joi, 18 mai 2023

Întrunire in cadrul unui proiect comun Arad- Brașov- Caraș-Severin

de Valentin Iacob

În data de 11 mai 2023, la sediul Direcției de Sănătate Publică Arad a avut loc o întrunire în cadrul  proiectului “Creșterea accesului populației vulnerabile la servicii medicale preventive” între reprezentanți ai instituției și partenerii de proiect. Promotorul proiectului este Fundația Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei, iar ceilalți parteneri sunt Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș din Caraș-Severin, Asociația Viscri Începe din Brașov și Universitatea din OsloInstitutul de Științe Medicale de Bază din Norvegia.

Proiectul este finanțat în cadrul Schemei de granturi nr 2 “Furnizarea de servicii de sănătate de tip outreach în vederea îmbunătățirii prevenției pentru populația vulnerabilă din zone izolate”, apel finanțat în cadrul Programului “Provocări în sănătatea publică la nivel European”- Mecanismul financiar SEE 2014-2021. Acestaeste implementat de cătreDirecția de Sănătate Publică Arad împreună împreună cu ceilalți parteneri până în luna decembrie a anului 2023 și are o valoare de 196.502,80 EUR.

În cadrul vizitei au fost discutate mecanismele de intervenție ale partenerilor în cadrul proiectului. Proiectul va interveni în comunități rurale din 3 județe Arad, Brașov și Caras-Severin, comunități în care 550 persoane vulnerabile vor fi invitate pentru consultații preventive la medicul de familie. Pentru a pregăti aceste consultații, în cadrul proiectului, se definește un ghid clinic de prevenție bazat pe dovezi științifice, se organizează o platformă online pentru comunicarea cu medicii dar și cu populația, se achiziționează 7 seturi de teste care vor permite evaluarea riscurilor persoanelor ce se prezintă la consultațiile preventive la fața locului, se oferă consultațiile preventive, etc. Lecțiile învățate din practică în cele 3 județe vor fi documentate și decidenții politici de la nivel local, județean și national vor fi informați asupra acestor modele de practică pentru a sprijini implementarea sustenabilă pe viitor a acestor servicii preventive.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo