joi, 1 august 2019

ESEU NERESPECTUOS DESPRE RESPECT

de Basil Mureșan

Pare-se că nu poate lumea să mă lase neenervat. Man, măcar câteva zile, că nu-i mult, dar nu, hai să-l stârnim pe ciudat, să-l scoatem din țâțâni pe mizantrop. Și iar v-a ieșit, degeaba managementul furiei, degeaba inhalații cu lavandă, absolut degeaba zen și meditație, nu merge. Și știți de ce? Pentru că una din puținele chestii la care chiar pocnesc e lipsa de respect. Pentru că respectul e elementar, e de bază, e un lucru care transcede aproape tot.

Ceea ce i s-a întâmplat colegei și prietenei mele Andreea Pintea la ultima sau penultima sau who gives a flying fuck a câtea pseudoconferință de presă a glumei proaste numită USR a frizat absurdul, dar a arătat o uriașă lipsă de respect. Am mai scris despre asta, și o să mai scriu, dar tot nu-mi vine să cred că așa ceva s-a întâmplat, cu adevărat, în lumea politică. Aici nu vorbim doar de lipsa de respect față de un ziarist, poate cel mai important ziarist de pe zona politică arădeană la ora actuală. Nu vorbim nici despre lipsa de profesionalism a celor care, cică, se ocupă cu mass media la gluma politică mai sus amintită, nu vorbesc nici măcar despre faptul că nu te porți așa cu o femeie. E vorba despre lipsa de respect pentru tot ce nu e ca ei.

Păi bine, mă naziști fără carismă, voi cine naiba vă credeți? În afară de heităreală și scandal, cu ce ați venit? Oameni noi și curați? Hai sictir! Dacă așa vă purtați acum, dacă prin miracolul pe negativ numit diasporă, câștigați, ce o să ne faceți nouă, celor care nu se lasă păcăliți de retorica voastră belicos-bășinoasă? Ne omorâți? Faceți o altă noapte a cuțitelor lungi? Lagăre de reeducare? Papagalilor fără pene, presa vă poate fi prieten sau nu, și e mai bine să fie. Treaba voastră e să vă pișați pe toți cei care nu merg pe stilul vostru. Goebels nu ar fi mândru de voi, v-ar trimite pe front. Ce partidul vieții vă credeți, când nu aveți nici un mesaj coerent? Vreți să vorbim de doctrină? Sau de ciubucarii pe care îi primiți cu brațele deschise? Sau de programul vostru economic, absolut inexistent? Ce vreți, când vreți.

Ca unul din beneficiarii flegmelor useriste, absolut pe gratis, vă pot spune că nu rămân dator. Puteți întreba de băiatul cu prea mult scuipat și prea puțină minte, care s-a gândit puțin și a acționat la modul furios și aiurea, prin ianuarie 2017. Ah, nu mai e la voi? Oare de ce? Poate a avut mustrări de conștiință. Poate a visat urât. Poate i s-a făcut frică. Pentru că, poate, frica e răspunsul pentru oamenii care propagă ura. Poate că doar așa ne putem înțelege. Pentru că respectul pare o mare necunoscută pentru voi. Și mă mir, că aveți și câțiva oameni foarte faini pe acolo. De care, poate, ar trebui să mai ascultați. Lipsa de respect nu naște nimic bun. Nici violența, nici ura. Confundați autosugestia cu autosugerea. Și, când vi se dă șamsa să vă cereți scuze pentru că ați fost de căcat maro, voi o dați tot pe luptă. Că atâta puteți.

Îmi pare rău pentru voi, de fapt nu îmi pare. Vă ridicați presa în cap. suntem o breaslă pestriță, ne bubuim între noi, ne batem pe trafic, știri, bârfe, șmenuri, șușanele, câteodată suntem căcănari, dar când vine unul din exterior să se pișe pe unul din noi, facem front comun urinar și ferească Dumnezeu. Ceea e va urma și pentru voi. Pentru că o lecție trăită e o lecție învățată.

Jigodiilor.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo