vineri, 9 decembrie 2022

FLORIN DOROȚIU, PREȘEDINTE PER ARAD: EȘECUL SCHENGEN DEMONSTREAZĂ DUBLUL STANDARD EUROPEAN

de Valentin Iacob

Consecințele votului din 8 decembrie sunt numeroase, iar impactul va putea fi vizibil pe termen mediu și scurt, mai ales că a demonstrat că încă domină punerea pe primul loc a intereselor naționale, de moment, apoi cele ale construcției politice a UE.

Votul împotriva aderării României și Bulgariei din Consiliul JAI are  consecințe cât se poate de negative asupra Uniunii Europene, nu doar pentru că Exectivul european a fost contrazis de Austria și pentru că majoritatea statelor au fost în situația de a fi spectatoare la manifestarea de egoism austriac, ci și pentru că Austria a creat un precedent periculos. Și anume. că agenda europeană a fost modificată de agenda electorală a unui stat. Nu s-a mai întâmplat până acum.

Austria are alegeri locale, în care singura problemă națională care poate să facă diferență este problema migrației. În această confruntare cu România, Nehammer a devenit un erou pentru o anume parte a electoratului austriac, un luptător împotriva migrației și și-a asigurat voturi printr-o narațiune falsă și ipocrită.

Votul reprezintă o decepție în ochii poporului român. Asta va întări curentul eurosceptic, ceea ce înseamnă că partidele extremiste și anti-europene vor încerca să profite masiv de aceast lucru. Votul era ușor de anticipat pe ultima sută de metri și este greu de înțeles calculele făcute de conducerea Executivului de la București. Vedem, în același timp, o încercare a PSD-ului de a trece întreaga responsabilitate pe drepta europeană, nu o asumare colectivă.    

O altă problemă este cea structurală. Adică, pentru un câștig electoral, Austria a lăsat ca o altă structură a UE să intre în coliziune cu Comisia Europeană, instituție care prin experții săi dăduse undă verde pentru aderarea la Schengen 

Votul împotrivă înseamnă o reconsiderare de la bază a întregului proces, iar dacă autoritățile de la București au de gând să reia subiectul doar dintr-un sentiment de frustrare sau comportându-se neprofesionist, este mai bine să abandoneze. De asemenea, nu văd posibilă urgentarea printr-un vot în Consiliul European.

Rămâne gustul amar al dublului standard, al unei trădări europene și a demersurilor inutile ale clase politice române. Și rămâne umilința la care au fost supuși, din nou, românii.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo