luni, 25 mai 2020

Cosânzeana la 36 de ani

de Basil Mureșan

V-ați întrebat vreodată ce s-a întâmplat cu Ileana Cosânzeana, după nuntă? Că tot ce ni se zice e că au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Și da, aș vrea să fie așa. Problema e că tot ce vedem e un vis, și nu e visul nostru, neapărat. E povestea asta utilitaristă, în care ei se cuplează, se iubesc fuckin forever, scapă și câțiva prunci, lucrează fericiți de le sar capacele, ies la pensie și au anii de aur încununați de amintiri frumoase și nepoți fără sindrom Down. Toată lumea e sclava acestui basm frumos, dar adevărul e altul. M-am interesat de Cosânzeana, și de alții, și uite ce am aflat de la prietenele noastre, pastilele.

E șapte fără un sfert, seara. Se întunecă parcă mai repede în cartierul ăsta, și mai repede dacă stai în blocurile dintre blocuri. Ileana face fasole bătută. Are treizeci și șase de ani, șaptezeci și nouă de kile, trei copii și ceva mai puțini dinți decât ar trebui. N-a mai râs de vreo patru săptămâni, și atunci a râs cum a trebuit să-și vândă Rapunzel părul ca să plătească întreținerea la turn. Degeaba au centrală pe gaz acolo, că e frig de mori. Măcar pruncii mei n-are gripă, gândește Ileana cu voce tare.

S-ar întreba unde e Făt Frumos, dar știe deja. E la clubul lui Prâslea cel voinic, bea cidru din merele de aur și bagă la păcănele, ăla are o mică avere de pe urma livezii. O administrează Harap Alb. Poate trebuia să se combine cu Harap Alb. A simțit acum vreo opt ani, la o cumetrie, că o privește într-un fel, așa. Cam așa cum o privea Făt Frumos în primii ani. Doar că, de ceva timp, în dormitorul Cosânzenei nu se mai aud decât sforăiturile Fătului, venit mangă de la întâlnirile unde deapănă aceleași povești de arme, de acum jde ani. Copiii îi seamănă lui, sunt lacrimă, în sensul că-s o șleată de neobrăzați lăudăroși. Poate trebuie să-i cârpesc mai mult. Să le circule sângele. Uite, Ariel, sirena, își duce copiii la înot, să-și mai consume energia. Dar Cosânzeana nu are bani și de așa ceva. Făt Frumos lucrează la normă, la o multinațională, și-și bea bonusul la Prâslea. Ea e secretară la o instituție de stat de rangul trei, șeful ei e unul din zmei, s-a dat o dată la ea, stângaci, apoi a lăsat-o în pace. Undeva, în adâncul sufletului, îi pare rău că nu a cedat. Dar numai câteodată o bate gândul ăsta năstrușnic, atunci când o bate Făt Frumos.

Zâmbește. Nici celorlalte nu le merge mult mai bine. Cenușăreașa are bani, e adevărat, dar bărbatu-său e pe invers, poartă pantaloni din ăia mulați și e mai mult prin Turcia, cică la afaceri. Era ceva dubios cu prințul, de la început, ceva e dubios atunci când pe un bărbat îl interesează atât de mult pantofii de damă. În fine, asta e, tot e mai bine decât Albă ca Zăpada, care face filmări deochiate cu cei șapte pitici, și are canalul ei video, pentru amatorii de senzații cel puțin ciudate. Și chiar și asta e mai bine decât ce i s-a întâmplat Șeherezadei, care a dispărut după o razie a jihadiștilor din ISIS. Săraca… Nu mai bine o asculta pe Cosânzeana și se mărita cu medicul ăla sirian, care avea fabrica de apă minerală? A crezut că Bassar o să aibă grijă de ea și ai ei pentru totdeauna. Uite că n-a avut. Asta e.

Scufiței i-a mers mai bine. A luat-o un pădurar, dar nu orice pădurar, nu ăla de-a omorât lupul, ci ceva șef la ocolul silvic, și a ajuns și ea ceva șefă la o zonă liberă de păduri, undeva la șes. Cică îi merge bine dar nimeni nu știe exact, i-a dat cerere de prietenie pe Facebook, dar Scufița Roșie pare că a cam uitat de unde vine. Asta-i viața, așa sunt oamenii.

Cel mai bine stă frumoasa din pădurea adormită. După ce a fost trezită, s-a trezit purtător de cuvânt la o firmă care produce antidepresive și somnifere. I-a mers atât de bine că și-a făcut legături serioase și s-a băgat în politică. Acum e în parlament, că nu-i loc mai bun de dormit pe lumea asta. Cu excepția aeroportului din Arad, poate. Dar cine dracu mai stă în Arad? Exact, Cosânzeana.

Se aude cheia în ușă. Gata, nu ne mai amintim nimic. Vine Făt Frumos și nu e bine să fie nervos. Așa că Ileana amestecă vârtos în iahnie, să uniformizeze ceapa dinstuită. E damf de ceapă și sudoare în tot apartamentul. Până la adânci bătrâneți.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo