joi, 21 mai 2020

Dacă Thanksgiving Day și Black Friday ar fi în aceeași zi, s-ar numi Odovanie!

de Mihai Molnar

de Gabriel Ioan Vladu

Recunoștința este un copil orfan pe care nu mai are cine să îl crească și a ajuns boschetar. Oricîte oferte de Black Friday ar primi, oricît de generoase, ea nu-și poate permite decît ceea ce e gratis. Recunoștința e dincolo de prețuri exacte și de aprecieri obiective și comparative.

Odovania este un exercițiu de recunoștință, de Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei) pe o formulă de calcul gen Black Friday. (Black Friday – cel puţin în SUA – este ziua care urmează imediat după Thanksgiving Day)

Sărbătorile, la creștini (în general) sunt considerate ca fiind un dar. Pentru daruri, și creștinii sunt învățați că e frumos și normal să mulțumești, să fii recunoscător. Iar ziua în care îți arați recunoștința este considerată tot o sărbătoare. De ce? Pentru că la mijloc stă bucuria, de la un capăt la altul. Și darul se face cu bucurie și recunoștința se arată cu bucurie.

Cum își arată Odovania recunoștința pentru bucuria sărbătorii primite în dar? Așa cum își arată, de exemplu, bucuria un copil căruia i-ai făcut cadou un zmeu – după ce îl despachetează și învață să îl înalțe în curenții de aer, te cheamă și pe tine și îi repetă înălțarea în prezența ta, privind spre tine cu un surâs inocent de bucurie și mulțumire… Odovania exprimă recunoștința arătând că a „înțeles” și darul și rațiunile și instrucțiunile lui, bucurându-se de folosul lui în prezența Dăruitorului. De aceea Odovania unui Praznic (sărbătoare) presupune folosirea aceleași slujbe, rugăciuni, ca și în ziua Praznicului.


E ca la Black Friday, același produs accesibil acum și celor care înainte nu ajungeau la el, fiindu-le mai greu accesibil.


Toți se pot bucura la Odovanie de același „produs” chiar dacă unii și l-au însușit mai dinainte la un „preț” mai mare – dacă ți-ai cumpărat (făcut cadou ☺) o mașină acum doi ani, te poți bucura la fel de mult de ea și azi, chiar dacă prețul ei de piață a scăzut imediat ce a ieșit pe poarta fabricii, și poate chiar te bucuri mai mult de utilitatea ei azi.


Odovania, un Thanksgiving Day cu bucurie într-o Black Friday fără exclusivisme, pentru că darurile lui Dumnezeu nu se dau preferențial sau la prețuri exorbitante, ele nefiind produse de lux, ci neprețuite.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo