miercuri, 11 martie 2020

De la #coronavirus la #colectiv – conştiinţa colectivă, nu altceva!

de Mihai Molnar

Cu siguranţă nu o să ne omoare CORONA. Mai degrabă un infarct! La ce panică se generează, ar fi de înţeles şi firesc.

Where the hell's the toilet paper?

Publicată de Jeffry Fick pe Luni, 9 martie 2020

Dar, să ne uităm la Turcia. Au reușit! Deocamdată! Ne întrebăm cum? Degeaba. Noi nu cunoaştem prevenţia. Prevenţia există doar în acte şi într-un morman de bani băgaţi în diferite buzunare. Căteva poze că s-au ţinut cursurile de prevenţie, iar UE îţi virează bănuţii şi te felicită pentru reuşită. Dar acum am ajuns în momentul în care trebuie să punem totul în practică. Avem probeleme cu spălatul pe mâini! Nu are farmec să continui şi să arăt cu degetul unde mai avem probleme. Continuă tu, cititorule!

În schimb, nu pot trece cu vederea peste reacţia şi măsurile luate de Turcia. Peste 24 de ţări au contactat deja autorităţile din Ankara şi au cerut sfaturi. Sfaturi? Da! De prevenţie! Totodată au solicitat deschidere din partea autorităţilor turce pentru schimb de informaţii şi cooperare pentru combaterea şi prevenirea virusului mortal.

Dar nu a fost noroc sau coincidență că Turcia a reușit până acum să oprească virusul. Ei au realizat din timp că sunt în pericol, autorităţile au reacţionat prompt, în timp ce omologii lor din alte ţări au reacţionat extrem de lent, iar “competenţa autorităţilor române” se reflectă chiar şi azi, ştim de noile cazuri de coronavirus.

România nu a reuşit să reacţioneze eficient nici în momentul în care vama Nădlac a fost luată “prin surprindere”. Îi înţelegem. Ne-am obişnuit deja că iarna ne ia prin suprindere, d-apoi un coronavirus din ăsta.

Dar să facem o scurtă incursiune în istoria recentă. În faza inițială a focarului, când doar câteva țări au început să raporteze primele cazuri confirmate de COVID-19, Turcia a implementat şi a dotat frontierele cu scannere termice. În ianuarie, Ministerul Sănătății a instalat primele trei camere termice pe aeroportul din Istanbul. Următorul pas, Ministerul a decis să supună pasagerii care vin din China unor analize suplimentare și chiar carantină. Oricine prezenta simptomele infecției cu coronavirus, fără doar şi poate sau alte comentarii a ajuns în carantină.

Pentru că în Iran situaţia s-a agravat, ministerul turc a plasat automat toţi vizitatorii din Iran în carantină. Nu a trecut mult timp, iar acelaşi ministru a închis toate porţile de frontieră cu Iranul, a anulat toate zborurile dintre cele două ţări şi a organizat un zbor de evacuare pentru 142 de cetăţeni turci, care ajunşi în capitală au fost transferaţi automat în carantină. De asemenea, Turcia a înfiinţat spitale de teren în apropierea frontierelor cu Irak şi Iran, oferind asistenţă oricărui cetăţean care se întoarce.

La scurt timp după aceste măsuri, şi suntem încă în luna Februarie, Anno Domini 20-douăzeci, ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, anunţă noi măsuri de prevenţie. Orașele turcești au început să efectueze activități de dezinfectare masivă în locuri publice.

În Istanbul, municipalitatea a decis să instaleze dezinfectoare de mână în stațiile de metrou şi în peste 40 de stații de autobuz. Ministerul Educației Naționale a anunțat că folosesc dezinfectanți speciali pentru a menține școlile curate împotriva amenințării cu virusul. Ministrul Ziya Selçuk a declarat că toate şcolile sunt igienizate, menționând că au un stoc continuu de 100 de tone de dezinfectanţi doar pentru sistemul de învăţământ. Selçuk a mai spus că profesorii au informat deja elevii şi studenții despre cum să se protejeze de viruși și le-au cerut părinților să le amintească în mod repetat copiilor de regulile de igienă și să-i țină departe de „zone închise, aglomerate”.

Între timp, în zona Africii Centrale a apărut o boală rară numită “Monkeypox”. Această boală prezintă un potenţial de 10% de cazuri letale. Să mai vorbim de EBOLA, Holeră, febra galbenă sau Malarie? Şi acum citat de la un prieten: “COVID-19 este pistol cu apă la ce au ăștia. Sunt foarte săraci și ei știu că în caz de ceva, ei nu au spitale și posibilitatea de a se trata ca în țările moderne, așa că se apără cum pot mai bine.”

În concluzie, sunt perfect de acord cu prietenul meu Friczi (Friţi). El a declarat de nenumărate ori că “Dumnezeu ne iubeşte!” Şi are dreptate. Nici măcar turcii nu sunt ca noi. Noi suntem înconjuraţi de spitale moderne, Administraţie performantă şi interesată de bunăstarea populaţiei, Guvern performant, consecvent şi compentent. Se ţine virusul sub control şi se apără graniţele ţării. Noi nu suntem primitivi ca ăialalţi, noi lăsăm să intre toţi, pentru că vin să se vindece. Au nevoie de Sfânta Împărtăşanie de acasă, “care nu este cauză a îmbolnăvirii noastre, ci izvor de viaţă şi de sănătate.”

Satele din România au început să colcăie de români întorşi din Italia, chiar din zone periculoase, dar nu avem probleme. Probabil toţi au dat declaraţii pe propria răspundere.

Noi am învăţat din #colectiv. Nu am uitat! Sistemul medical a fost prioritatea numărul 1 în România. Avem planuri roşii, galbene, verzi, portocalii sau fuchsia. Iar cel mai important lucru este… este că avem atitudine şi determinare, nu avem cum să nu câştigăm.

Nu e panică man! 

„Vijelii cumplite-au trecut peste noi, la toate-am ținut piept, și nu ne-am dat, ș-aici am stat. Ca trestia ne-am îndoit sub vânt, dar nu ne-am rupt.

Și-am rămas stăpâni pe moșioara noastră. Știe numai bunul Dumnezeu cu cât sânge ne-am plătit noi pământul acesta, scump tuturor românilor, scump pentru frumusețile și bogățiile lui, scump pentru faptele mărețe și înălțătoare care s-au petrecut pe el.”

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo