sâmbătă, 7 septembrie 2019

EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE LA COMPLEXUL MUZEAL ARAD/MUZEUL DE ARTĂ: SABIN POPP “TREI SURORI”

de Basil Mureșan

”Vizitatorul care parcurge galeria de artă a Complexului Muzeal Arad – o interfață pentru mediul cultural arădean din secolele XIX-XX – ajunge în sala care recompune un detaliu din prima expoziție de artă românească, deschisă la Palatul Cultural în 20 martie 1927. Cu trei ani înaintea acestei date, Lazăr Nichi (directorul interbelic al Palatului Cultural) și „Comitetul special pentru înzestrarea galeriei cu opere plastice româneşti” s-au străduit să achiziționeze lucrări semnate de nume importante ale artei autohtone. Atunci au intrat în colecție primul Aman, primul Grigorescu, picturi semnate Gheorghe Pertașcu, Samuel Mützner, Octav Băncilă, Catul Bogdan. În 1925, de la Salonul Oficial a fost cumpărată lucrarea Cele trei surori realizată de Sabin Popp (1896-1928), pictură care în această lună septembrie are statutul de ”exponatul lunii” în muzeul arădean.
Contextualizată în opera lui Sabin Popp, lucrarea denumită astăzi Trei surori se înscrie perioadei în care stilul pictorului era definit și circumscris tendințelor cultivate în anii `20 în pictura românească: volume relativ mari, delimitate prin contururi netede, cromatică sobră, gestică reținută – trăsături care conferă o notă de monumentalitate. 
Esteticianul Ștefan Nenițescu – bun prieten al pictorului – a relatat despre intenția artistului de a crea un triplu portret care evidențiază etape ale vieții: în prim plan o fată zâmbitoare, în al doilea aceeași, dar reprezentată ca tânără femeie, privind încrezătoare, urmată de femeia matură, cu privirea grea, dobândită în urma experiențelor din viață. Modele i-au fost trei surori din Băleni (localitate lîn apropiere de Târgoviște) care lucrau la câmp. 
Noutatea problemei ce și-a pus-o artistul – subliniază Nenițescu într-un articol publicat la două luni de la moartea pictorului – constă mai cu seamă în gruparea a trei portrete separate, fiecare închis în propria sa lume sufletească, având un minim de raport între ele. Caligrafierea contururilor atrage atenția asupta înrudirii trăsăturilor, pe când gruparea în evantai indică direcțiile divergemte. 
Biografii și istoricii de artă care au studiat opera lui Sabin Popp – printre ei se remarcă Adina Nanu – au identificat 400 de desene și 200 de picturi realizate în aproximativ 10 ani de viață. Dintre acestea cele mai multe sunt în colecții particulare, în muzee regăsindu-se la Muzeul Național de Artă al României, la Muzeul Național Brukenthal, în muzeele de artă din Constanța, Iași, Craiova, Cluj.”
Dr. Adriana Pantazi, istoric/Complexul Muzeal Arad 

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo