miercuri, 30 octombrie 2019

Justiție și comunicare

de developer

Realitatea obiectivă este adesea prea tehnică indiferent de domeniul abordat dar mai ales în domeniile sociale și politice. Ea presupune cunoștințe dobândite în urma unor studii. Comunicarea către publicul larg a acestei realități este o sarcină foarte dificilă care implică competențe certe de comunicare. Fără această capacitate de comunicare care implică utilizarea noilor media, persoanele responsabile (aparent responsabile) nu pot să obțină o susținere pentru promovarea unor idei, teorii, proiecte de interes general.

Privită problema dintr-o altă perspectivă poate să ne ajute să înțelegem unde suntem. Dacă un politician nu dorește nimic, nu își propune nimic, nu știe nimic, nu este interesat să rezolve sau să corecteze nimic, el ce șanse are să beneficieze și pe viitor de privilegiile care le sunt rezervate demnitarilor? Mici. Ce mai poate el face? Poate să se prefacă că este preocupat de interesul public, de viitor, de principii și de valori. Este greu să se prefacă? Nu. Chiar dacă ar fi un politician serios, bine-intenționat, bine pregătit și inteligent el va trebui să folosească competențele specifice din domeniul comunicării. Aceste competențe, această capacitate de a comunica este ce are nevoie și nu să facă ceva pentru oameni.

Ideea care se poate desprinde este că realitatea pe care ne-o prezintă unul sau altul poate fi în egală măsură adevărată sau falsă. Importantă este comunicarea, nu neapărat valoarea de adevăr a conținutului comunicat. Adevărul devine neimportant, Important este, pentru un politician, să comunice că este serios, implicat, preocupat, priceput, competent și bine-intenționat. Cum reușește un politician să comunice așa ceva? Simplu. Stă și pândește (nu sunt mulți cei care pot să creeze) un eveniment față de care să se poziționeze. Astfel, pe problematica justiției, acută, foarte veche și foarte cunoscută de către marea majoritate o poziționare este foarte, foarte convenabilă. Evenimentul care a declanșat în țară o adevărată isterie privind justiția a fost inițiativa PSD ”Noaptea ca hoții”. Acest abuz al PSD a permis unora să se poziționeze de partea dreptății, a adevărului, a justiției, a luptei împotriva corupției etc.

În această bătălie de imagine unii s-au poziționat de parte hoților și alții de parte dreptății. Perfect! Mutare de șah mat. Ulterior PSD a fost obligat să facă ceva în domeniul justiției. Fiecare mutare a PSD a reprezentat un nou eveniment de exploatat de către ceilalți.

Pentru că prin comunicarea prin diverse forme și în mod repetat a unei idei se inoculează cel mai eficient un mesaj, acest demers al comunicării a fost extins de la nivel de luptă internă în forurile europene, unde apar alți politicieni care nu au reușit într-un mandat întreg să iasă în evidență cu absolut nimic de menționat și care au văzut, la rândul lor, o ocazie bună de a se poziționa de parte adevărului și dreptății aparente și astfel să-și negocieze o continuare a privilegiilor.

În această cheie mecanismul MCV , excluderea din Shengen și toate prejudiciile economice, sociale și de imagine sunt rezultat: al atacurilor (nu știm cât de reale) la justiție; a comunicării unei imagini cu o țară de blamat, de condamnat și de exclus sau ambele? Ambele, la modul cel mai categoric! Lipsa de transparență, dezbaterile formale, temele ascunse, tentativele de modificare a unor inițiative pe ultima sută de metri, împreună cu defetismul mincinos în forurile europene, au făcut să fim priviți și tratați ca niște primitivi.

Justiția are o sumedenie de probleme majore care afectează absolut toate aspectele sociale ale tuturor. Nu am auzit propuneri de corectare a acestor probleme, ba chiar pot să spun că nu am auzit să fi fost identificate problemele la nivel de cauze! Am rămas în zona de comunicare și știm că și manipularea este tot comunicare.

Gala F. Martin

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo