marți, 21 ianuarie 2020

Intel a prezentat la CES 2020 un laptop pliabil cu un ecran masiv de 17,3 inch

de Basil Mureșan

Afișele pliabile au atras pasionații de show-uri tehnice, precum CES Las Vegas 2020, de mai bine de un deceniu. Startul acestora a fost dur și mai mult decât timid și tot ce am văzut până acum au fost produse conceptuale. Apoi, am început să vedem primele televizoare OLED pliabile și, chiar dacă Samsung a arătat primul prototip al unui ecran de smartphone pliabil încă din 2014, compania a avut nevoie de cinci ani – și multe sughițuri – pentru a realiza primul Samsung Galaxy Fold.

După apariția primelor dispozitive pliabile precum Huawei Mate X, Galaxy Fold și Motorola Razr, lumea a prins încredere în telefoanele pliabile iar mulți producători de laptopuri precum Lenovo au început deja să lucreze la prototipuri pentru laptopuri pliabile. După Lenovo, cipmaker-ul Intel își face publicitate conceptului de computer pliabil „Horseshoe Bend” care poate fi pliat într-un laptop de 12,5 inch.

În loc să-l vedeți ca pe un laptop obișnuit, conceptul Intel „Horseshoe Bend” este un computer desktop cu puteri speciale. Suportul de protecție permite laptopului să stea drept pe o masă și să-i fie atașată o tastatură și un mouse. În această orientare, ecranul OLED măsoară 17,3 inch (43,94 cm) în diagonală, ceea ce îl face monitor desktop standard. În plus, are un ecran touch screen, ceea ce îl face și mai util.

Când este pliat, conceptul Intel devine un mini laptop cu o dimensiune a ecranului de doar 12,5 inch (31,75 cm). Conform XDA Developers, într-o declarație pentru CNET, Chris Walker Manager general la Intel spune că aceasta nu este „o tabletă reimaginată”, ci un PC mobil cu capacități complete de PC. CNET, care a obținut primele fotografii ale prototipului, spune că este posibil ca Intel să nu construiască acest prototip ca unul comercial. Intel nu este un producător de computere, dar probabil va vinde acest concept unuia sau mai multor OEM-uri pentru a converti conceptul într-un produs.

Conceptul Intel „Horseshoe Bend” are doar 7,75 mm grosime și vine cu „ două balamale în paralel ” pentru a uni ambele jumătăți. La fel ca la Samsung Galaxy Fold, există un mic decalaj între părți atunci când afișajul este pliat. Dar acest spațiu, sugerează Intel, poate fi folosit pentru a găzdui o tastatură fizică de dimensiuni complete. Aceeași tastatură poate fi folosită atunci când computerul este întins complet pentru utilizarea desktopului. Deocamdată, prototipul pare să se plieze către interior și nu spre exterior; deci un mod de tip cort poate să nu fie posibil încă.

În interior, PC-ul Intel „Horeshoe Bend” rulează viitorul procesor mobil Tiger Lake 10nm a lui Intel, care va fi și în Intel Lake Ice Core. Procesoarele Tiger Lake vor fi anunțate mai târziu în 2020.

În mod clar, conceptul de PC pliabil Intel este departe de a fi utilizat ca dispozitiv comercial. În mod evident nu îl puteți cumpăra, dar producătorul de cipuri va colabora cu alte companii pentru a produce o soluție pragmatică. În mod firesc, va exista un preț mare care va atârna de gâtul acestuia, dar dacă prețuiți tehnologia indiferent de bani, ar trebui să cumpărați acest laptop/tabletă când va apărea, probabil în cursul acestui an.

Sursa foto:  cnet.com

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo