miercuri, 9 septembrie 2020

FLORIN DOROȚIU: DE CE ECOLOGIA SALVEAZĂ ROMÂNIA. CÂTEVA MOTIVE CA SĂ VOTEZI PARTIDUL ECOLOGIST

de Basil Mureșan

A gândi verde, în sens ecologic, începe să devină unica alternativă reală în a revitaliza județul. Termenul CURAT se referă atât la administrație, cât și la mediul înconjurător. Consider că a promova respectul față de cetățean și față de natură este o obligație a fiecărui om implicat în politică, și cu atât mai mult a celor ce candidează. Voi detalia oferta electorală ecologistă.

STOPAREA TĂIERILOR ILEGALE DE PĂDURE

Tăierile ilegale de păduri sunt o realitate tristă în România, o realitate ce devine perpetuă. Dincolo de ameninţări, violenţă şi corupţie, ceea ce este în joc este sustenabilitatea pădurii în sine. În pădurile României se găsesc 30% din toate carnivorele mari din Europa, cu populaţii mari de urşi, lupi. Părţi mari sunt încă pădure naturală, neschimbată de intervenţia umană. În majoritatea Europei nu este cazul. Acestea sunt foarte importante în lupta împotriva schimbărilor climatice: pădurile naturale au mai multă rezistenţă decât monoculturile plantate.
În Programul național de împădurire adoptat în urmă cu zece ani, România și-a propus creșterea cu 442.000 de hectare a suprafețelor forestiere acoperite cu arbori, în perioada 2010 – 2035. O misiune imposibilă, potrivit datelor statistice, la ritmul actual al împăduririlor artificiale sau naturale, pe de o parte, și al tăierilor, pe de altă parte, care asigură o extindere cu numai 6.379 de hectare pe an. Înseamnă că ar mai fi nevoie de aproape 62 de ani pentru a ne îndeplini planul pe 25 de ani.

În 2035, potrivit Planului, România ar trebui să aibă, prin urmare, aproape 6,8 milioane de hectare păduri. România deţine a opta cea mai mare suprafață împădurită din UE. Suprafața forestieră națională este de 6,86 mil. hectare, însă suprafața forestieră disponibilă pentru exploatare a scăzut cu 18% față de 1990. Ponderea suprafeței împădurite destinată exploatării în suprafața totală împădurită constituie 67% (în scădere de la 88% în 1990).

Tăierile ilegale în unele zone din județul Arad au atins proporții sinistre. Voi numi zona Șiștarovăț și Gurahonț ca epicentre ale măcelului pădurii. Propun eficientizarea, atât a controlului forestier, cât și a mentenanței în toate zonele împădurite ale județului.

Deoarece pădurea este plămânul nostru. Și putem trăi fără multe, dar nu fără aer.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo