joi, 2 aprilie 2020

E vorba de sintetizarea celor mai bune măsuri – interviu cu Samuel Caba

de Basil Mureșan

Pastorul Samuel Caba despre măsurile urgente ce ar trebui luate în aceste vremuri de criză

Umblat și implicat, pastorul Samuel Caba, dincolo de implicarea sa mai veche în viața publica arădeană, consideră că acum, în aceste condiții excepționale, sunt necesare câteva măsuri urgente care să asigure mai ales viitorul economiei și a societății românești.

Cum de v-ați gândit să veniți cu aceste idei? Nu sunteți neapărat economist sau antreprenor de anvergură.

Nu neapărat, dar conduc spiritual o comunitate numeroasă, prezentă în mai multe țări, am ocazia să văd ce se întâmplă în lume, care sunt efectele acestei epidemii și ce fac și ceilalți ca să prevină tragedia și să asigure ieșirea rapidă din criza economică creată astfel și care deja se simte din ce în ce mai mult.

Deci nu sunt neapărat ideile dumneavoastră?

Bineînțeles că nu, aici e vorba de sintetizarea celor mai bune măsuri așa cum le consider eu. Nemaivorbind de faptul că eu m-am gândit înainte de toate la oameni. La cei care trăiesc din salariu sau pensie și micii întreprinzători, cei care vor fi atinși cel mai mult de efectele acestei crize. Este foarte important de exemplu să se plafoneze prețurile la utilități, energie electrică, gaze, apă-canal sau telefoane și alte servicii publice. În paralel cu asigurarea unui venit minim garantat de 500 de euro pentru cei activi și care nu mai au de lucru. Ar fi cu toate acestea foarte indicat de asemenea reducerea prețului alimentelor de bază cu până la 50%.

Nu e cam prea mare această reducere?

Nu cred, economia are capacitatea de a suplini această reducere. Mai mult consider că ar trebui asigurate în aceasta perioadă scutiri de impozite pentru cei cu venituri mici, gratuități de exemplu la transportul public. Mai ales că întreruperea sau amânarea anului școlar ar fi o greșeală, trebuie asigurată redeschiderea școlilor sau, acolo unde este posibil, învățământul online.

Faceți o diferență între starea de urgență și cea ce urmează după aia?

Bineînțeles. Acum vorbesc de măsuri în starea de urgență. Amânarea plății unor servicii la cei care este cazul, rambursarea TVA la firmele mici și noi, acordarea de subvenții pentru angajări.

Se discuta mult despre pensiile speciale în această perioadă. Ce părere aveți de asta?

Consider că pensiile speciale trebuiesc eliminate din acest moment, iar din ele se poate constitui un fond pentru dotarea spitalelor, înființarea de spitale noi, în general cheltuielile legate de lupta împotriva pandemiei.

Se discuta mult și despre rolul de multe ori negativ al presei, respectiv de cultivarea psihozei, a fricii. Chiar și pe site-uri cum este FB. Cu privire la asta aveți propuneri?

Bineînțeles, cei care promovează manipulare și minciuni, cultivând sentimente negative în populație, trebuie sa plătească pentru asta, mergând până la suspendarea sau închiderea acelor posturi, site-uri. FB are o politică proprie aici, dar consider că ar trebui să vină cu criterii mult mai adecvate situației create.

Până acum ați vorbit despre populație și oamenii afectați de criză, aveți propuneri și pentru întreprinderi, respectiv măsuri de natură macroeconomică?

Aici, dincolo de înlesniri și subvenții, respectiv scutiri de impozite acolo unde se impune ar fi vorba înainte de toate de un control cât mai exact și prompt pentru ca anumite firme sa nu exploateze doar în interes propriu situația creată. E vorba de stabilirea de costuri standard maximizate care elimina posibilitatea de a umfla prețurile, respectiv furtul sau risipa de stat. Aici avem exemplul Germaniei Federale de după război. Ar fi de asemenea de dorit controlul strict al cursurilor valutare, în paralel cu subvenționarea masivă a întreprinderilor românești din agricultură, turism și infrastructură, ajutorul dat în know-how și consultanță gratuită celor care accesează fonduri europene, stabilirea unei cote unice de 10% de impozitare pe venituri, inclusiv salarii. Și desigur o politică de creditări avantajoase celor care apelează la credite.

E evident ca ați făcut o muncă serioasă, un adevărat studiu social și economic, cum credeți că veți reuși să atrageți atenția factorilor de decizie asupra acestor idei?

Da, am făcut, m-am și consultat cu un economist foarte bun, dr. Ec. Florin Coană, doctor în macroeconomie, cel care va semna alături de mine o scrisoare deschisă pe care o înaintăm atât guvernului cât și președinției. Nu îmi fac iluzii, desigur, știu că și ei se gândesc la multe din aceste idei și măsuri, însă presiunea opiniei publice, a societății civice, a oamenilor care înțeleg și vor binele țării și a românilor, este acum mai binevenită ca oricând.

 

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo