sâmbătă, 10 iulie 2021

Jumătate din locuitorii planetei dețin acum un smartphone

de Basil Mureșan

Ultimul deceniu al culturii mondiale a fost definit de un singur lucru: accesul imediat și în creștere la o cantitate fenomenală de date. Cea mai mare schimbare este, desigur, trecerea de la telefoanele mobile de modă veche la smartphone-uri, oferind utilizatorilor din fiecare nișă geografică și economică acces la Internet oriunde se duc.

Un studiu recent, de la una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață din lume, a pus această schimbare culturală pe seama telefoanelor inteligente. Jumătate din oamenii de pe planetă dețin acum un smartphone. Conform AndroidPolice, care citează compania Strategy Analytics, la începutul anului 2021, 50% dintre oamenii de pe Pământ au un smartphone personal. Schimbarea este una dramatică.

Din 1995 până în 2005, în era „PDA-urilor conectate la web” și a smartphone-urilor timpurii care rulau Windows Mobile și Palm OS, adoptarea a trecut cu ușurință de la zero la mai puțin de cinci procente. O schimbare importantă a apărut în 2007 și 2008, la începutul erei iPhone și Android. Între 2010 și 2011, graficul începe să se curbeze brusc și să urce puternic, pe măsură ce modelele mai puțin costisitoare devin disponibile pentru mai mulți oameni și pe măsură ce rețelele 3G mai utilizabile încep să se extindă pe tot globul.

Începând din 2016, piața începe să se satureze ușor, rata actuală de creștere indicând faptul că nu vom mai vedea tipul de adopție explozivă în curând. Chiar și așa, este o statistică aproape șocantă, având în vedere că populația mondială totală include copiii mici și dependenți financiar pentru a deține un telefon de orice fel și o mare parte de persoane în vârstă care nu sunt interesate de smartphone-uri.

Studiul Strategy Analytics nu explică ce modele de smartphone-uri sunt cel mai răspândite și mai folosite. Este ușor de ghicit că smartphone-urile Samsung, Apple și Xiaomi sunt în top. De altfel cele trei companii ocupă primele trei locuri în ordine la nivel mondial ca producători și vânzători de telefoane inteligente.

Această valoare este fascinantă atunci când este considerată o rubrică pentru conexiunea umană. Smartphone-urile sunt relativ ieftine (cel puțin dacă doriți să fie), portabile, personale și necesită doar o cantitate mică de energie electrică în comparație cu laptopurile sau computerele desktop. Acest lucru le face utile oamenilor chiar și fără acces fiabil la electricitate sau la alte servicii pe care le considerăm uneori de la sine înțeles. O altă companie de studiu de piață, Statista, susține că procentul populației globale cu acces la internet de orice fel a crescut la peste 50% începând din 2019 și este legat fără îndoială de răspândirea smartphone-urilor.

Din punct de vedere real, rata de noi utilizatori din țările în curs de dezvoltare crește mai repede, întrucât răspândirea rețelelor și a smartphone-urilor democratizează accesul la date. În timp ce lumea în curs de dezvoltare urmărește încă țările mai bogate cu un ordin de mărime atunci când compară accesul populației la internet, acest decalaj se micșorează rapid.

Sursa foto: androidpolice.com

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo