joi, 15 septembrie 2022

Gheorghe Seculici – Salariul minim trebuie crescut acum, nu peste trei sau șase luni!

de Valentin Iacob

Această măsură nu reprezintă o bunăvoință a politicului față de cetățeni, ci un colac de salvare în condițiile în care, din cauza sălbăticirii prețurilor la utilități, românii sunt în situația disperată de a nu își putea plăti facturile. Statul trebuie să intervină acum! Nu peste trei luni, nu peste șase luni, ci chiar acum, să salveze românii cei mai săraci, care muncesc cinstit dar le este imposibil să facă față scumpirilor.

De aceea, salariul minim pe economie trebuie să crească chiar de la 1 noiembrie, să ridice puțin din presiunea facturilor de la iarnă.Măsura pe care o propun nu este populistă, ci necesară, o gură de oxigen pentru angajați. Dacă nu vrem să asistăm la un nou val de plecări din țară, trebuie abandonată atitudinea pasivă, de așteptare, și aplicate urgent soluții. Altfel, angajatorii vor rămâne fără forță de muncă pentru că cine poate, fuge din țară.

Am identificat și sursa din care pot fi majorate salariile minime pe economie: taxarea suplimentară urgentă a companiilor din domeniul energetic și al combustibililor care au crescut prețurile fără o justificare reală, cheltuielile generate de festivismele de la sfârșitul anului, fondurile de protocol ale administrației centrale, cheltuielile cu deplasările ale demnitarilor din aparatul de stat, cheltuielile de promovare și publicitate (altele decât cele necesare procedurilor impuse de lege).

Există o serie de cheltuieli la care se poate renunța fără traume majore pentru organismul statal. În acest moment, prioritară trebuie să fie siguranța oamenilor, nimic altceva.Acest moment de criză trebuie să conducă și la reevaluarea industriei românești, susținerea prin politici publice avantajoase a celor care produc în țară și își păstrează resursele în România. În România, salariul minim net lunar este de 1.524 de lei. Dacă țara noastră s-ar alinia la salariul minim pe economie european (aflat în dezbatere în Parlamentul European în aceste zile), salariul minim net ar ajunge la 1.800 de lei. Asta ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo