luni, 16 noiembrie 2020

Mihaela Nădăban , candidat PER la Senat: „Aradul este parte din mine”

de Basil Mureșan

Mihaela Nădăban, secretar general al organizației judeţene PER Arad, vorbeşte despre obiectivele pe care doreşte să le ducă la îndeplinire ca senator încă din primul an de mandat, dar şi priorităţile pe care şi le-a setat pentru modernizarea Aradului, printre care se numără şi creşterea transparenţei în relaţia cu cetăţenii.

– De ce candidaţi?

Mihaela Nădăban: Pentru că Aradul este parte din mine, nu mi-am dorit să spun acasă altui oraş. Am asistat de la ridicarea municipiului Arad din „praf”, începând cu anul 2000, la alunecarea în banal şi stagnarea lui, sub conducerea actualei administraţii. Aradul are nevoie de o candidatură serioasă şi am decis să fac acest pas, susţinut de colegii mei din PER Arad. Candidez pentru că îmi doresc să aduc Aradul, nu singură, ci împreună cu echipa PER, la nivelul următor de dezvoltare şi modernizare, astfel încât fiecare cetăţean să simtă o creştere a nivelului de trai.

– Cu ce sunteţi diferită faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

Mihaela Nădăban: Eu vin din mediul privat, iar firma unde activez este reprezentativă la nivelul judeţului Arad. Consider că motivul implicării mele în politică este important. Am ales PER pentru a ajuta oamenii şi comunitatea. Dorinţa mea de a construi, de a inova şi experienţa de leadership sunt principalele criterii de diferenţiere.

– Ce nu funcţionează în județul Arad şi ce aţi face altfel?

Mihaela Nădăban: Sunt multe lucruri care trebuie şi pot fi îmbunătăţite în județul Arad. Aici aş menţiona, în principal, dialogul autorităților cu cetățenii, pentru care am primit semnale negative de la cetăţeni şi de la investitori, în special privind interacţiunea, transparenţa şi timpul de răspuns la solicitările lor. Un alt subiect de actualitate este lipsa spaţiilor verzi, de care mulţi arădeni se plâng, mai ales în urma celor mai recente şantiere de reabilitare a cartierelor din Arad. Evident, eficientizarea departamentelor şi a activităţii angajaţilor din structurile care ar trebui să deservească populația sunt alte elemente care nu funcţionează optim şi care ar trebui îmbunătăţite.

– Care este cauza acestor lipsuri?

Mihaela Nădăban: Sunt mai multe cauze – o lipsă de comunicare şi consultare cu cetăţenii, mă refer în special la lucrurile ce ţin de doleanţele lor, precum şi managementul defectuos al resurselor.

– Ce obiective v-aţi setat ca senator şi în cât timp le-aţi putea implementa?

Mihaela Nădăban: Acestea sunt prezentate în platforma electorală şi pot fi consultate de toţi arădenii. Sunt obiective asumate pe perioada unui mandat şi aici discutăm de Arad, un oraş modern în continuă dezvoltare ca un obiectiv specific, vorbim de constituirea Zonei Metropolitane Arad; un alt obiectiv general este crearea unui mediu de afaceri prietenos cu antreprenorii, în care să îţi facă plăcere să lucrezi astfel încât Aradul să îşi întărească titulatura de oraş magnet pentru investitori atât din ţară, cât şi din străinătate. Discutăm despre Arad Smart City şi aici vorbim despre elaborarea unei strategii pe termen lung care să asigure o dezvoltare durabilă a Aradului, în condiţiile de creştere a calităţii vieţii cetăţenilor. Un alt obiectiv este grija faţă de sănătatea arădenilor şi aici mă refer, în special, la îmbunătăţirea sistemului medical local şi a infrastructurii de sănătate.

Aradul trebuie să rămână şi să îşi accentueze titulatura de oraş al educaţiei. Avem nevoie de un oraş, de un județ verde, curat şi bine gospodărit, mă refer la tot ce înseamnă obiective ce ţin de mediu şi de strategia pe termen lung privind proiectele verzi. Aradul trebuie să devină un oraş al egalităţii de şanse, căruia să îi pese de oameni şi o administraţie care să fie responsabilă faţă de cetăţenii săi.

– Ce reforme veţi face încă din primul an de mandat?

Mihaela Nădăban: Creşterea transparenţei în relaţia cu cetăţenii, certificarea internaţională anti-mită pentru județul Arad, precum şi digitalizarea cât mai rapidă şi avansată a departamentelor cre se ocupă cu relația administrație-cetățean. Îmbunătăţirea ghişeului online, lucru foarte important în contextul măsurilor de distanţare socială adoptate, dar şi continuarea lucrărilor de investiţii.

Cea mai importantă problemă pe care am concluzionat-o în urma vizitelor în județ şi din dialogurile cu cetăţenii este lipsa consultării cu aceştia. Alesul trebuie să rămână un cetăţean responsabil pe toată perioada mandatului, să coboare din birou şi limuzină şi să vină alături de oamenii care l-au votat.

– Care va fi prima măsură pe care o veţi aplica în calitate de senator?

Mihaela Nădăban: Este necesară o analiză şi o evaluare a structurilor operative şi, totodată, stabilirea şi aplicarea unor criterii de evaluare a performanţei angajaţilor din structurile administrative. Este necesar să aducem profesionişti, de aceea eficientizarea activităţii angajaţilor pe criterii de performanţă trebuie să fie baza funcţionării instituționale.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo