vineri, 8 martie 2019

MOLNARISME. CU DEDICAȚIE PENTRU SEXUL FRUMOS

de Mihai Molnar

Dacă e să vorbim de trăsături umane atunci putem afirma că în orice context primul nostru gând este sexul. Deși în acest secol am putea spune că șansele sunt egale, încă există fel și fel de scandaluri care ne comunică total alte lucruri. Chiar așa?!?… dacă ar fi un război real între femei și bărbați, pe cine v-ați paria toți banii? Iar pentru cei care cred că femeia nu ar avea nici o șansă, v-aș invita să studiați un pic următoarele personaje: Charlotte Brontë, Elisa Bernerström sau Sarah Edmonds, iar dacă vreți un nume mai recent, ce ziceți de J.K. Rowling sau aș putea spune doamna Joanne Rowling. Publicistul scriitoarei Harry Potter a dorit să atragă o audiență formată în special din băieți tineri, astfel a luat decizia de a „masca” sexul autoarei. Publicitate negativă? Nu. Nu inteționat.

O reclamă poate să fie sexuală? Da. Poate. Poate fi misogină? hm… Eu zic că da! Și pentru a vă exemplifica, o să vedeți mai jos o serie de materiale publicitare interesante.
Știm că femeile au fost de foarte multe ori prezentate, și ocazional mai sunt prezentate, într-o lumină mai „casnică” – și acum nu mă gândesc la familia tradițională, deși aș putea – dar, trebuie să recunoaștem, femeia a avut o perioadă în care locul ei era în bucătărie. Sau asta au vrut să credem și să acceptăm ca și un lucru normal. Asta am văzut la televizor sau am citit în cărți, iar publicitatea misogină și extrem de sexistă aşa a promovat femeia modernă. Gândiți-vă la reclamele vechi din anii ’70, ’80 sau chiar anii ’90.


Fotograful Eli Rezkallah (dacă vă interesează mai multe detalii vizitați site-ul http://www.elirezkallah.com), are o idee extraordinară și creează un montaj de fotografii sub denumirea “In A Parallel Universe”. Pentru cei care nu au creativitate destulă luați și primiți mai jos, iar voi, acei cititori fideli mai „vizuali”, după ce studiați imaginile de mai jos dați frâu imaginației și vă urez distracție plăcută.

Galeria completă se găseşte aici: http://www.elirezkallah.com/inaparalleluniverse

La mulţi ani fetele!!!

Şi doar să se ştie, azi e ziua în care trebuie să ne gândim inevitabil şi la comunism. Cu 4 zile înainte de izbucnirea revoluţiei ruse, adică pe 8 Martie 1917, femeile din Sankt Petersburg au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva lipsurilor generate de război şi totodată a fost momentul care a declanşat revoluţia democratică rusă. Datorită propagandei ruseşti din 1925, alături de zilele de 7 noiembrie şi 1 Mai, data de 8 Martie devine oficial Ziua Femeii, astfel una dintre cele mai importante sărbători din Uniunea Sovietică.

-Mihai Molnar-

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo