marți, 24 decembrie 2019

Italienii sunt din ce în ce mai dependenți de smartphone

de Basil Mureșan

Anul 2019 se apropie de sfârșit și încep să se tragă concluzii cu privire la diferite probleme din ultimele 12 luni. Prin intermediul Global Survey Mobile Consumer 2019, Deloitte a monitorizat tendințele, obiceiurile de cumpărare și comportamentul utilizatorilor în privința smartphone-urilor.

Această cercetare a fost realizată în 28 de țări de pe 6 continente. Au fost realizate un total de 44.150 de interviuri online structurate în chestionare de peste 60 de întrebări specifice despre lumea „mobilă”. În Italia au fost chestionați 2.000 de respondenți, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani. Eșantionul este reprezentativ pentru populație în funcție de sex, vârstă (18 – 75 ani) și zonă geografică. Prezentăm datele din Italia pentru că în România nu a fost făcut acest sondaj.

Smartphone-urile i-au cucerit pe toți italienii, chiar și cei peste 60 de ani nu mai sunt fără el. De fapt, comparativ cu 2018, procentul pentru grupa de vârstă 65-75 de ani a crescut cu 6%. Studiul, în general, confirmă totuși rolul principal al smartphone-ului pentru toate grupele de vârstă, cu o rată de penetrare de 93% pe eșantionul total. Mai mult, smartphone-ul își asumă din ce în ce mai mult rolul de hub pentru gestionarea și controlul altor produse. Printre cei sub 34 de ani, un italian din patru are un smartwatch și / sau o brățară de fitness.

Chiar și casele italienilor devin din ce în ce mai conectate: două treimi din familiile intervievate au cel puțin un dispozitiv inteligent pentru locuințe, în timp ce numărul obiectelor inteligente este în creștere cu 6%. Față de 2018, numărul dispozitivelor inteligente din casele italiene a crescut. Televizoarele inteligente și difuzoarele sunt printre cele mai răspândite. Sistemele de iluminat, termostatele și prizele electrice inteligente sunt doar câteva dintre dispozitivele IoT care au cunoscut cea mai mare creștere în ultimul an. Aproximativ 60% din eșantionul intervievat s-au declarat înclinați să achiziționeze camere de supraveghere sau sisteme de încălzire care sunt conectate la sistemele de alarmă sau pot fi controlate direct de pe smartphone. Nu a fost făcută precizarea dacă sunt telefoane Samsung, Apple, Google, Huawei, Xiaomi, Nokia sau alte mărci.

Este interesant de menționat că 5 italieni din 6 au încredere în soluții inteligente pentru orașe. Sănătatea, transportul și mediul sunt considerate cele mai importante zone și interesele variază în funcție de grupa de vârstă: mediul înconjurător pentru tineri (48%), mobilitate inteligentă pentru muncitori (de la 49% la 54%) și, în final, asistență medicală pentru persoanele în vârstă (55%).

Internetul a înregistrat schimbări majore în Italia. O persoană tânără din 2 se conectează la Internet acasă, indiferent de fix (Wi-Fi) sau mobil, datorită disponibilității nelimitate de oferte. 66% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani așteaptă cu nerăbdare să treacă la 5G (55% pentru grupul de vârstă 25-34 de ani) și au așteptări mari de la performanțele rețelei și serviciile utilizate. Peste o treime dintre cei sub 34 de ani vizionează conținutul transmis direct de pe mobil și unul din 2 italieni folosește smartphone-ul pentru a se juca.

Potrivit site-ului italian HDBlog, studiul a relevat, de asemenea, o creștere a utilizării conținutului media pe mobil. 60% dintre respondenți sunt înscriși la furnizori de conținut de divertisment, streaming video sau muzică, iar unul din patru respondenți accesează aceste servicii direct de pe smartphone-ul lor.

Sursa foto: via hdblog.it

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo