marți, 27 octombrie 2020

FLORIN DOROȚIU, CANDIDAT PER LA SENAT: AVEM NEVOIE DE O DEZVOLTARE SUSȚINUTĂ A ANTREPRENORIATULUI ROMÂN

de Basil Mureșan

Antreprenoriatul are efectul de a stimula creșterea economică la nivel național și contribuie la dezvoltarea societății în care trăim. Odată cu evoluția ecosistemului antreprenorial, crește și calitatea vieții. Este un fapt bine-cunoscut că antreprenorii sunt motorul economiei, prin inovația în afaceri și crearea de produse și servicii pe care le aduc.

Antreprenoriatul este soluția pentru dezvoltarea economică de care avem așa de mare nevoie în România. Din păcate, antreprenorii se confruntă cu probleme specifice, și nu numai în această perioadă de pandemie.

Indicele de încredere interpersonală în România este de 7%. Aceasta înseamnă ca doar 7% dintre oameni cred că cel din faţa lor este bine intenționat și că va face ceea ce a promis. Suferim datorită lipsei de încredere. 6 din 10 dintre români nu au încredere în nimeni, dincolo de familie și prieteni. În absența încrederii, nu putem dezvolta colaborări, afaceri sau relații. 

Nu exista dezvoltare și creștere fără încredere. Avem nevoie de antreprenori care sa dezvolte afaceri etice bazate pe integritate, caracter, valori și principii corecte. Putem începe prin a acorda încredere, prin a ne păsa de cei din jur și prin a ne susține valorile și principiile în care credem, chiar când e greu

Trăim într-o țară afectată de criză pe piaţa muncii și îmbătrânirea populației. Majoritatea companiilor din România, se confruntă cu lipsa forţei de muncă, cu gradul ridicat de plecări din companie, cu exodul tinerilor care preferă să plece să lucreze în străinătate decât să rămână în ţară. Sănătatea organizațională este critică pentru organizațiile care vor sa crească și să se dezvolte. Este de-a dreptul trist că unu din patru români este nevoit să plece peste hotare, pentru un trai mai bun.

Românii nu le sunt cu nimic inferiori nemților, francezilor sau englezilor, când vine vorba de creativitate și acces la informații. Putem dezvolta afaceri cu un impact global, și de aici din România. Ne lipsește poate doar curajul și viziunea că putem dezvolta produse și servicii excepționale, care să fie apreciate de consumatori din toată lumea.

Acest lucru trebuie să se schimbe, pentru că românii au deja toate resursele necesare și sunt mai mult decât capabili să ajungă pe culmile succesului!  

Corupția este un real obstacol în calea creșterii economice. 97% din reprezentanţii mediului de afaceri din România susţin că problema corupţiei este răspândită la nivel naţional conform unui studiu al Uniunii Europene. În plus, 88% dintre aceştia văd corupţia ca pe un impediment în desfăşurarea normală a activităţii firmelor. 23% din mediul de afaceri susţine că în ultimii ani corupţia i-a împiedicat să câştige o licitaţie publică sau un contract de achiziţii publice.

Prin deturnarea resurselor economice în scop propriu, guvernanții nu fac altceva decât să submineze proiectele cu adevărat importante de dezvoltare a României. Corupţia subminează democraţia şi statul de drept. Lupta împotriva corupţiei este un element fundamental în dezvoltarea statului român.  

Sistemul de educație din țara noastră este gândit să pregătească buni angajați, nu oameni de afaceri. Pentru antreprenoriat, este nevoie de un set specific de abilități și competențe care să poată fi aplicate în toate aspectele vieții, nu doar în business.

În școala generală sau la liceu, nimeni nu ne explică modul în care funcționează o companie, cum să identificăm oportunități sau ce riscuri să ne asumăm. Nimeni nu ne învață cum să formăm o echipă de succes.

Concluzia nu poate fi decât una. Lipsa unei conexiuni între școală și mediul de afaceri este principala problema a educației antreprenoriale din România. Avem nevoie de dezvoltarea competențelor de business în rândul tinerilor, prin modalități de predare noi și creative. Susțin ideea că antreprenoriatul poate să fie învățat, nimeni nu se naște om de afaceri, ci devine unul. Avem, acum mai mult ca oricând, acces la informații, cursuri, incubatoare de afaceri, programe de finanțare și câte și mai câte. Nu mai avem nicio scuză!  

Lipsa accesului la finanțare este o altă cutumă a ecosistemului antreprenorial românesc. Majoritatea celor care își doresc să pornească la drum pe cont propriu nu dispun de resursele financiare necesare pentru a trece la fapte. Acum, există în România mai multe surse de finanțare disponibile: programe guvernamentale, fonduri europene sau credite bancare.

Accesul la finanțare ar fi mult mai facil prin programe de garantare a creditelor, derulate de stat. Și, să uităm, în ultimii ani, s-au dezvoltat și alte căi de a face rost de bani: apelarea la business angels sau crowdfunding.

În România, taxele și barierele administrative sunt un impediment major pentru dezvoltarea activității antreprenoriale. Toate aceste bariere administrative înseamnă timp pierdut cu lucruri birocratice, în loc să investim acest timp în dezvoltarea afacerii și îmbunătățirea produsului sau serviciului oferit.

Impredictibilitatea și nivelul ridicat al impozitării, cerințele fiscale greoaie și sistemul de reglementare reprezintă o reală frustrare pentru antreprenori. Un cadru legislativ și fiscal predictibil și mai puțin birocratic ar stimula dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial sănătos în România.  

Lipsa stabilității politice și a viziunii pe termen lung reprezintă piedici importante în calea creșterii antreprenoriale. Măsurile guvernamentale întreprinse pentru dezvoltarea mediului de business în România nu au produs rezultatele scontate.

Avem provocări cu rata inflaţiei, cursul de schimb ceea ce nu ne ajuta în dezvoltarea evoluției economiei românești. Lipsa de rezultate se poate explica prin faptul că cei care conduc această țară pur și simplu nu înțeleg provocările mediului antreprenorial.

Soluția este o schimbare de paradigmă, pe principii solide și axate pe dezvoltare sustenabilă. Soluția ecologistă.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo