătura între implant și dinți ) sunt niște șurubele de mărimea celor din mecanismul unui ceas de mână. Deci vă dați seama ce lucru migălos și de precizie înseamnă această chirurgie ghidată computerizată pe care noi o practicăm in Clinica de Implantologie Orală Denta Max.

 Pacientul nu trebuie incizat cu bisturiul, nu se suturează, după intervenție nu doare, nu sângerează, nu se umflă. Nu mai trebuie să tai, să incizezi, să coși, traumatismul este minim.

Ce înseamnă ca și costuri acest implant? Este mai scump decât un implant obișnuit?

 Dr.CĂLIN CIOBAN. La Clinica de Implantologie Orală Denta Max Implatul are exact același prețca un implant pus in mod traditional. Acum sigur că…. vorba aia: câte bordeie atâtea obiceie. Dar, la noi și în general la majoritatea cabinetelor cu care am discutat acest aspect implantul costa exact cât costă un implant pus “la mână “ adică fără ghid chirurgical.

Ce costă în plus?

Dr.CĂLIN CIOBAN. În plus costă ghidul chirurgical și dinții provizorii. Dar aportul ghidului chirurgical în timpul operației este aur curat: implanturile se pun perfect paralele, la angulația exact aceea  pe care o dorim ( 10-15-17-30-33 de grade – lucru imposibil de făcut cu mâna liberă și cu ajutorul ochiului), adancimea si grosimea forajului osos este exact aceea pe care o dorim, nu exista riscul lezarii formațiunilor anatomice și un lucru foarte important: forțele masticatorii trimise implanturilor sunt în axe fiziologice ceea ce duce la un succes formidabil pe termen lung.

Costurile acestea justifică o asemenea intervenție?

Dr.CĂLIN CIOBAN. Da. Gândește-te că acum câțiva ani când îți puneai implanturile și aveai dinții după 6 luni, acum îți pui implanturile și ai dinții după o oră. Estetic, funcțional, din toate punctele de vedere ai doar avantaje. Sunt oameni care lucrează în domeniul public, judecători, avocați, politicieni, crainici,personal medical, vânzători, etc, care apelează la noi și care au nevoie de dinți. Costul acelei lucrări este cât o lucrare provizorie, deci nici vorbă de costuri astronomice, iar costul pentru ghidul chirurgical este în funcție de amploarea lucrării.

La Clinica de Implantologie Orală Denta Max se merge pe principiul all on 4 sau all on 6. Asta înseamnă că pe 4 respectiv 6 implaturi se poate monta intreaga dantură imediat ce implanturile au fost inserate. Toată operația durează aproximativ o oră. Practic intri în clinică și după o oră pleci cu implanturi și cu dinți. Asta și în funcție de rezultatele CBCT și evaluarea clinică, dar costul este nesemnificativ. Cine are banii pentru cele 4 sau 6 implanturi, banii pentru ghidul chirurgical și dinții provizorii sunt nesemnificative.

Ai mulți clienți care apelează la această procedură?

Dr.CĂLIN CIOBAN. Mai nou aproape toată lumea dorește astfel de intervenții .

Da ,pentru că e o variantă rapidă?

Dr.CĂLIN CIOBAN. Da, plus că în varianta clasică aveai implantul pus prin incizie, trebuia să îl suturezi   apoi  sa suprimi firele de sutură. Era puțin mai invazivă. După 6 luni trebuia  să îi pui capele de vindecare – altă incizie, apoi așteptai să se vindece pentru a putea pune lucrarea. Așadar metoda clasică este puțin mai invazivă si de durată. Ori de câte ori avem posibilitatea, la Clinica de Implantologie Orală Denta Max apelăm la chirurgia ghidată.

Acum efectiv chestia se întâmplă într-o singură zi.

Dr.CĂLIN CIOBAN. Exact. La Clinica de Implantologie Orală Denta Max asta se intamplă. Și toată lumea este fericită. Și evident după 6-7 luni sau când consideră pacientul vine și doar se îndepartează  lucrarea provizorie și se pune lucrarea definitivă. Evident aceea trebuie achitată separat. Plus că marele avantaj este că implanturile se pun cu forțe calculate. Ele sunt puse toate perfect paralele, sau dacă trebuie să ocolești anumite formațiuni anatomice se pun oblic cu o inclinație calculată de computer astfel încât forțele să se transimtă în axe fiziologice, adică nu am forțe care se transmita aiurea care pot duce la complicații până la fractura și pierderea implantului.

Dr.CĂLIN CIOBAN. Protetica e foarte importantă pentru că noi punem implanturile cum le punem, dar implanturile alea suportă o proteză . Proteza transmite forțele masticatorii și dacă acestea nu sunt bine calculate se poate ajunge fie să se fisureze implantul sau lucrarea protetică fie la reabsorție osoasă. Aici, însă, totul e computerizat. E infinit mai sigur și mai bine făcută lucrarea decât în cazul unui implant pus “la mână”. Evident pentru un singur implant nimeni nu își va face o asemenea procedură, aici vorbim de lucrările mai mari 4-5-6-8 implanturi, toată gură. Cine vrea, se poate face și pentru un dinte, dar nu merită, trebuie să fie și justificat.

Cât ține un implant? Care e viața lor?

Dr.CĂLIN CIOBAN. Implanturile acestea pe stilul all on 4 sau all on 6 au structuri protetice mobilizabile.Asta înseamnă că pacientul trebuie să vină OBLIGATORIU la 4-6 luni la cabinet unde se vor deșuruba lucrările, se vor igieniza și se vor repune în cavitatea bucală. Urmând astfel de protocol, viața implantului va fi foarte, foarte lungă. De fapt acest timp de protezare este cel mai longeviv.

Dar în general?

Dr.CĂLIN CIOBAN. Cât ține un implant e o întrebare foarte des pusă la care nimeni nu poate să răspundă cu exactitate. Adică nimeni nu poate sa iți dea în scris ca implantul pus de el te va ține 10,20 de ani sau toată viața.  Este foarte important să știi fiziologia. Osul și implicit gingia se retrag fiziologic,  0,2 mm pe an, deci  în 10 ani osul și gingia din jurul dinților și a implanturilor coboară cam 2 mm.  Coborând ajunge să se vadă o primă parte din implant și atunci trebuie să discutăm așa: cât ține un implant până apar mici probleme sau cât ține până cade? Pentru că pot apărea mici probeme unde poți interveni și implantul respective mai poate ține încă 5-10 ani.

Așadar perioada de cumpănă a implanturilor este la aproximativ 10 ani. Fiziologic vorbind. NU te poți opune biologiei, naturii.

Concluzia este că nimeni nu iți poate garanta cat te ține un implant , decât dacă te minte. Am vazut fel de fel de reclame și bazaconii precum că clinica X iți garantează 30 de ani implantul sau toată viața. Din punctul  de vedere meu este o minciună, strict comercială NU poți da garanție pe om sau pe un biomaterial pe care îl introduci în corpul uman. Asta ar însemna să transformi omul in materie primă. Ceea ce nu este deloc medical.

La cât se zâmbește de puțin în România nu mi-aș face mari probleme.

Dr.CĂLIN CIOBAN. Eu zic așa, un implant pus bine, igienizat bine și protezat bine poate dura chiar și 15 ani. Am pacienți  chiar și pacienți bătrâni, cu diabet si cu tot felul de afecțiuni care și-au pus implanturi  si încă sunt în stare foarte bună. Și le-am facut implanturile acum 10-15 ani . Am avut pacient de 90 de ani care a solicitat implant pe sistem special. I-am pus trei implanturi în mandibula și dinții în aceeași zi. A spus că singura lui plăcere la 90 de ani este să mănânce. Vârsta nu e o contraindicație, pentru că sincer orice om care are neovie de un implant are o anumită vârstă si evident, nu ai nevoie de un implant la 16 ani. La o anumită vârstă nu se poate să nu ai macar una dintre bolile care sunt trecute la contraindicațiile implantului. Adică sănătos tun  la 40-50-80 de ani, mai sunt, dar foarte rar. Și îi felicit pentru că au avut grijă de sănătatea lor.

Trebuie o aparatura sau pregatire speciala pentru a putea face acest tip de intervenite?

Dr.CĂLIN CIOBAN. Fiind o tehnică relativ nouă și necesită aparatură de ultimă generatie, computere, printere profesionale 3D, scannere,rasina speciala care se poate steriliza, kituri de chirurgie speciale,etc acest tip de intervenție  nu poate fi realizat chiar de oricine. Cât despre pregătire si experiență nici nu mai vorbim. Reamintim că noi la  Clinica de Implantologie Orală Denta Max avem o experiență în domeniul dentar de peste 20 de ani, suntem medici specialiști cu o vastă experiență clinică , lucrăm în echipe si manageriem de asemenea natura situația clinica încât toată tehnica operatorie să fie cât mai simplă și eficientă iar pacientul să fie tratat așa cum ne-am dori și noi la rândul nostru sa fim tratați.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo