joi, 2 aprilie 2020

Ministrul Sănătății a inspectat Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

de Basil Mureșan

Ministrul Sănătății, Nelu Tătar, a inspectat ieri Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Acesta a intrat în triajul Unității de Primire Urgențe, în secția de Primire Urgențe și a avut o ședință cu conducerea Spitalului și autoritățile arădene.

Președintele Consiliului Județean Arad a transmis ministrului o listă de solicitări, de medicamente, echipamente și aparatură în vederea activității eficiente a Spitalului Județean în contextul COVID-19.

Ministrul Nelu Tătar a declarat la finalul inspecției de la Arad că județul Arad este departe de a fi o a doua Suceava, că pacienții arădeni vor putea fi în continuare internați la Spitalul de Boli Infecțioase de la Timișoara, că un camion de echipamente este în drum spre Arad de la București.

,,Au fost niște cazuri neidentificate la început. Am făcut inspecția personalului medical. Avem un personal cu moralul relativ scăzut, dar am fost impresionat să întâlnesc o tânără rezidentă din Vicenza (Italia), care trata pacienții arădeni. Cred că și acesta este un motiv pentru care medicii noștri trebuie să înțeleagă că este un moment în care trebuie să fim împreună toți, este un moment în care ar trebui să ne gândim efectiv la cei din județul Arad.

La Nădlac am verificat ce înseamnă traficul în aceste zile și cum va fi în perioada următoare având în vedere că se apropie sărbătorile pascale.

Dincolo de ce avem ca transmitere directă aici, vom avea și o transmitere adusă de cei de afară, majoritatea venind din zone pe care le știm cu potențial ridicat. (…) Nu pot să spun că la Arad a fost o neglijență. Poate la un moment dat lipsa protecției, neidentificarea acelui caz și atunci toate s-au dus de la sine”, a declarat ministrul Sănătății.

La rândul sau, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca a răspuns întrebării ministrului cu privire la cazarea cadrelor medicale, precizând că ieri au fost votate 3 milioane de lei în acest scop. Președintele a solicitat Ministerului Sănătății medicamente, echipamente și aparatură, sesizând faptul că pentru achiziționarea acestora de către Consiliul Județean, în regim de urgență, ar fi nevoie de o schimbare legislativă. ,,Suntem chemați de procuri să explicăm prin ce proceduri cumpărăm echipamentele și aparatură medicală. Asta este o problemă mare pentru că stopează achizițiile rapide. Dincolo de asta, alocăm fonduri din bugetul județului Arad pentru investiții la Spital. Numai anul acesta, în primele 3 luni ale anului, Spitalul a primit peste 16 milioane de lei”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo