miercuri, 20 februarie 2019

MIC ÎNDREPTAR DE TREND MASCULIN

de Basil Mureșan

Trebuie să slăbesc. E o problemă de sănătate. Inima mea, şi aşa oarecum obosită, cară ceva kilograme de osânză în plus. Dar nu e numai aia. Trebuie să slăbesc şi încă foarte mult, pentru ca să fiu în trend. Ştiţi, tendinţa asta nouă a mega dietelor, când toate femeile trebuie să arate anorexice, şi toţi bărbaţii ca nişte adolescenţi îmbătrâniţi prematur. E evident, burta, sau formele umane în general, nu mai sunt la modă, sunt semn de delăsare, utilitarismul îţi spune să fii proactiv, adică foarte slab, foarte fit, să nu mănânci aproape nimic, să mergi la sală, să nu dormi, să munceşti peste program, să râzi doar la umor corect din punct de vedere politic, să fii implicat, şi să mai iei şi magneziu şi suplimente nutritive pe bază de quinoa. Totul fără gluten, bineînţeles.

Suntem toţi tributari modei şi tendinţelor, la un moment dat. Eu am trecut prin perioada jambiere, blugi Jefferson, şalvari, blugi Pyramide, adidaşi fără şireturi, cămăşi de mătase, pantofi în două culori, păr lung, perioadă punk, radere în cap, cercei în nas, urechi, sprânceană, cam tot ce a putut imagina moda dementă a anilor nouăzeci. Aşa că pot înţelege o grămadă din chestiile astea, de le zic ăştia tendinţe.

Ce nu pot înţelege, poate că e un semn de bătrâneţe, e dorinţa asta de efeminare pe repede înainte, a tuturor bărbaţilor. Chestie de modă? Hai să vă spun. Nu am o problemă că unii sunt gay, e ok, suntem cu toţii diferiţi, şi e foarte bine aşa. Nu sunt homofob, sunt heterofob, că-i cam urăsc pe aproape toți, am o problemă nu cu preferinţele sexuale, ci cu ipocrizia. Adică, înţelegeţi-mă, nu e ruşinos să fii altfel, e ruşinos să te dai mainstream şi să te îmbraci şi să ai apucături în altfel de trend. E jignitor faţă de toţi.

Aşa că, pentru a mă ajuta pe mine, şi pe cei doi-trei cititori ai mei, îmi permit să fac nişte amendamente foarte departe de bunul simţ cu care deja v-am obişnuit. E vorba doar de moda masculină aici, deoarece la femei lucrurile stau cu totul altfel, e o altă lume, pe care foarte puţini bărbaţi o înţeleg, aşa că nu vreau să bat câmpii pe tema aia. Nimeni nu vrea să intre adânc în gura femeilor critic de modă. Sau vrea? În fine, revenind la bărbaţi.

Dacă porţi sacou cu două numere mai mici şi cămaşă super slim pe dedesubt, eşti în trend. Dacă eşti şi gras şi porţi ţoalele mai sus menţionate, eşti în trend şi super penibil. Dacă mănânci îngheţata la cornet prin împingerea propriului cap, eşti în trend. Dacă te epilezi pe picioare, ia-ţi şi nişte tampoane. Poate nu eşti în trend, dar sigur eşti femeie. Dacă te duci de plăcere la urolog, eşti în trend. Dacă nu ai nici un fir de păr pe corp, eşti slab ca dracul şi ai o barbă de pustnic, ori eşti femeia cu barbă, ori eşti în trend. Dacă porţi pantaloni strâmţi, foarte strâmţi, ca să îţi strângă boaşele de gât, în culori ţipătoare, eşti în trend. Dacă aceeaşi pantaloni au şi crăcanele undeva mult către genunchi, nu eşti în trend, ci eşti prea în trend. Dacă eşti bărbat, dar ești bisexual, eşti în trend.

Dacă te duci la pensat sprâncene, cu toate că nu ai nevoie, eşti în trend. Dacă te uiţi de plăcere la probele masculine de patinaj artistic, şi nu eşti patinator sau cu vreo rudă patinator, degeaba bei bere şi râgâi, eşti în trend. Dacă îţi faci manichiura, nu eşti neapărat în trend. Dacă îţi pui lac pe unghii, eşti. Dacă lacul e mov, sau fuchsia,sau turcoaz, sigur eşti în trend. Dacă porţi animal print, adică te îmbraci în maieuri decoltate cu imprimeu de leopard, eşti în trend cu coroniţă

Dacă ai cu zece kilograme sub greutatea normală, ori ai o formă de cancer, ori eşti în trend. Dacă decolteul tău e mai adânc decât al prietenei tale, eşti în trend. De asemenea, eşti hiper în trend dacă ai mai multe produse de înfrumuseţare decât iubita ta. Dacă foloseşti termeni gen hair stylist atunci când vorbeşti de frizer, regenerare urbană când te referi la nimic concret sau sinergie incipientă, atunci când vorbeşti de Adi Ţolea, s-ar putea să fi în trend.

Dacă ai mai multe selfie-uri decât suma prietenilor tăi, eşti în trend. Dacă atunci când bei lapte, nu ştii dacă să îl înghiţi sau să îl scuipi, eşti în trend. Sigur eşti în trend dacă faci o colonoscopie la două săptămâni şi eşti sănătos tun. Dacă porţi tricouri asimetrice, cu sau fără paiete, sigur eşti în trend. Dacă ai cincizeci de ani şi nici un fir cărunt, ori eşti extraordinar de norocos din punct de vedere genetic, ori eşti vopsit, caz în care eşti în trend în asemenea hal, încât întreaga comunitatea trendy te numeşte ciudat. Şi dacă ai toate de mai sus, plus atât de mult botox, încât dormi cu ochii deschişi, şi justifici asta prin faptul că veghezi la bunul mers al oraşului, atunci eşti regele trendului.

Dar astea pot fi doar efecte ale invidiei şi ale vârstei. Deja toată muzica de la tv sună la fel. Cu toate astea, dacă acest material te-a făcut să te simţi stânjenit în vreun fel, sau chiar te-a supărat, să ştii că sigur eşti în trend.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo