De ce să testăm? Nu-i voie! Nem szabad!

de Mihai Molnar

Acest articol vă este oferit de Vestio România.

Cabinete şi dulapuri metalice inteligente!

www.vestio.ro

„For example, some of the most important choices about a nation’s physical health are made, or not made, by a handful of men, in secret, and, again in legal form, by men who normally are not able to comprehend the arguments in depth. C.P. Snow

Citat din cartea publicată în 1962, „Science and Government”. Autor: chimistul şi scriitorul Charles Percy Snow (1905 – 1980).

De fapt, noi nu, dar ţările cu mai puţini analfabeţi funcţionali pregătesc măsuri ca în vreme de război. Nu mai împuşcăm oameni, nu folosim mitraliere, tancuri sau bombe, o întreagă Planetă se luptă cu un inamic comun, acest COVID-19. Revista „Nature” a publicat că virusul SARS-CoV-2 NU a fost creat în laborator şi nici NU este un virus manipulat de oameni în mod intenţionat. Studiul respectiv, semnat de cinci oameni de ştiinţă de la universităţi de prestigiu din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, arată că noul virus face parte dintr-o familie de 7 coronavirusuri, alături de periculoasele SARS, MERS, HIV şi alte tulpini mai blânde. – articol integral aici: digi.ro

În articolul „Coronavirus – Un bluf sau realite spuneam că cercetătorii şi-au unit forţele şi lucrează cot la cot la identificarea unui vaccin sau antidot. Trebuie să înţelegem că publicarea datelor este necesară pentru a urmări modul în care virusul se răspândește. Publicarea permite unui grup mai larg de experți să verifice presupunerile, calculele, să tragă concluzii și să corecteze posibilele erori de calcul sau proceduri. Deci, bravo lor!

Dar ce putem spune de mai marii Conducători? Se pare că şi în România s-au luat decizii şi s-au anunţat măsuri înainte de a a prezenta dovezile pe care se bazează acele decizii. Problema nu e că încearcă din răsputeri să evite generarea unei eventuale reacţii de panică, problema e că acest model importat din  SUA şi Anglia nu este „lozul câştigător”. Cifrele vorbesc! La redactarea acestui material avem 277 de pesoane diagnosticate, 3822 de persoane în carantină şi 25 de persoane vindecate! Din păcate aceste cifre nu reflectă realitatea şi majoritatea cercetătorilor trag semnale de alarmă! Şi o să vă explicăm de ce? În ţărişoara noastră atât de primitoare, mai mulţi cercetători solicită Guvernului să înceapă o campanie de testare în masă a populaţiei. Ce  plan au cei care ne conduc aflăm din materialul recorder.ro (material integral aici)

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș: “Nu putem şi nici nu ne propunem să testăm toată populaţia ţării. Unii oameni pot să facă febră din varii motive. Și nici teste nu avem suficiente să-i testăm pe toţi, toţi, toţi. Nu doar noi la Balş, mă refer la întreaga ţară: nu avem nici testele propriu-zise, nici oameni care să lucreze testele. Peste tot în lumea asta sunt nişte condiţii de testare, nu se testează chiar oricine”. Pe scurt, ne explică că nu o sa testăm!

Între timp, în 10 Martie, Șeful Poliției de frontieră a anunțat că în perioada 23 februarie – 10 Martie 2020, au intrat în România peste 40.000 de persoane din Italia. Suntem în 19 Martie, iar în ultimele 9 zile am avut câteva valuri – putem deduce simplu cât de mulţi vin acasă uitându-ne doar la blocajul de la frontiera austro-ungară.

Conform buletinului de presă din 18 Martie 2020, ora 10.00, aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini şi aproximativ 800 de autovehicule, au sosit în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.”

Acum, să vedem ce a fost acum o lună în Italia, a doua cea mai afectată ţară din lume, după China.

Luna Februarie 2020, terase arhipline, vreme bună, e #coronavirus dar cine e curios. Ne îmbrăţişăm, ne pupăm, La vita è bella.

22 Februarie 2020 – Măsuri stricte au fost luate în acest week-end, în Italia, inclusiv punerea în carantină a 11 localități, după ce au fost confirmate mai multe cazuri în regiunile Lombardia și Veneto. În numai două zile, Italia a devenit a treia cea mai afectată țară de coronavirus, după China și Coreea de Sud… Șeful Agenției de Protecție Civilă, Angelo Borreli, a adăugat că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt în regiunea Lombardia, din nordul Italiei, unde s-au înregistrat 110 cazuri.

Câte cazuri avem noi acum? 277. #nuepanicăMAN

25 Februarie 2020 – Ziarul Corriere della Sera publica: …în Italia s-a făcut în ultima perioadă un mare număr de teste pentru depistarea virusului. ”S-au făcut peste 3000 de teste, o cifră mare, care arată că screeningul sanitar efectuat în Italia este foarte aprofundat, la nivel capilar.

Seamănă cu ce se întâmplă acum în România? Calmul de dinaintea furtunii.

Ia să vedem ce e în România! Din informarea Grupul de Comunicare Strategică, din 18 martie, ora 18.00 aflăm: Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.670 de teste.

Ia să vedem ce e în România! Din informarea Grupul de Comunicare Strategică, din 18 martie, ora 18.00 aflăm: Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.670 de teste.

Cu ajutorul acestui tabel, putem concluziona că în 2 zile, în România s-au efectuat 962 de teste, în contextul în care avem 3822 de persoane în carantină şi în ţară au intrat aproximativ 3000 de cetăţeni. 

Să ne întoarcem un pic în Italia. Câte teste a făcut Italia în perioada 25 Februarie – 17 Martie? Te rog nu fă nici o operaţie matematică. Graficul de mai sus este pentru perioada 24 Februarie 2020 –17 Martie 2020. 148.657 de teste.

Astăzi, 19 Martie 2020, în Italia situaţia se prezintă în felul următor: 35.713 cazuri confirmate, 4.025 de persoane vindecate şi 2.978 de persoane decedate.

Ce scriam mai sus? Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș: “Nu putem şi nici nu ne propunem să testăm toată populaţia ţării.”

Directorul General al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a declarat săptămâna trecută că „Ideea că țările ar trebui să treacă de la retenție la atenuare este greșită și periculoasă.” El a adăugat: „Nu poți lupta împotriva unui virus dacă nu știi unde se află.” În această săptămână, acelaşi director declară că: „Cel mai eficient mod de a preveni infecțiile și de a salva vieți este ruperea lanțurilor de transmitere. Și pentru a face asta, trebuie să testați și să izolați… nu putem opri această pandemie dacă nu știm cine este infectat.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, Cătălin Apostolescu: „Nici nu contează câte aparate avem pentru că, potrivit expresiei, nu avem nemţi la tunuri. Nu orice laborant sau medic de laborator poate lucra pe aceste aparate. E nevoie de o pregătire specializată. Oamenii aceştia nu sunt în toată România, de unde să vină?

Deci tragem următoarea concluzie: la ora actuală pot să vină milioane de teste, nu avem personal calificat pentru laborator, dar nici aparate destule. Ne linişteşte faptul că În stocul unităților sanitare care realizează diagnosticarea se află în acest moment 3.746 teste de diagnosticare moleculară (Real Time PCR).  Menționăm că SC Unifarm SA achiziționează și distribuie în permanență către unitățile sanitare, pe bază de comandă,  teste de diagnostic.

Medicii şi cercetătorii cer susţinere. Datorită internetului vedem ce se întâmplă în Italia. Oare ce e în capul nostru când vedem materilalele filmate şi apelul lor disperat de ajutor?

Vă aduceţi aminte de comunismul românesc? Arătam unei lumi întregi potenţialul agricol al României, propaganda care se concretiza în raportările exagerate pe care autorităţile judeţene le făceau în cazul producţiei agricole? Exact asta facem noi acum, doar invers.

Raportăm cazuri concrete şi nu acceptăm realitatea cruntă. Acea realitate care o să apară în câteva săptămâni în cifre concrete. Avem nevoie de persoane competente cu minţi luminate. Avem nevoie de o armată de oameni. Cele mai optimiste previziuni arată că o să îngenunchem spitalele. Guvernul, ONG-urile, firmele, persoanele fizice trebuie să se pregătească de pe acum. Trebuie găsite soluţii ACUM!

Cât și ce o să ne coste această pandemie? Încă nu știm. Vedem tot ce se întâmplă în lume și se pare că nu ne interesează. Este imperativ necesar să înțelegem că avem nevoie de teste, avem nevoie de solidaritate, iar sistemul medical are nevoie de ajutorul nostru. Fiți umani.

Iar dacă tot am vorbit de solidaritate, în curând publicăm un material cu câteva recomandări pentru cei aflaţi acasă.

Apropos, o să avem o veste extraordinară din partea unui ONG. #stămacasă #stayhome #staysafe #westandtogether

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo