luni, 4 februarie 2019

CONTRAPUNCT

de Basil Mureșan

CONTRAPÚNCT ~e n. 1) Tehnică muzicală de suprapunere a două sau a mai multor melodii, având fiecare un caracter independent, dar care împreună pot forma un tot organic. 2) Melodie cu înțeles expresiv propriu, cântată în cadrul unei lucrări muzicale concomitent cu tema ei de bază. 3) Știință care studiază regulile combinării melodiilor în cadrul unei compoziții. /<it. contrappunto.

De ce ai denumi un portal după o chestie muzicală? Mai ales după ceva atât de discutabil cum e contrapunctul. Păi, în primul rând, pentru că e cuvânt, cuvânt scris, dar primordial sunet, în capul scriitorului, apoi, dacă scriitorul are talent și noroc, în mințile și sufletele altora. Iar tema e dată, e viața, doar macrametizăm pe marginea ei, sau în centru, în punctul G al înțelegerii. Unii mai bine, alții mai mult. Totul organic. Ține de cum pui și cum spui problema, cum o scrii, ca să fie fericiți și cei veșnic nefericiți.

Ascultând atât de mult Nine Inch Nails, una din puținele trupe care lucrează pe contrapunct muzical, e oarecum normal să dau o astfel de denumire portalului. Și pentru, dar poate mai ales pentru că e o ciudățenie. E un portal de presă, dar se bazează pe editorialistică și eseu. E deschis cu bani împrumutați de la prieteni, dar își dorește să facă bani și de la dușmani. Se numește Contrapunct, dar e pro virgule. E făcut din dragoste, dar poate fi al naibii, dacă e ațâțat. De fapt, totul e despre schimbare.

Cred, sincer, că putem schimba ceva în bine. Putem deschide linii de dialog în camere pline de surzi. Putem face lumină, atunci când senzația de orbire e aproape generală. Putem fi, cel puțin aici putem fi paradoxali, imposibili, enervanți și geniali. Mergem cu nume consacrate, dar aducem sânge proaspăt și condei de viitor. Și cred că putem începe a schimba percepția înrădăcinată deja despre oamenii din presă. Nu avem chestii de dovedit, nu avem probleme de trafic, și nu avem frici. Ca urmare, nu avem limite sau concurență. Suntem pe o nișă foarte ciudată, undeva între viață și artă.

Așteptăm condeie. Așteptați surprize. Iar voi, vremelnicii din poziții înalte și în majoritate nemeritate, începeți să strângeți. Cureaua, jucăriile și banii.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo