miercuri, 24 martie 2021

Două perspective asupra creativității aplicate – Anca Ghinea și Phil Teer, în dialog la LibFest

de Basil Mureșan

LibFest, târgul de carte și experiențe culturale aflat la prima ediție în mediul virtual, aduce iubitorilor de carte, pe lângă 25.000 de titluri cu prețuri speciale, și peste 100 de evenimente între 25 – 28 martie – lansări de carte și dialoguri cu autorii momentului. Pe 28 martie, de la ora 16:00, Anca Ghinea, expert în creativitate, trainer și fondatoarea Kreatoria.ro, intră în dialog cu Phil Teer, scriitor, strateg și co-fondator al legendarei agenții de creație londoneză St Luke’s, despre creativitate și căi concrete de a ne bucura de efectele ei. Discuția va avea loc pe paginile de Facebook Libris, Editura Creator și kreatoria.ro și este moderată de Iuliana Răducan, manager al editurii Creator.

În cartea „Creatori în acțiune”, proaspăt lansată în luna februarie, Anca Ghinea abordează creativitatea și provocările întâmpinate de creativi în lipsa ei atât din perspectiva emoțională, cât și din cea a procesului creator. Volumul răspunde la întrebări legate de originea creativității și capacitatea noastră de a controla acest proces și propune o serie de idei și de sfaturi aplicate care ajută la stimularea creativității, chiar și mai ales în momentele dificile. Pornind de la premisa că spiritul creativ e prezent în oricare dintre noi și dă acea abordare nouă, funcțională și utilă oricărui proiect, Anca Ghinea explică pe înțelesul tuturor cum se poate flexa acest mușchi și cum se poate transpune orice vis în realitate: „Cred cu toată forța mea, că, da, creativitatea se poate exersa: se poate menține în viață. E ca la dans. Omul crește creativitatea și creativitatea îl crește pe om. Mai concret spus: este un duet care face un ceva să se întâmple în viața acelei persoane care alege să își manifeste talentul creator indiferent de arie. Creativitatea joacă un rol din ce în ce mai important în viața personală și profesională, fiind astfel puși în față necesității de a trece această noțiune din abstract în concret. Cartea ajută cititorul ca acest transfer să se realizeze cu ușurință, cu plăcere și entuziasm, oferindu-i un impuls pentru a-și pune în practică ideile creative și a le trece prin toate fazele unui proces creator.”

„Ambele cărți abordează tema creativității și a importanței ei în viața cotidiană, dacă titlul lui Phil Teer – Noua eră a imaginației este un manifest ce pledează pentru existența unui venit de baza universal care să vină în sprijinul oamenilor, care nemaifiind preocupați de grija zilei de mâine, și-ar putea folosi resursele pentru a fi creativi, cartea Ancăi Ghinea –  Creatori în acțiune ne ajută să stimulăm creativitatea,  să găsim inspirația în beznă, să ne folosim de limbaj pentru a crea magie prin scris.” menționează Iuliana Răducan, manager Editura Creator.

Noua eră a imaginației a lui Phil Teer, este în schimb un manifest creativ pentru venitul universal de bază. Autorul analizează care sunt efectele creative, dar și antreprenoriale ale experimentelor despre venitul de bază, ce ar putea deveni o soluție universal pentru blocajele din procesul de creație. În carte sunt dezvoltate adevărate povești despre modul în care poeții romantici au inventat consumerismul, artiștii au regenerat orașe precum New York, Glasgow și Berlin iar genii precum David Bowie, Bob Dylan, Kurt Vonnegut, Haruki Murakami și mulți alții și-au eliberat spiritele creative și și-au schimbat viețile.

Phil Teer în cartea sa: „Când nu mai trebuie să ne facem griji cu privire la bani, avem ocazia să fim creativi pe scară largă. Venitul universal de bază este o idee foarte veche, dar care devine rapid ideea radicală a secolului XXI. Ar putea eradica sărăcia și evita un viitor distopic mult previzionat de automatizare și șomaj ridicat – dar ar putea avea și un efect neașteptat: o explozie a creativității în masă. Pur și simplu, venitul de bază are potențialul de a schimba totul.”

Parteneri media: Radio România Cultural, Liternet, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Spotmedia, Iqads, Observator Cultural, PRwave, Bookblog, Iqool, 4arte, SMARK.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo