sâmbătă, 17 februarie 2024

Francmasoneria: un bastion împotriva evidentei crize a valorilor care apasă timpurile actuale

de Basil Mureșan

Luciano Romoli, Marele Maestru al Marii Loji din Italia a A.L.A.M., prezent și în România cu diverse loje a participat la un seminar istoric care a adus pentru prima dată față în față Biserica Catolica și Francmasoneria.

Pe 16 februarie 2024, la Fundația Culturală Ambrosianum din Milano, a avut loc seminarul „Biserica Masonică și Francmasoneria”. Întâlnirea, fără precedent în istorie, a pus bazele pentru un dialog între două entități care în trecut s-au aflat adesea în conflict. În inima Bisericii Milaneze, reprezentată de Arhiepiscopul Mario Delpini, Luciano Romoli, Marele Maestru al Marii Loji din Italia, într-o intervenție densă și plină de elemente culturale și teoretice, a reamintit momentele definitorii care au dus la nașterea instituției masonice. „Libertatea gândirii, laicitatea, dorința de a ne confrunta cu diversitatea în unicul scop de a dezvolta omul în universalitate – a spus Romoli – sunt trăsături distincte ale fraternității masonice și în special ale Marii Loji a A.L.A.M. pe care mă onorez să o reprezint”.

 Privind înapoi, Marele Maestru a mers până în 1910: anul în care Bissolati a formulat „celebra” moțiune invitând parlamentarii să voteze pentru abolirea predării religiei în școli. În acea ocazie, câțiva frați care ulterior au fondat Marea Lojă a Italiei a A.L.A.M. s-au opus direcției verticale, respectând libertatea de conștiință. Un pas decisiv care a deschis calea către o viziune modernă asupra relațiilor dintre știință și credință, exercitarea raționalității și îngrijirea spirituală care nu trebuie niciodată sufocate de factori externi într-un stat democratic modern.

„Suntem o Obediență mixtă – a continuat analiza Marele Maestru – formată din femei și bărbați, care participă la munca de perfecționare și creștere personală în deplina valorizare a diferențelor legate de genuri, care în viziunea noastră au egalitate de demnitate. În virtutea acestor convingeri, Francmasoneria dorește să fie un far în agitatul mare al ignoranței care caracterizează negative contemporaneitatea, un bastion împotriva evidentei crize a valorilor morale și sociale la care asistăm. Vrem să devenim un instrument de agregare sănătoasă pentru a forma ființa umană, dărâmând convingeri false și garduri ideologice învechite.

„A ieși din Templu” fără a-și pierde identitatea, a scris Părintele Sorge, pe care Romoli l-a citat într-o amplă analiză care a trecut critic în revistă marile probleme ale timpului prezent. „Marea Lojă din Italia a A.L.A.M. practică încă de la originile sale o metodă bazată pe deschiderea către lume, care nu înseamnă a ceda pe terenul nisipos al incoerenței. Profeția înseamnă cuvânt care răsună, verb semnificativ care acționează și transformă, înseamnă exercitarea curajului riscului, care este o cifră ineluctabilă a existenței. În timp ce trăim această schimbare de epocă, confruntarea dintre Biserică și metoda masonică – a încheiat Romoli – ar putea fi un mare și important impuls pentru îmbunătățirea și progresul întregii umanități. Dezbaterea de astăzi a creat premisele pentru o călătorie comună pe care suntem chemați să o urmăm cu responsabilitate și simț al misiunii”.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo