marți, 18 octombrie 2022

Florin Doroțiu, președinte PER filial Arad: „Demarăm, așa cum am promis, Campania de strângere de semnături pentru naționalizarea companiilor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale”

de Valentin Iacob

Respectându-și promisiunile, Partidul Ecologist Român demarează campania de consultare și informare a  cetățenilor: ” Naționalizarea companiilor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale”.

Pe fondul scumpirii prețurilor la serviciile de distribuție energie, gaze, apă și canalizare, scumpiri care nu se regăsesc în calitatea serviciilor pe care companiile private ar trebui să le asigure, în Europa se manifestă un revers al tendinței care se îndrepta în urmă cu doar câțiva ani către liberalizare și privatizare totale.

În mai multe țări europene, guverne și primăriile își cheamă cetățenii la vot pentru a stabili dacă se vor angaja într-un program de re-naționalizare a serviciilor de distribuție. Alte guverne, mai puțin sensibile la manifestările în spațiul public, fac direct oferta de preluare către board-ul companiilor private și modifică legile sectorului.

Cel mai recent caz de preluare a controlului distribuției de către instituțiile publice este cel al orașului Praga. Municipalitatea capitalei Cehiei a încheiat pe 7 ianuarie o înțelegere cu E.ON pentru a cumpăra cu peste 310 milioane de euro participația majoritară în compania care distribuie gazele în oraș. Prin urmare, primăria deține acum în proprietate o firmă cu aproape 440.000 de clienți și, potrivit remarcilor vice-primarului, acum va putea avea control asupra politicii de prețuri.

Distribuitorii de energie care au cumpărat filialele deținute de compania de stat Electrica (E.ON, Enel și CEZ) au intrat în vizorul Departamentului de Energie pentru că nu și-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractele de privatizare şi exportă profiturile în ţara de origine.

Ecologiștii consider că românii au avut și au de suferit de pe urma acestor practice, și ințiază o campanile de strângere de semnături pentru naționalizarea companiilor de distribuție a energiei electrice și a gazelor natural.

Cei care sprijină această măsură sau vor să afle mai multe informații sunt așteptați la corturile PER în municipiile din țară.

Vă asteptăm să ne scrieți pe secretariat@per.ro opiniile dumneavoastră.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo