sâmbătă, 2 noiembrie 2019

În primul rând cred că trebuie să fii mulțumit tu ca om – interviu cu Emilia Ștefancic

de Basil Mureșan

Pe Emilia o știu de ani buni. E unul dintre oamenii aceia hotărâți. Genul care se ridică după loviturile date de viață. De aceea, când am auzit că pornește ceva nou, am vrut să știu mai multe.

Emilia: Sunt Emilia Ștefancic și în momentul de față am deschis o societate de servicii, de ambalare Bag-In-Box. Ideea a venit în urma a doua acțiuni, sau mai bine spus a unui job avut de mine și a unei curiozități de-ale mele. Am văzut într-o zi pe internet că se făceau niște cursuri de antreprenor, nu că nu aș mai fi fost eu antreprenor până atunci, dar mi s-a părut o idee foarte interesantă. A fost o perioadă în care consideram că trebuie reîmprospătate anumite aspecte în această privință și am căutat, m-am înscris. Ca de obicei prima intrare mi-a fost respinsă, dar am insistat. Și am început să fac aceste cursuri împreună cu cei de la Camera de Comerț Vâlcea pe ideea de a lansa pe piață noi antreprenori care să poată accesa fonduri europene. În urma acestui curs, am făcut un proiect în sine – examenul cursului consta practic în elaborarea unui proiect pentru fonduri europene la nivelul atins în cele 40 de ore. L-am prezentat, iar după 2 săptămâni am primit o notificare cum că aveam posibilitatea ca proiectul de la examen îl puteam dezvolta mult mai amplu și să accesăm fondurile europene care erau incluse în cadrul START Invest. În prima instanță am tot căutat, în stânga, în dreapta, cine mă poate ajuta, am căutat consultanți. Mi s-au părut costurile foarte mari pentru ceea ce trebuia făcut și m-am ambiționat și am făcut singură tot. În cele 3 săptămâni, pentru că atât era perioada în care mai puteam depune proiectul, vorbeam cu copilul la telefon și îl întrebam:  E ceva urgent? Nu! Bine, ne vedem deseară. Am lucrat non-stop. Am depus proiectul, am primit notificare că nu se vede pe CD și deja eram destul de speriată că am pornit, din nou, cu stângul, dar s-a rezolvat și problema asta și a rămas timpul până la primirea rezultatului. Nu a durat foarte mult, cam o lună și jumătate, s-a afișat lista cu câștigătorii și din 300 de proiecte depuse am fost 40 câștigătoare și dintre acelea am fost pe locul 15.

Felicitări!

Emilia: Și atunci am plâns de bucurie, dar nu de bucuria că am luat niște bănuți pentru business ci de bucuria că am fost capabilă să fac acest lucru și de atunci am decis că nu mă voi mai îndoi de mine niciodată.

E probabil cel mai important lucru.

Emilia: Asta a fost satisfacția mea. Am simțit că efectiv tot ce am semănat până în acel moment, am cules. De acolo a început ideea, de la distribuția de adeziv poliuretanic pe care îl am cu cealaltă societate, am zis să dau o continuitate la acea firmă și am deschis o El Cas Packaging Services S.R.L care înseamnă ambalare Bag-In-Box.

Ce înseamnă Bag-In-Box?

Emilia: Bag-In-Box reprezintă o alternativă foarte practică din punctul meu de vedere. Se folosește în mod special în industria de vinuri și sucuri naturale pentru că închide foarte bine și produsul rămâne proaspăt.

Adică pungile alea în care mai găsesc și vinuri?

Emilia: Da, pungile alea cu dopuri VITOP, pentru că noi folosim exclusiv dopuri VITOP originale, sau dopuri VOP – care sunt cele rotunde și se folosesc tot în ambalare  Bag-In-Box dar nu pe parte de lichide alimentare, ci pe parte de lichide chimice, cum ar fi adezivii pe care eu m-am axat. Acum sunt într-un impas de decizie, dacă pot spune așa, nu știu sigur dacă voi merge pe produse alimentare sau vom merge doar pe produse chimice. Mă tentează mai mult ideea de adezivi și detergenți, mai ales la nivel industrial pentru că mai am o colaborare cu un coleg alături de care avem o firmă de curățenie și atunci există niște legături. Poate chiar lansarea unui produs propriu cu ambalare  Bag-In-Box.

Interesant, foarte interesant.

Emilia: De ce am mers pe această idee? Pentru că totul în ziua de azi a început să se ambaleze  Bag-In-Box, inclusiv apa minerală, sucuri naturale, sportivii care au acele pungi. E un sistem similar.

Dacă ar fi o traducere simplă ar fi o pungă într-o cutie.

Emilia: Da. Unde punga nu mai e un produs atât de greu de reciclat pe cât erau bidoanele în care se ambalau, anterior, aceste produse. În plus, e un mare avantaj la ambalat și la transportat. Ocupă mai puțin spațiu, pe cutie ai un spațiu de 99% de imprimat, de făcut reclamă. Și mi se pare un business în care poți să ambalezi foarte multe produse. La prima vedere nici eu nu mi-am putut imagina: de la suc de roșii, maioneză, până la detergenți, chiar și zahăr, miere.

Deci voi aveți tehnologia ca să faceți asta.

Emilia: În acest moment avem tehnologia pusă la punct și firma deschisă cu tot cu site în dezvoltare pe parte de  Bag-In-Box la adezivi și produse chimice, dar spațiul este dotat cu o sală de 200 m frigo, separat de cealaltă sală și acolo am dori să facem și  Bag-In-Box pe ulei de măsline, ketchup și poate chiar cafea, apă minerală. E ceva de viitor.

E o chestie de viitor. E un pic șocant dacă îți imaginezi că vei avea apa minerală într-o pungă, dar am văzut pe unde am fost, mai ales prin Asia că totul e așa, vorbesc în special în resorturile mari. În Europa chiar nu m-am uitat, dar noi suntem un pic mai reticenți, de exemplu la vin spunem că trebuie să fie în sticlă pentru că altfel își pierde din calități. Dar, nu aș știi să îți spun. E un domeniu atât de nou că e un șoc cultural, dintr-un anumit punct de vedere.

Emilia: Nici eu nu am știu de la început, pot spune că nu am știut 100% ce fac. Dar am avut nevoie. În distribuția de adezivi, activitate pe care o fac cu cealaltă firmă, am constatat pe piață că sunt utilaje adaptate la acest tip de pungă și au chiar și dopurile lor speciale. Și la acel moment a fost o piedică pentru mine să îmi vând produsul pentru că nu aveam acele pungi, ceream la producător care nu avea nici el și atunci am spus că trebuie făcut ceva. Și atunci s-a nimerit momentul cu fonduri europene și apoi m-am interesat și am văzut că putem ambala mult mai multe produse cu acest sistem. Nu este exclus să ambalăm și altceva, din moment ce am deschis firma. Chiar și praf de înghețată, cremă de prăjituri, e nelimitat. În acest moment avem utilaj pentru parte de produse chimice, detergenți, soluții pentru parbrize, acestea se găsesc deja în pungi de acest gen.

Cum reacționează piața la această idee?

Emilia: Piața reacționează la fel cum a reacționat și în urmă cu 1 an jumătate la adezivul ecologic lansat. Inițial piața e reticentă dar am impresia că se aplică la toate produsele  ecologice, dacă nu e vorba de cele alimentare.

Deci noi avem o problemă a noastră în a fi circumspecți legat de tot, ca piață. Acum tu știi că ești pe piață demult și lucrezi demult. Inițial este o senzație de „hm”, așa a fost și în domeniul presei online. Nimeni nu înțelegea cum se va renunța la ziare, iată că s-a renunțat. Cum să renunțăm la TV, în sensul la televiziunea clasică, iată că acum tot ce se întâmplă se întâmplă în mediul virtual. Eu cred că piața e uriașă.

Emilia: N-ar trebui să fiu atât de reticenți pentru că acest sistem de ambalare e din 1955, în Europa se folosește foarte mult.

M-am întâlnit cu o prietenă care a fost acum în luna de miere în Statele Unite și a fost în New York și mi-a spus că s-a îndrăgostit de New York. Și mi-a spus: știi care e marea diferență dintre noi și americani? Zic: nu. Acolo toți se uită în sus. Așa sunt gândite orașele ca toată lumea să se uite în sus, să vadă zgârie-norii, și uitându-te în sus probabil îți dă o altă energie decât să te uiți în jos să nu cazi în gropile din asfalt. Și înclin să cred că avea dreptate.

Pe de altă parte, vorbind acum despre omul Emi, pentru că trebuie să vorbim și despre omul Emi. Cât de important crezi tu că este eșecul în dezvoltarea personală pentru că eu am o discuție destul de serioasă cu o grămadă de oameni, eu considerând că eșecul e important și e bun pentru că te învață să faci mai bine, să mergi înainte.

Emilia: Din punctul meu de vedere îți dau dreptate. Dar trebuie tu ca om să ai puterea să transformi acel eșec în ceva mult mai bun și în momentul în care am simțit că cealaltă firmă eșuează și nu va mai merge, am simțit că oricum mă va duce spre ceva mult mai bun și asta a fost și pe partea personală și în business. Orice eșec m-a lansat cu două trepte mai sus. Am eșuat pentru că, recunosc, businessul cu adezivul, cu distribuția nu merge pentru că nu am avut eu puterea să o fac, dar m-a lansat spre altceva mult mai bun. Trebuie să și simți businessul când îl faci și ultimele trei businessuri ale mele îți spun că toate au pornit de la idee în care am crezut.

E important să crezi și să crezi în tine.

Emilia: Și dacă mergi să faci businessul doar pentru bani, nu merge. Trebuie să pui și suflet.

Clar. Trebuie să îți și placă, nu doar să o faci pentru bani. Banii sunt de plastic, sufletul nu.

Emilia: Din păcate trăim într-o lume materială și nu mai vedem alte lucruri, doar banii. Nu mai simțim, nu mai facem lucrurile cu acea ardoare. Eu azi dimineață am venit la serviciu și mă gândeam între patru businessuri cum să îmi fac timp și pentru copii, și pentru un pisic pe care l-am luat din stradă. Trebuie să îți gestionezi timpul și să ții un echilibru.

Cât e de important echilibrul?

Emilia: Foarte important. Pentru mine, personal, echilibrul este foarte important și liniștea sufletească. Dacă omul nu este liniștit, nu cred că poate să facă ceva. Mintea nu va fi suficient de lucidă pentru a aduna acei 2+2 cum trebuie.

Și ultima întrebare de astăzi: ești mulțumită?

Emilia: Foarte mulțumită și cred că asta se vede, poate nu din exterior, dar se simte pentru persoanele din jurul meu. Și în primul rând cred că trebuie să fii mulțumit tu ca om. Cred că nimic nu este întâmplător și chiar nimic nu a fost întâmplător și ajung la concluzia că în viață într-adevăr trebuie să dai „bună-ziua” peste tot pentru că revin în viață oamenii din urmă cu 15-20 de ani pe care într-un fel sau altul i-am ajutat și ajungem să colaborăm.

Și cumva chiar să te ajute că ai lăsat loc de „bună-ziua”.

Emilia: E foarte important. Banii în faci, azi îi ai mâine, nu. Dar, omenia și să poți să dai „bună-ziua”, să bați la o ușă și să ți se și deschidă e un lucru important. Și pe mine asta mă motivează și oamenii din jurul meu. Văd oamenii cum se comportă, cât sunt de deschiși.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo