duminică, 25 august 2019

Huawei prins în flagrant delict în activități de spionaj

de Basil Mureșan

Despre problemele avute de compania chineză Huawei cu autoritățile din Statele Unite și mai mulți dintre aliații săi se știe de mai mult timp. Acum au apărut alte dovezi că Huawei este implicată în lucruri necurate. Angajații Huawei s-au angajat în activități de spionaj la cererea guvernelor din Uganda și Zambia. Aceste țări doreau să monitorizeze comunicările adversarilor politici, pe care nu le puteau face prin mijloace proprii.

Este un alt caz care va degrada imaginea companiei Huawei și va da apă la moară președintelui Donald Trump și administrației sale. Potrivit unei informații apărute în The Wall Street Journal și citată de PhonAndroid, angajații Huawei au fost prinși cu mâța în sac! Au fost prinși interceptând și descifrând mesaje criptate în numele a două guverne, din Uganda și Zambia, în scopul spionării adversarilor politici.

Angajații grupului chinez au utilizat software-ul numit Pegasus pentru a accesa aceste mesaje criptate. Ținta principală ar fi fost Bobi Wine, un fost cântăreț și comediant din Uganda, care s-a angajat în lupta politică. Acum este activist, a fost ales deputat și chiar vizează președinția țării sale. Angajații Huawei din Uganda au descifrat mesajele la cererea poliției din Uganda. Poliția din acest stat african a încercat să descifreze mesajele, dar nu au reușit.

Cel mai probabil Huawei, pe locul doi ca producător mondial de smartphone-uri, va fi iar ținta criticilor și atacurilor guvernului Tramp. În acest timp, telefoanele producătorul numărul unu mondial Samsung, au fost certificate pentru a fi folosite de serviciile federale din Statele Unite. Au primit aprobarea pentru a fi utilizate de personalul agențiilor federale din SUA seria Galaxy S10, Galaxy S9 și Samsung Galaxy Note 9. Aceste dispozitive au obținut acum aprobarea STIG (Security Technical Implementation Guide).

The Wall Street Journal a adăugat că directorii Huawei din China nu au fost informați despre acțiunile angajaților din Uganda și Zambia. WSJ a mai spus că nu există dovezi că grupul chinez Huawei s-a angajat în activități de spionaj pentru propriul său guvern. Contactat de CNBC, Huawei a declarat că „nu a fost niciodată implicat în activități de hacking”.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo