duminică, 27 octombrie 2019

Dependența de smartphone: în Coreea de Sud, primele centre de detoxifiere

de Basil Mureșan

Exact așa cum se întâmplă deja pentru droguri și alcool, dependența de smartphone-uri este o problemă serioasă. Pentru a face față acestui nou flagel s-au născut deja primele centre de detoxifiere în Coreea de Sud, pentru a ține pe cei mai tineri departe de ecrane. Riscurile de degenerare sunt mai mult decât reale, potrivit Ministerului Științei și Informației și Comunicării Tehnologice. 30% dintre tinerii din Coreea de Sud cu vârste între 10 și 19 ani au fost considerați anul trecut ca fiind „excesiv de dependenți” de smartphone.

Este un semnal de alarmă important într-o societate hiper-tehnologică care își întemeiază o parte din afacere pe domeniul mobil. În Coreea de Sud rata de penetrare a smartphone-ului este cea mai mare din lume! În Coreea de Sud, peste 98% dintre adolescenți dețin un smartphone. Excesele creează numeroase probleme legate de viața socială a acestor tineri, pierderea autocontrolului, deficit de atenție, depresie și lipsa de somn.

O tânără de șaisprezece ani și-a împărtășit povestea după ce a trecut printr-un proces de reabilitare. A fost ora 4 dimineața când și-a dat seama că a fost cu smartphone-ul ei timp de 13 ore! Problema a devenit foarte serioasă, așa că a acceptat să fie ajutată de unul dintre centrele guvernamentale pentru reabilitare. În Coreea de Sud există un program guvernamental lansat în 2007, inițial axat pe dependența de internet, în 2015 a fost extins pentru cei ce abuzează de smartphone-uri. Nu este specificat ce fel de smartphone-uri folosesc acești dependenți de ele. Fiind patria gigantului tech Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, ne închipuim că Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S9, seria Galaxy S10 sau Note 10 fac parte dintre ele.

Conform site-ului italian HDBlog, numai în acest an, guvernul sud-coreean a organizat 16 tabere de recuperare pentru aproximativ 400 de persoane tinere și foarte tinere. Este un ajutor concret pentru părinții care caută soluții la o problemă la fel de gravă pe cât este de dificil de rezolvat. Desigur, acestea sunt programe gratuite, participanții trebuie să plătească doar o taxă de aproximativ 77 de euro pentru mâncare și acolo utilizarea smartphone-urilor este absolut interzisă.

În prima zi, aceștia sunt nevoiți să predea telefoanelor persoanelor responsabile de proiectul de recuperare, după care încep cele 12 zile de dezintoxicare cu activități de la sport la cele creative și artistice. Se pare că momentul de cotitură este în a treia zi, după o primă fază de reticență, participanții încep să socializeze între ei și să se comporte ca … adolescenții normali.

Cu toate acestea, problema este de nivel global. În 2015 se estimează că 16% dintre tinerii de cincisprezece ani care locuiesc în țările OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), au petrecut peste șase ore online în afara de orele de școală. Procentul petrecut online pe smartphone crește cu peste 10% în weekend, când este disponibil mai mult timp „gratuit”. Cele 34 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii. România este printre viitorii candidați la OCDE.

Sursa foto: via hdblog.it

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo