joi, 25 ianuarie 2024

Lungmetrajul „Explicație pentru tot”, în premieră la Arad, la Cinematograful „Arta”

de Valentin Iacob

Lungmetrajul „Explicație pentru tot” (r. Reisz Gábor), va putea fi văzut, în premieră la Arad, la Cinematograful „Arta”.

Proiecția este programată să aibă loc vineri, 26 ianuarie 2024, de la ora 19:00 iar accesul publicului va fi gratuit.

„Explicație pentru tot” a avut premiera internațională anul trecut, la Festivalul de Film de la Veneția, unde a făcut parte din competiția oficială din secțiunea Orizzonti și a obținut Premiul secțiunii.

Este cel de-al treilea film al regizorului, cunoscut cinefililor pentru lungmetrajul lui de debut multi-premiat, For Some Inexplicable Reason/Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan. 

Filmul surpriză de la Veneția este nominalizat și de Academia Europeană de Film la Premiul pentru cel mai bun film european al anului 2023.

Evenimentele de la Cinematograful „Arta” sunt organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură.

Sinopsis: 

Titlul: Explicație pentru tot (titlul original: Magyarázat mindenre)

Regia: Reisz Gábor

Scenarist: Reisz Gábor, Schulze Éva

Cu: Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla

Gen: dramă

An: 2023

Rating: N-15 (nerecomandat copiilor cu vârste sub 15 ani)

Este vară la Budapesta. Liceanul Ábel ar trebui să se pregătească pentru examenul de bacalaureat, dar tocmai și-a dat seama că este îndrăgostit de cea mai bună prietenă a lui, Janka. Janka este bună la învățătură și nu trebuie să-și facă griji pentru examen, dar este îndrăgostită de profesorul ei de istorie, Jakab. Jakab are o familie, încearcă să supraviețuiască ca profesor în Ungaria și a avut deja o dispută cu tatăl conservator al lui Ábel. Tensiunile unei societăți divizate ies la suprafață atunci când examenul de istorie al lui Ábel se transformă într-un scandal național, iar el se găsește undeva între cele două tabere, în mijlocul a tot ceea ce se întâmplă și este încă îndrăgostit.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo