vineri, 12 august 2022

Florin Doroțiu: O Legislație Verde este o necesitate și un drept al cetățeanului

de Valentin Iacob

De multă vreme, de prea multă vreme, cifrele și realitatea vizibilă cu ochiul liber și simțită în plămânii noștri arată că poluarea aerului din România a devenit o chestiune de siguranță națională, iar implicațiile sunt majore, atât pentru sănătatea noastră cât și pentru economie.

Lucrul acesta se va croniciza în viitorul apropiat dacă nu acționăm acum într-un mod decisiv, asumat și cu responsabilitate.

În orice stat căruia ii pasă cu adevărat de cetățenii săi chestiunea aceasta ar sta neîntârziat pe masa CSAT-ului.

Viziunea unui stat în care cetățenii săi să fie cu adevărat respectați și onorați de către autorități și în care să poată respira aer curat este una care să fie manifestata prin fapte concrete zi de zi și nu doar în campaniile electorale.

Dreptul la un mediu curat este garantat prin Constituție, dar în concret autoritățile, la toate nivelurile, nu prea își bat cu adevărat capul cu asta. Și sunt convins că fiecare dintre voi aveți în minte cel putin un exemplu care are legătură cu ceea ce spun eu aici. A mima, a simula sau disimula, nu înseamnă a și face. A face e ceva ce se reflecta în calitatea vieții noastre, a tuturora.

Urci muntele nu spunând ca urci muntele, ci urcându-l efectiv. Deși la 8848 de metri aerul e rarefiat, aleg asumat să merg fără oxigen suplimentar ca o abordare etică a ascensiunii, dar ca și voi toți, cand mă aflu „la malul mării”, calitatea aerului pe care îl respir vreau să fie de natură să mă bucure și nu să mă îngrijoreze.

Ca ecologist, militez pentru crearea Legislației Verzi. Puținele păduri rămase sunt măcelărite chiar în momentul în care scriu aceste rânduri.

Dragii mei, cu blândețe vă spun, luați aminte, aceste păduri sunt neprețuite pentru sănătatea noastră și trebuie strict protejate, nu tăiate pentru lemne de foc sau, mai rău, pentru cherestea austriacă. Și în paralel cu protejarea lor, plantarea de păduri noi care să completeze cât de mult (sau chiar total) acest cerc vital.

Iar ceea ce vă spun eu nu este ceva vizionar și de nemaipomenit. Nu are legătură doar cu ecologia sau cu activismul de mediu. Este ceva ce ține de bunul simț, de conectarea la ceea ce este cu adevărat relevant și cu rost pe lumea asta, de reîntoarcerea la esență și ceva ce în țările civilizate de întâmplă de multă vreme, acum devenind un trend la nivel mondial.

Legislația Verde nu este despre politica din parlament sau despre un partid sau partide (desi acolo se poate face diferența), ci este despre oameni și realizarea faptului că, în ignoranta noastră, nu natura o distrugem, ci pe noi înșine.

Dacă vrem cu adevărat, putem. Doar împreună.

FLORIN DOROȚIU

PREȘEDINTE FILIALA ARAD

PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo