joi, 11 august 2022

ÎNCERC GUSTURI NOI. LA KLINGS.

de Basil Mureșan

Sunt pe ștrand, la Klings. În fața mea sunt opt cutii de bere handcrafted. Prima degustare de bere din viața mea. Am gustat din fiecare, și am aflat o grămadă de lucruri despre o lume a gustului, o lume despre existența căreia nu știam nimic. Dar povestea are un început.

În primăvară, când am venit din Barcelona, prietenul și colegul meu de matinal, Mihai Molnar, mi-a dat să gust niște beri unice. Nefiind un amator de bere, am fost circumspect, inițial vorbind. Dar băuturile astea nu erau berile cu care eram eu obișnuit, erau cu totul altceva. Erau cremoase, onctuoase, aveau ingrediente ciudate, care se lipeau al naibii de bine de gustul inițial, dând o savoare cu totul aparte, un caracter complet diferit. Dădeau clasă. Și diverse alte senzații, pentru că erau tari. Ca amator de single malt, rom și vin, această experiență a fost ciudată și revelatoare. Nu am mai văzut berea ca o băutură ieftină și oarecum proletcultistă. Brusc, zugravul devenise un librar, sau pictor, sau poet.

De acea, am așteptat cu deosebită curiozitate o degustare proper. Și, pentru că providența îmi dă ceea ce doresc, în forme deosebite, iată-mă ascultând descrieri mai bune decât ale mele, despre beri și mirodenii care nu ar trebui să se pupe, dar o fac atât de armonios, încât rămân mască. Văd că iubesc berea cu ghimbir, descopăr cuișoare și cardamon în alta. Mă sperii, atunci când văd că-mi place o specialitate fără gluten. Oare ajung și eu să-mi iau trotinetă?

Trec peste asta și îmi dau seama că nu-mi dădeam seama ce faine sunt berile handcrafted. Și ce fain e la Klings. Și că urmează o degustare de vinuri. Cu paste. Azi, de la șapte.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo