joi, 16 ianuarie 2020

NIGGER

de Basil Mureșan

Fiind prea ocupați să aflăm de ce biserica nu-i face slujbă Cristinei Țopescu, și mult prea înlăcrimați din cauză că a plecat dintre noi și, nu-i așa, e trendy să plângi după celebrități, aproape trecu neobservată șmechereala primarului de Târgu Mureș, Dorin Florea, legată de ideea năstrușnică de a condiționa venirea pe lume a unor copii de anume situații financiar-educaționale. Inițial, am crezut că primarul fost PNL, actual ALDE, deci viitor PNL reloaded face astfel de declarații pentru că a fost an ploios și s-au făcut multe prune, ergo multă țuică. De amendat, sigur o să-l amendeze pentru derapaj. De durut în cur, sigur o să-l doară, că doar nu e la prima și, îndrăznesc să spun, nici la ultima amendă pentru discriminare. Domnul primar are o problemă cu țiganii. De acolo și titlul acestui material.

Nici un termen nu e mai peiorativ decât cel de nigger. În românește, s-ar traduce prin cioară. Sau cioroi. Bine, o să zică ăi mai jigniți, de ce să pui un titlu din ăsta, de batjocură? Pentru trafic? Nu de aia, bă, ci ca să citiți. Eventual să și înțelegeți. Există o paralelă între negrii din State și țiganii noștri. Și v-o spun imediat. Ambele minorități au fost sclavi și au fost eliberați. Doar că nu li s-au dat șanse. Nici variante. Pe sistemul: sunteți liberi, dar nu egali cu noi. Cele mai înjositoare munci, educație ioc, dezvoltare absolut inegală. Și la noi, și la ei, în SUA, s-au umplut pușcăriile de sclavi eliberați. Urmarea a fost și mai clară. S-au retras între ai lor, cu legile și obiceiurile lor. Fac mulți copii, familia e totul pentru ei. Ne privesc cu neîncredere. Și noi îi privim tot așa. Disprețul e reciproc. E oarecum normal, chiar dacă nu-i frumos. Europa, această babă ipocrită și cu ifose, ne-a admonestat, că uite ce frumos cântă Damian Drăghici, dar când ai noștri țigani au ajuns pe la ei, cu problemele cunoscute, nu s-au chinuit să îi integreze, ci i-au trimis înapoi. Pilat ar fi mândru de voi, curve în costum.

Problema e alta. Zicem că nu-i bine ce a zis primarul minune. Dar mulți dintre noi credem altceva. Băiatul ăsta își face campanie. Ceea ce e diferit, sperie. Nu spuneți că nu-i așa, frica și dezgustul față de țigani există încă în societatea românească. Și nu sunt puțini cei care au crescut cu frica aia, că-i fură țiganii dacă nu-s cuminți. Că put, și fură, și mint, și tâlhăresc. Parcă numai dintre ai lor. Buba e că băiatul ăsta cu figuri își face masă electorală pornind de la un principiu oarecum simplu, pe care îl extrapolează. Pe scurt, poți să nu fi țigan, e de ajuns să nu ai bani, gata, nu mai faci copii. Că așa zice primarul din Târgu Mureș, și așa reverberează la mulți proto-naziști. Că asta e, de fapt. Așa începe. Urmează să interzicem ungurilor să facă prunci, că o să ne ia Ardealul, moldovenilor, că vorbesc ciudat, oltenilor, că vorbesc repede, celor cu mașini diesel, că poluează, celor cu ochelari, că nasc orbi, grașilor, că nu-s estetici, femeilor cu țâțe asimetrice, celor care nu-l proslăvesc pe Barna, bâlbâiților, et caetera. E un teritoriu periculos, îi zice eugenie sau eugenism sau eugenetică. S-a mai întâmplat, și istoria se repetă dacă n-ai grijă.

A realiza că există o problemă legată de țigani înseamnă, în primul rând, a face ceva în sensul integrării. Și în sensul educării, și nu numai a țiganilor. Asta ar trebui să facem. Dar noi suntem la poarta urii, și batem cu picioarele și strigăm măscări. Ca niște cioroi care suntem.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo