miercuri, 18 martie 2020

Gesturi mărunte care pot salva vieţi! Trebuie să fim solidari! A venit momentul să ajutăm persoanele în vârstă!

de Mihai Molnar

Acest articol vă este oferit de Vestio România.

Cabinete şi dulapuri metalice inteligente!

www.vestio.ro

Persoanele care au un risc crescut de infecţie şi de a dezvolta complicaţii asociate infecţiei COVID-19 sunt persoanele în vârstă şi persoanele cu diferite afecţiuni cronice (boli pulmonare, boli de inima, diabet zaharat, etc). Rata de fatalitate în rândul persoanelor în vârstă dignosticate cu COVID-19 este mai mare.


La ora actuală, la nivel mondial au fost raportate peste 204.000 de cazuri, peste 8.200 de morţi şi peste 82.000 de persoane vindecate, din care în România avem 246 de persoane diagnosticate, 19 persoane vindecate şi 3.441 de persoane în carantină.

În această perioadă trecem prin momente cu totul speciale. Această pandemie, pentru care n-am fost niciodată pregătiţi, ne arată cât de interconectaţi suntem şi cât de mult contează acţiunile noastre, în vieţile celor din jurul nostru. Nu o să reinventăm roata, dar avem recomandări!

În primul rând, Centrul de Transfuzie Sanguină Arad cere ajutorul vostru.

În această perioadă dificilă, ţinând cont şi de alte categorii de bolnavi care au nevoie de sânge, rugăm donatorii regulaţi să fie alături de cetaţenii arădeni prin acţiuni de donare la CTS Arad. Vă asigurăm că sunt luate toate măsurile de siguranţă pentru donatori.

Vă rugăm să vă programaţi la numărul de telefon 0357 – 809 112. Vă mulţumim!

Persoanele în vârstă au nevoie de ajutorul nostru!

Telefonul e la îndemâna oricui. Sună părinţii şi bunicii. Nu uita, ei te-au crescut, educat şi au în continuare grijă de tine. Mulţi nu reuşesc să filtreze corect informaţiile şi din păcate o mare parte din mass-media românească generează panică. Asigură-i că eşti alături de ei şi transmite doar informaţii corecte.

În acelaşi timp nu uita de vecini! Ai cei 7 ani de acasă, ai fost educat şi ai valori. Fii amabil. Multe persoane în vârstă sunt fără aparţinători sau poate cu familiile blocate prin lume şi nu au pe nimeni să-i ajute. Dacă cunoști o persoană mai în vârstă despre care tu ştii că nu are ajutor, scie pe o foaie datele tale de contact cu un mesaj prin care îi anunţi că pot apela cu încredere la tine şi că eşti dispus să mergi la cumpărături sau la farmacie în locul lor. Dacă unii şi-au făcut rezerve pentru că s-au panicat, insistă să verifice termenele de valabilitate. Toate aceste lucruri mărunte pe tine te costă doar cinci minute, dar pentru ei ar putea însemna foarte mult, poate chiar salvarea.

Comunicarea! Dacă persoanele în vârstă au deja telefoane smart sau calculatoare, ar fi momentul să afle cum funcţionează Whatsapp, Skype sau FaceTime. Dacă n-au acces la internet, asigură-te că telefonul fix funcţionează.

Dacă s-a ajuns în situaţia în care unii se află în autoizolare, atunci avem nevoie de alternative de comunicare. Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă şi alimente de către rude şi/sau prieteni ori vecini. Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgentă şi autorităţilor locale pentru aprovizionare cu alimente sau apă. Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanţă de minimum 2 metri faţă de acesta.
Practic, alimentele şi bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (uşa apartamentului/poarta casei) şi sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras. Este recomandat ca atenţionarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, nu prin atingerea uşii/clanţei/soneriei. Atunci când preiau produsele primite la domiciuliu, persoanele autoizolate vor purta masca de protecţie care le va acoperi nasul şi gura.

Totodată, este important de ştiut şi de transmis, v-aş recomanda să printaţi sau să transcrieţi următoarele informaţii şi asiguraţi-vă că toate persoanele în vârstă le-au primit.

Administrația arădeană a luat măsuri pentru gestionarea situației create de pandemia Covid-19, a înfiinţat Rețeaua Solidarității şi a luat următoarele măsuri pentru arădeni:

-există număr unic de urgenţă 0257-983 (pentru județ), 0787-806.562 (pentru municipiu), apelabile începând de luni, între orele 8-20;

-se vor distribui două tipuri de pachete pentru persoanele din grupurile țintă: un pachet cu alimente de bază (în valoare de 70 de lei/persoană), un pachet cu produse de curățenie. Solicitările pentru pachete se preiau de luni până vineri, la numerele de telefon indicate, iar pachetele se vor distribui o dată pe săptămână, prin voluntari sau serviciile sociale;

DGASPC Arad pune la dispoziția arădenilor un psiholog, de luni până vineri, între orele 8-16, care va sta telefonic la dispoziția cetățenilor. Numărul la care poate fi apelat este același număr de urgență, 0257-983;

Crucea Roșie va deschide un cont pentru donații în bani. Atenție, beneficiarii ajutoarelor nu vor primi sumele în bani, ci produse!

Asociațiile non-guvernamentale sunt invitate să se alăture Rețelei de Solidaritate, pentru a colecta și distribui bunuri și alimente. Cei interesați trebuie să contacteze urgent DGASPC (pentru activitățile din județ) sau DAS (pentru activitățile din municipiu).

Rețeaua Solidarității a fost inițiată de Consiliul Județean Arad. Alături de această instituție, proiectul a fost prezentat astăzi de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad (la nivel județean), Direcția de Asistență Socială Arad (la nivel municipal), Crucea Roșie, Cetatea Voluntarilor și Asociația Euromediu.


A venit momentul să-i atenţionăm noi şi să transmitem de fiecare dată următoarele mesaje:

  • să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc);
  • să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane);
  • să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde;
  • să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
  • să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei;
  • să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puținunul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.

Oricine se poate informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358.

Acest număr este pentru informare, nu este pentru urgențe

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo