sâmbătă, 5 octombrie 2019

Credința nu se arată la evenimente – interviu cu Samuel Caba

de Basil Mureșan

Interviul ăsta trebuie să-l fac de prin 2002 de când ne știm noi. Sunt aproape 20 de ani, întârzierea e normală pentru că amândoi suntem așa mai mari, ne mișcăm mai greu, tu ești mult timp plecat. Sunt cu Sami Caba și stăm de vorbă despre o grămadă de lucruri, îl las să mănânce prăjitura și eu voi fuma liniștit cu toate că fumatul dăunează grav sănătății, dar nici prăjitura nu e extraordinar de sănătoasă. Mâncați broccoli dacă vreți.

SAMUEL CABA: Sau avocado.

Da, avocado e bun. Totuși dușmanul meu e frunza de salată, ca să fiu sincer.

Prima întrebare ar fi, într-o lume în care în mare parte din punctul tău de vedere și-a pierdut credința, cum e să fii a Ministry of God? Cât e de greu?

SAMUEL CABA: E greu pentru că tu complici lucrurile, adică omul complică lucrurile și să fii Ministry of God  sau în slujba lui Dumnezeu înseamnă să iubești oamenii și să arăți dragostea lui Dumnezeu în rândul oamenilor și fără să filosofezi prea mult cu chestii religioase, asta înseamnă să fii în slujba Regelui. Să fii în ceea ce El este interesat și El e interesat de om, nu de religia noastră ci de noi.

Cât e de greu în condițiile actuale?

SAMUEL CABA: E greu pentru că oamenii nu înțeleg și confundă religia cu Dumnezeu.

E importantă, în acest moment, religia în viața politică? Faptul că ar trebui să existe o ghidare religioasă în politică?

SAMUEL CABA: Cred că religia e un lucru inventat de oameni, nu de Dumnezeu și de aia eu zic că religia într-un fel a făcut pace și război, dar cred că ceea ce e mai important nu e neapărat religia ci credința. Oamenii, atât din mediul politic, dar și din mediul profesional, să înțeleagă că reușesc în viață dacă au credință în Dumnezeu.

Vezi, există acum două căi pentru politicienii români, că nu le voi spune oameni politici, sunt cei care merg la toate sfințirile de biserici și sunt ceilalți, trupa nouă, care sunt foarte împotriva fenomenului religios și merg foarte mult pe liber-cugetare. Cum ți se pare?

SAMUEL CABA: Credința în Dumnezeu e personală și în momentul în care eu încep să arăt o falsă credință prin faptul că vreau să demonstrez ceva în ce nu cred pentru mine e ipocrizie. De aceea eu cred că, în general, credința nu se arată la evenimente ci e o practică de zi cu zi. Iar în a fi liber cugetător, când eu cuget la ceva voi cugeta la ceea ce mă fascinează, iar dacă pe mine mă fascinează pur și simplu întunericul sau nimicul, mă pot considera un ateu. Dacă mă fascinează frumosul, lumina, cuget la Dumnezeu.

Știi că noi avem de ani de zile discuții în contradictoriu pe temele astea. Pot să spun garantat că nu mă gândesc la nimic, am momente în care nu mă gândesc la nimic. Recunosc. Dar nu mă gândesc neapărat la întuneric. Văd lumină, bucurie, văd lucruri simple cum ar spune o prietenă. Simple și frumoase.

Ce zici de ce se întâmplă în politică în acest moment?

SAMUEL CABA: În primul rând ceea ce se face la noi în țară nu e politică și ceea ce se întâmplă e rezultatul faptului că oamenii și-au pierdut identitatea politică și fiecare merge după propriile interese și după scopurile lor care sunt în mare parte personale.

Uite aici suntem, în mod ciudat, de acord, pentru că și eu am observat că avem niște dihotomii de genul: PSD e un partid mai mult de centru-dreapta la niște măsuri pe care le ia și PNL e un partid liberal care e într-o chestie populară, creștin-democrată și merge câteodată spre chestii de stânga. Și mai există și un partid pe care nu îl numim ca să nu le facem reclamă și despre care nu știm nimic despre ceea ce fac și mai ales de ce. Ce-i cu președinții? E o inflație de candidați la președinție. Mai lipsea Mudava și eram ok, și dr. Hâncu.

SAMUEL CABA: Asta arată faptul că România duce lipsă de oameni integri care au dovedit ceva și au câștigat încrederea în fața românilor, de aceea e varietatea aceasta de candidați pentru că practic dacă întrebăm oamenii pe stradă cu cine ar vota nu ar știi să răspundă, chiar dacă ar fi înregimentat politic. Ei tot nu știu care ar fi cel mai bun candidat. Asta e și din cauză că pe parcursul celor 30 de ani de la Revoluție, nimeni nu a dovedit nimic.

Crezi că votul la prezidențiale va fi un vot pe negativ?

SAMUEL CABA: Cu siguranță va fi un vot emoțional, nu știu dacă neapărat pe negativ.

La mine, emoțional și Iohannis par cumva două chestii care nu se potrivesc.

SAMUEL CABA: Contează ce emoție vor reuși să stârnească cele mai bune echipe.

Crezi că acum echipele vor face diferența.

SAMUEL CABA: Da. Toți candidații și-au dat seama că puterea stă în echipă și am văzut că majoritatea candidaților și-au contractat deja echipe. Acestea își au rolul lor și, chiar și în America dar și în alte țări, așa e normal.

Apropo de America, tu ești destul de controversat. Tu ești un fan al lui Trump.

SAMUEL CABA: Corect.

Eu nu sunt. Sunt exact în zona cealaltă.

SAMUEL CABA: Nu a lui personal ci a politicii lui și a administrației. În mod special îmi place foarte mult vicepreședintele Pence.

Da, e un om care ar putea să îl schimbe pe Trump acum dacă începe procedura de infrigement.

SAMUEL CABA: Care zic eu că nu are nicio șansă și e o chestie strict de gargară politică pentru că urmează o campanie electorală anul viitor.

Un Trump -victimă va lua voturi.

SAMUEL CABA: Da. Asta e chestia pe care oamenii nu o înțeleg pentru că din punct de vedere al pre-campaniei acolo se decid în mare parte câștigătorii. Și pre-campanie se poate chiar și cu un an înainte și acolo se stârnește emoția.

La ei. La noi, pre-campania începe la două săptămâni după alegeri, pre-campania pentru alegerile care au fost.

SAMUEL CABA: Acolo se stârnește emoția și oamenii o dezvoltă pe parcursul campaniei. Trebuie să ne uităm și la europarlamentare. A fost un vot emoțional, dar negativ.

Deci crezi că Gheorghe Falcă a ajuns europarlamentar pe negativ sau Botoș?

SAMUEL CABA: Ei au fost parte în echipele lor și au intrat la grămadă. Ăsta e votul la europarlamentare se votează lista.

Îți faci prieteni la o viteză de nu-mi vine să cred. Ai calitatea asta unică de a-ți pierde prieteni vechi și a-ți face dușmani noi, în același timp.

SAMUEL CABA: Eu nu am dușmani. Eu iubesc toată creația lui Dumnezeu. Dar trebuie să spun clar că nu sunt un fanatic religios, sunt un susținător convins al creștinismului. Nu cred în fanatism religios.

Fanatismul există și e periculos pe orice parte. Ce se întâmplă acum, tu fiind într-o comunitate neo-protestantă.

SAMUEL CABA: E evanghelică.

În această mare a confesiunilor creștine avem: ortodocși, catolici, protestanți și neo-protestanți. Un șablon, dacă vrei.

SAMUEL CABA: Din punct de vedere al unora care s-au gândit cum să le împartă.

Ce se întâmplă la neo-protestanți? Ei sunt un pic diferiți și tu ai legături în zona aia.

SAMUEL CABA: Am legături și în zona ortodoxă, chiar și cu catolicii. Facultatea de Teologică pe care am terminat-o e cea de teologie ortodoxă, chiar dacă sunt licențiat în teologie penticostală, pe diploma mea scrie Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Deci din punct de vedere al categoriilor ești un fel de ortodox-penticostal sau un penticostal-ortodox?

SAMUEL CABA: Eu cred că am luat ce-i bun de la fiecare. Încerc să înțeleg că nu-i importantă, cu tot respectul, confesiunea religioasă. Dumnezeu iubește omul nu religia și eu nu voi împărți oamenii după religia lor ci după caracterul lor.  Ideea e că oamenii nu își cunosc identitatea creștină, nu înțeleg că Dumnezeu nu e interesat de religia noastră ci de noi, de credința noastră personală, de inima noastră, de caracterul nostru. Eu sunt un om liber în gândire și îi învăț pe toți oamenii din comunitatea noastră creștină să gândească liber. Hristos mi-a câștigat libertatea și gândesc liber, nimeni nu mă va putea înregimenta religios sau politic.

Înregimentatul politic, că ai ajuns acolo, cât de important e în ceea ce se întâmplă?

SAMUEL CABA: Înregimentarea politică e importantă dacă vrei după sistemul de azi să ajungi într-o funcție sau o postură în care să ai impresia că ai puțină putere, dar ideea e că nu e un lucru anormal. Există din vremea antică, de la greci tinerii și adolescenții erau înregimentați în politică încă de la 12 ani, deci nu e o chestie de noutate. Dar problema este cum se face în ziua de azi înregimentarea politică. Și cum se face e doar pe bază de interese.

Crezi în campaniile care vor veni, și prezidențialele și localele și parlamentarele, vor fi cu sânge sau cu bun-simț.

SAMUEL CABA: Cum spuneam va fi o campanie care va încerca să scoată în evidență emoția din români.

Deci greșelile celorlalți.

SAMUEL CABA: Greșelile, succesele, tot ceea ce stârnește emoția. Dar ar fi posibil să nu fie o campanie dură sau o așa-zisă vărsarea de sânge pentru că se va merge pe emoțional.

Emoționalul să știi că ține din ce am văzut eu în multele campanii în care am avut de-a face cu diverse, foarte mult de negativ și de vărsare de sânge. Și-au dat la gioale într-un mare fel.

SAMUEL CABA: Da. Meetingurile care ar fi trebuit să fie pașnice s-au transformat.

Ăsta e doar vârful ice-bergului. Aici e vorba de dat la personal, dat la orice – scos dosare, plimbat, fluturat, etc. etc.

Care crezi că e rolul presei în toată povestea asta? Mai există vreun rol important al presei în ceea ce se cheamă campanie electorală sau deja merge ca o baladă din gură-n-gură, din Facebook în Facebook.

SAMUEL CABA: O presă veritabilă e o presă care informează corect și îndrumă corect cetățeanul. Presa e responsabilă într-un fel și de lucrurile bune și de lucrurile rele pentru că are capacitatea de a ghida, de a influența.

Presa reflectă societatea de azi sau societatea de azi reflectă presa?

SAMUEL CABA: Dacă vedem ce e azi în România, societatea de azi reflectă presă. Dar nu ar trebui să fie așa.

Pe moment cam asta ar fi. Vom mai continua discuțiile cu alte întrebări la fel de tranșante și răspunsuri clare. Merci, Sami.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo