marți, 20 august 2019

Iustin Cionca, apel pentru fondurile europene la Ministrul Dezvoltării şi la europarlamentari

de Basil Mureșan

          Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a lansat un apel public tuturor factorilor competenţi să intervină și să negocieze condițiile de accesare a fondurilor europene. Acesta a trimis şi o scrisoare şi ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a cărui implicare este necesară pentru distribuirea judicioasă a fondurilor europene.

        Draftul pachetului legislativ care cuprinde noile condiții adoptate de Parlamentul European pentru accesarea proiectelor INTERREG 2021 – 2027 prevede schimbări majore în ceea ce privește mecanismul de finanțare al proiectelor. Noile modificări vor face foarte greu accesibile finanțarea proiectelor, în special pentru comunele sau localitățile mici, ONG-uri, sau chiar și pentru consiliile județene.

Conform noilor regulamente, pentru cooperarea teritorială europeană vor fi direcționați mai puțini bani. Propunerea prevede alocarea unui procent de 2,5% din bugetul politicii de coeziune, față de 2,75% pentru perioada actuală (2014-2020).

O altă modificare presupune restrângerea limitelor comunităților în aria a 25 de kilometri de la frontiera terestră, care înseamnă regiuni de frontieră mai puțin dezvoltate, cu o densitate a populației mai scăzută, de unde rezultă o alocare mai mică.

De asemenea se intenţionează şi schimbarea ratei de finanțare din fonduri FEDR: 70% rata de cofinanțare, față de 85% pentru exercițiul financiar curent (2014-2020). Această schimbare aduce cu sine presiuni asupra beneficiarilor și a bugetului național de stat pentru susținerea ratei de cofinanțare (care devine 30%). Astfel, în regiunile sărace nu există resurse financiare pentru susținerea ratei ridicate de cofinanțare.

        Altă schimbare dezavantajoasă este faptul că TVA va deveni neeligibil, cu excepția operațiunilor cu un cost total de sub 5 milioane euro, lucru care poate crește proporţional costurile proiectului.  

        O altă modificare cu impact negativ asupra finanțării este reducerea cu un an al termenului de finalizare a proiectelor.

        „Consiliul Județean Arad a accesat toate fondurile europene disponibile pe programul Interreg, iar în cazul unui excedent de fonduri, le-am fi accesat și pe acelea, pentru că avem multe proiecte bune și necesare pentru Arad. Există o concurență între proiectele locale, și unele nu se implementează din cauza fondurilor limitate pe diferite linii de finanțare. Dacă există o astfel de nevoie și primăriile lucrează la proiecte, dacă există o cerere din partea cetățenilor, ar fi nevoie de o abordare comprehensivă la nivel decizional ca aceste lucruri să se ia în considerare și să se creeze un mecanism corect și incluziv de finanțare. În consecință, am solicitat ministrului Dezvoltării să se asigure că pentru următorul exercițiu financiar, Ministerul să creeze algoritmul necesar ca administrațiile publice locale să beneficieze de un cadru legislativ flexibil și coerent, care să favorizeze absorbția și utilizarea fondurilor europene, dar în același timp ca arhitectura liniilor de finanțare să răspundă în mod nevoilor solicitanților” a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo