duminică, 18 decembrie 2022

CUM AU ALUNGAT Q BAND ȘI ARTIȘTII FILARMONICII GRINCH-UL DIN MINE

de Basil Mureșan

De mulți ani deja, nu prea mă bucură sărbătoarea Crăciunului. Sunt eu mai ciudat, și viața e și mai ciudată. Nu prea mă raliez consumismului delirant asociat acestei sărbători, cum nu mă pătrunde nici acel super optimist spirit al sărbătorilor, pe care îl găsesc oarecum exaltat și cu glicemia prea ridicată. Ca o gogoașă de nuga cu zahăr pudră presărat peste ea. Sunt, dacă vreți, un fel de Grinch de provincie, unul de un verde pal și neprimit în Schengen.

De aceea, e greu să mă urnești la manifestări dedicate Crăciunului. Mi-e groază de colindele pe repeat, mă sperie fantoma sărbătorilor cu melodiile de Mariah Carey. Dar m-am dus la filarmonică, să-i văd pe prietenii mei la treabă. Și m-am rugat să fie show. Și a fost.

Voi încerca să fiu succint. A sunat bestial. Luminile au fost ce trebuie. A fost un spectacol complet, nu am cum să nu o spun, a fost cel mai frumos spectacol de sărbători pe care l-am văzut în Arad. Ever. Am revăzut un George Dancu de zile mari, Claudia Iuga ne-a arătat din nou de ce i se spune Diva. Mădălina a avut un moment absolut minunat, Geanina a sunat excepțional, Dragoș Moldovan a dat o anume dulceață don juanistă prestației, care a mers unsă alături de partea de interpretare a maestrului Ioan Moțiu. Zoli a fost minunat în exuberanța sa, amintindu-mi că în fața mea se află unul din marii actori ai acestei țări. O voce excepțională, pe care nu am auzit-o până acum, Alexandra Drăgan. Q Band, cea mai bună trupă din vestul țării, pentru mine una din cele mai bune trupe românești, a dat totul. De menționat secțiunea de bass și tobe/percuție. Adica Atti, Rocky și debutantul Adi. Brici.

Dar adevărul e că ansamblul Filarmonicii a fost excepțional, și a adus acel plus incontestabil de sunet și gravitate evenimentului. Aranjamentul orchestral a fost de-a dreptul măreț în unele momente. Big up pentru Corul Filarmonicii, care m-a mișcat până la ultima celulă. Un concert excepțional.

Deoarece, de fapt, a fost mai mult decât muzică, lumini, mixaj, public, orchestrație. S-a creat o stare, am simțit că ies pentru câteva momente din carcasa-mi imundă, că sărbătorile pot însemna ceva bun și pur. Mi-au injectat bucurie, asta au făcut. Cu mult bun simț, cu mult stil, cu dragoste. Grinch a devenit mic, insignifiant.

Mulțumesc.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo