Isus și Clubul 27

de Mihai Molnar

Acest articol vă este oferit de Vestio România.

Cabinete şi dulapuri metalice inteligente!

www.vestio.ro

-scriptul emisiunii DriveTime Special – cu Molnar și Varjasi / emisiune difuzată pe Radio Arad 99.1 FM-

Paștele e o sărbătoare religioasă asociată cu legenda învierii lui Isus Hristos, la trei zile după crucificarea sa din Vinerea Mare, ce marchează sfârșitul Postului Paștelor. Paștele e sărbătoarea cea mai sfântă din calendarul creștin urmată de Crăciun, și este considerată sărbătoare națională în majoritatea țărilor cu tradiție creștină cu excepția notabilă a Statelor Unite, unde este celebrată doar Duminica Paștilor.

Deci, de Pasti celebrăm învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după ce a fost crucificat. Este cea mai veche sărbătoare creștină și cea mai importantă zi din an a Bisericii.

Conform tradiției, acceptată în general ca adevăr istoric, Isus s-a născut în jurul anului 4 î.e.n. și a murit în jur de 30 e.n., fiind martirizat prin răstignire. Conform unei doctrine ontologice, Iisus ar fi preexistat în ceruri, înainte de concepția sa, concept legat de Sfânta Treime.

O dispariţie prematură atrage adesea atenţia opinie publice, cu atât mai mult cu cât cel dispărut a zăbovit în această lume doar 27 de ani. Durerea, tristeţea, frica sunt doar câteva din sentimentele pe care fiecare dintre noi le încearcă în momentul în care află de dispariţia unei persoane iubite sau poate doar a unui tânăr care a plecat prea devreme dintre noi. Însă ce se întâmplă atunci când vârsta de 27 de ani devine element comun fatidic pentru 35 de muzicieni sau cântâreţi? Speculaţiile nu întârzie să apără, fie că e vorba de blestem, numerologie sau o viaţă intensă, nevoia de explicaţii pentru un astfel de fenomen devine acută.

Unul dintre multele produse ciudate ale culturii pop a secolului XX este Clubul 27, un club destul de exclusivist, din care au făcut parte la inceput doar 4 persoane, Brian Jones – membru fondator și chitarist The Rolling Stone, Jimi Hendrix, Janis Joplin și Jim Morrison.

Clubul” este citat în mod repetat de reviste de muzică și de presa de zi cu zi. Mai multe expoziții au fost dedicate ideii, precum s-au scris romane, s-au creat filme și piese de teatru. Au existat multe teorii și diferite speculații despre cauzele acestor decese timpurii și posibilele conexiuni.

Charles R. Cross, persoana care a scris bigorafia lui Cobain și Hendrix scrie Numărul muzicienilor care au murit la 27 de ani este cu adevărat remarcabil prin orice standard. [Deși] oamenii mor regulat la toate vârstele, există un vârf statistic pentru muzicieni care mor la 27 de ani.”

Dupa decesul lor, muzica si tot ce lasă în urma lor, se ridică în Ceruri, si se pare că s-ar bloca între Cer și Pământ, astfel, talentul lor pare de neatins și inegalabil, dând naștere cultului „Club 27”

De Paști trebuie să triumfăm asupra Morții și să credem în „Înviere”. Conform Bibliei știm, și credem, că Isus a murit în ziua de Vineri, și a înviat la trei zile după răstignire. Învierea lui Isus trebuie să ne întărească tot mai mult în credinţa că odată vom învia şi noi din morţi.

Pentru că superstarurile din vremurile noastre pot avea o ascensiune și o decădere la fel de rapidă, marii idoli pop, care au suferit în viața de zi cu zi, trăiesc în continuare prin creațiile lor. În cel mai bun caz, doar piesele lor. Rock’n’roll-ul ca stil muzical caută tocmai viața, bucuria, însă ceea ce deseori găsește este chiar moartea. Să spunem, că tocmai la 27 de ani. Acesta este chiar, Clubul 27, care incepe cu compozitorul Alexandre Levy si, la ora actuală se termină cu Fredo Santana.

Dacă mistificarea acestui Club 27 a fost doar un artificiu de marketing din partea industriei muzicale sau nu, nu mai contează.

De exemplu, Amy Winehouse cu câteva luni înainte de moartea ei a declarat că vrea să facă parte din acest club. Si acest lucru s-a și întâmplat. Un alt artis celebru a fost și Alan Wilson fost membru Canned Heat. Acesta a murit pe 3 septembrie 1970 din cauza unei supradoze de narcotice. Se presupune că a mai încercat de două ori să se sinucidă, dar asta nu dovedește că s-ar fi sinucis.

Și Kurt Cobain face parte din Clubul 27. Acesta s-a sinucis pe 5 Aprilie 1994. Și-a folosit arma proprie din locuința sa din Seattle. Cum s-a întâmplat exact nu o să aflăm niciodată. Ar mai fi avut o tentativă de suicid cu o lună în urmă, iar conform unor surse cu câteva zile înainte dorea să urmeze un tratament de dezintoxicare, dar a fugit de la clinică.

A lăsat și o scrisoare de adio.

Sunt bine. Sunt chiar foarte bine, dar de la vârsta de 7 ani m-am umplut de ură față de oamenii care cred că toți empaticii au o viață foarte ușoară. Cred că din cauza că îi iubesc prea mult și mi-e prea milă de oameni. Din infernul stomacului meu în flăcări mulțumesc tuturor celor care mi-au scris în ultimii ani. Sunt un om prea capricios și emotiv. Nu mai am pasiune și consider că e mai bine să te consumi decât să te descompui. Pace, Iubire și Compasiune. – Kurt Cobain

El a adresat câteva gânduri și familiei: „Francis și Courtney, voi fi la altarul vostru. Courtney te rog continuă pentru Francis și pentru viața care va fi mult mai bună fără mine. Te iubesc, te iubesc.” – acestea au fost ultimele gânduri ale lui Kurt Cobain.

Este interesant că și Isus a avut un testament, adresându-se chiar de pe Cruce familiei. Așa scrie Evenghelia dupa Ioan: Deci, Iisus văzând pe mama Sa și pe ucenicul pe care Îl iubea, stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău! Apoi a zis ucenicului: Iată, mama ta! Si din ceasul acela, ucenicul a luat-o la sine.”

Ceea ce a urmat nu a fost pentru niciunul Nirvana, dar pentru noi este, dar strict din punct de vedere muzical.

Clubul 27 este clubul acelor titani ai rock’n’roll-ului care au decedat la vârsta de 27 de ani, este o comunitate virtuală simbolică. Din această comunitate face parte si revoluționarul chitării și promotorul blues-rockului psihedelic Jimi Hendrix care a murit în 1970 în locuința lui din Londra în condiții neclare. Apropos, este specific acestui club faptul că trecerea în neființă se face în condiții neclare. Este sigur că a trăit la maxim ceea ce înseamnă stilul de viață „rock’n’roll”, dar nu este sigur că acest stil de viață a adus și sfârșitul.

La începutul anilor 2000 revista Rolling Stone a realizat topul celor mai buni 500 de chitariști, unde Jimi Hendrix, nu ocupă așteptul loc 2, ci din contră, a obținut locul I astfel fiind declarat cel mai bun chitarist din lume. De atunci, nimeni n-a mai fost declarat un instrumentist la fel de marcant.

Conform cronicilor Hendrix a fost găsit în propria vomă, ceea ce se presupune că i-a cauzat și moartea.

Este interesant că Isus, chiar în momentul în care stătea răstignit pe cruce a fost batjocorit astfel: „Norodul stătea acolo şi privea. Fruntaşii îşi băteau joc de Isus şi ziceau: „Pe alţii i-a mântuit; să Se mântuiască pe Sine însuşi, dacă este El Hristosul, Alesul lui Dumnezeu.  Ostaşii, de asemenea, îşi băteau joc de El; se apropiau, Îi dădeau oţet şi-I ziceau: „Dacă eşti Tu Împăratul iudeilor, mântuieşte-Te pe Tine însuţi!” Așadar, El ar fi putut să coboare dacă ar fi vrut pentru că avea la dispoziție legiuni de Arhangheli, doar că atunci n-am avea Pastele. Iar Hendrix cu siguranță că ar fi vrut să rămână în viață, dar nu a putut. În acel moment nu a primit aripi.

Unul dintre multele produse ciudate ale culturii pop al secolului XX este Clubul 27, un club destul de exclusivist din care au făcut parte la început doar 4 persoane, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison și Brian Jones – membru fondator și chitarist The Rolling Stones.

Brian Jones a fost un tip care ardea lumânarea de la ambele capete, în timp ce colaborarea cu trupa a devenit tot mai dificilă. A fost o prezență importantă din punct de vedere muzical, dar și un volatil necontrolabil al trupei, iar decesul lui ridică multe semne de întrebare. Acesta a fost găsit în piscina lui, iar daca a fost o supradoză sau sinucidere, sau o crimă, încă nu se știe. Membrii trupei au purtat cu ei zeci de ani amintirea morții acestuia care s-a produs în vara lui 1969.

Precum a declarat Mick Jagger: „Moartea lui Jones a fost una subită, dar nu neașteptată. A ars atât de intens cât nu a fost de mirare că a rămas fără combustibil.

Brian Jones căuta viața în rock’n’roll! Este interesant că toate acestea s-au întâmplat în epoca în care se aplauda opera rock „Jesus Christ Superstar”, mesajul fiind: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața.

Dar privind lumea rock’n’roll-ului, în dorința de preafericire nu există Mântuire, în schimb viața este bucurie, sau poate fi.

Paște Fericit!

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo