marți, 9 noiembrie 2021

NASA vrea să instaleze o rețea Wi-Fi pe Lună

de Basil Mureșan

Cercetătorii NASA au efectuat un studiu pentru a determina dacă instalarea unei rețele Wi-Fi pe Lună este posibilă. Nu numai că răspunsul este da, dar rezultatele obținute ar putea ajuta la asigurarea unei conexiuni decente în cele mai îndepărtate zone ale globului.

Deși explorarea singurului satelit natural permanent la Pământului nu s-a oprit niciodată cu adevărat, proiectele care privesc Luna par să se înmulțească. Agenția SUA își va uni în special forțele cu SpaceX, o companie privată din SUA dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, pentru a se pregăti pentru următoarea sa călătorie extraterestră.

Cercetătorii de la NASA au efectuat astfel un studiu pentru a evalua posibilitatea unei rețele Wi-Fi lunare. Scopul? „Dezvoltăm soluții la provocările cu care ne vom confrunta când vom trimite astronauți pe Lună, cu misiunea Artemis”, a spus Mary Lobo, directorul departamentului de incubație și inovare tehnologică de la NASA. Poate astronauții vor avea în dotare un Apple iPhone 13 Pro Max sau un Samsung Galaxy S21 Ultra pentru a vorbi între ei.

Pentru a-și finaliza studiul, cercetătorii au comparat suprafața Lunii cu un mic cartier din Cleveland, conform PhonAndroid. Aceștia au stabilit că prin amplasarea repetitoarelor la o distanță mai mică de 70 metri unul de celălalt, întregul cartier ar putea beneficia de o conexiune decentă. Acest lucru ar necesita aceste routere în aproximativ 20.000 de stâlpi de iluminat în jurul caselor.

În acest fel, patru persoane care locuiesc sub același acoperiș ar beneficia de o viteză egală cu 7,5 Mbit/s. Prin urmare, nu suficientă pentru a viziona streaming în 4K, dar mai mult decât suficient pentru utilizarea de zi cu zi. „Rezultatele acestui studiu pot servi drept bază pentru planificarea unei rețele Wi-Fi pe Lună. Desigur, mai sunt și alte provocări de depășit, inclusiv adaptarea echipamentelor necesare la un mediu extrem din punct de vedere al prafului și al temperaturii”, a continuat Mary Lobo.

Nu este prima dată când NASA dorește să instaleze internetul pe Lună. „În același timp, ne poate ajuta să depășim problemele de acces la rețea de pe Pământ, în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii”, a mai spus Mary Lobo. O ambiție pe care Starlink o împărtășește cu Wi-Fi-ul său prin satelit. De acolo și până când vom vedea o concurență foarte dură pe Lună, nu mai este un singur pas.

Sursa foto:  Pixabay

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo