O să se taie brusc întâlnirile cu oamenii, iar după un timp o să-i auziți doar anunțul mortuar, nici nu o să-i mai vedeți! Orice faci, o faci pentru viață! – Gabi Vladu

de Mihai Molnar

Acest articol vă este oferit de Vestio România.

Cabinete şi dulapuri metalice inteligente!

www.vestio.ro

Pe Gabi Vladu l-am cunoscut la TV Arad, pe vremuri demult apuse, atunci când era producătorul emisiunii Prin Holde. Până să aflu că el este preotul Gabriel Ioan Vladu au trecut câteva săptămâni bune prin care am reușit să abordăm chiar și câteva teme mai puțin ortodoxe – știți voi, ca băieții!

Pentru mine, Gabi Vladu este persoana care ori de câte ori a intrat în direct cu noi în emisiunea radiofonică de divertisment provincial DriveTime cu Molnar și Varjasi (Radio Arad) a reușit să ne ofere acele răspunsuri care au fost acceptate de noi, dar în același timp nu L-au pus pe Dumnezeu într-o situație delicată

Gabriel Ioan Vladu

Nu sunt eu bisericos sau fan al oricărei dogme bisericești, dar sunt ferm convins că în cazul în care preoții ar avea atitudinea și modul de abordare al lui Gabi, s-ar cam rări glumele și atacurile împotriva bisericii.

Mai jos câteva sfaturi și gânduri din vremea coronavirusului.

Capitolul 1.

Ce recomandări ai pentru cei în casă? Ce abordare să avem? Cum să trecem peste?

Să trateze acest subiect cu seriozitate și responsabilitate! În principiu asta ar trebui să facem toată viața, dar acum cu atât mai mult. Să fim serioși și responsabili. Să gândești și să te înrebi dacă toți ăștia sunt chiar proști sau chiar zic ei ceva acolo? La ai mei, eu personal chiar am exagerat un pic cu felul în care privim recomandările astea și celor care ne sunt apropiați și trecuți de 65 de ani le-am spus că e obligatoriu să nu mai aibă contact absolut cu nimeni. Le ducem noi mâncare, le lăsăm lucrurile de la distanță. Adică, dacă stau 3-4 săptămâni în acest regim, poate mai puțin – încă nu știm cât, e o chestiune de viață și de moarte, iubire și de ură.

Nu e o chestiune simplă. Dacă nu are alt tratament trebuie să faci ce poți, dacă ar fi tratament cum s-ar zice am face pe dracu-n patru să luăm tratamentul, dar ce ar fi dacă l-am face pe dracu-n patru pentru a fi mai responsabili?!? Eu mă gândesc că asta putem face și acesta este mesajul meu.

Peste tot se spune că cei bătrâni sunt primii vizați, și recunosc că am exagerat un pic cu ei, dar pe de altă parte am lăsat-o mai moale cu ceilalți pentru că cineva trebuie să facă de mâncare, să facă cumpărăturile sau să producă. Nu știm exact cât o să dureze și-atunci noi mai tineri trebuie să ne asumăm niște responsabilități, să nu murim de foame sau alte repercusiuni ce se mai pot ivi.

Cum gestionăm frica sau anxietatea?

Frica și anxietatea sunt niște chestiuni care apar atunci când pierdem legătura cu simțul realității, cu bunul simț sau cu răbdarea și atunci este foarte important pentru cei care au timp și se uită foarte mult pe tot felul de informații să filtreze tot ce primesc. Dacă nu le poți înțelege sau dacă nu le poți analiza bine, mai bine nici nu te uita. Pericolul de a înțelege greșit este foarte mare, și se întâmplă foarte des.

În al doilea rând trebuie să înțelegem foarte clar că panica și frica sunt niște chestii care nu ne ajută la nimic. Adică, niciodată în viața noastră n-am găsit mai ușor soluții la probleme dacă am fost stresați, panicați sau speriați. Lucrurile trebuie să fie simple. Tot la responsabilitate ajungem! Dacă ai credință în Dumnezeu poți să te rogi și să mai citești lucruri din Biblie. Ca de exemplu Epistola către romani capitolul 13 sau Epistola lui Petru capitolul 2 unde se spune foarte clar că este foarte bine să asculți de cei care sunt pe un anumit domeniu, conducători, administrative ș.a.m.d. Să asculți de ei când dau niște reglementări, astfel o să meargă bine aplicarea unei soluții.

Un mesaj pentru cei mai puțini credincioși?

Până la un punct sunt cam aceleași rațiuni. În general persoana care nu pune mult preț pe Credință, pune mult preț pe rațiune. Alții pun și pe una și pe cealaltă, dar dacă pui mult preț pe rațiune atunci folosești-o la maxim, dă-i turația maximă. Analizează lucrurile. Stai să vezi ce se întâmplă. Gândește-te ce poți tu face, nu că ioi, vine nu știu ce! / ioi, se întâmplă nu știu ce! / ioi, nu mai avem nu știu ce!

Și calculul ăsta! Cum calculezi acum înainte să te duci să-ți cumperi de mâncare? Calculezi că s-au anunțat niște lăcuste de o mâncat toată mâncarea și nu mai avem, sau calculezi că e un virus de care trebuie să te ferești? Mergi mai rar la cumpărături, nu mai mergi de 3-4 ori pe săptămână, poate mergi numai o dată pe săptămână sau o dată la 10 zile.  Ai ce să cumperi. Nu te panica. De virus și așa te protejezi. Mergi mai rar la cumpărături. Dar eu zic că poți să ții lucrurile în frâu. Eu zic că rațiunea fără Credință poate susține ideea că lucrurile pot fi ținute în frâu dacă respectăm niște reguli, dacă ne calculăm un pic mai bine ceea ce avem de făcut și totodată să ne gândim la cum putem să-i ajutăm pe ceilalți.

Sunteți o famile mare. Cum ai explicat copiilor situația actuală? Tu personal cum ai procedat? Ce activități aveți?

În principiu eu am avut noroc. Soția s-a ocupat de partea asta pentru că are și experiență. Copiii mei n-au mai ieșit din casă de 11 zile. Avem un avantaj că avem o curte și ne-am descurcat acolo. Au ieșit maxim până în curte și nu au avut niciun fel de contacte. Nu știu dacă este soluția optimă, dar eu le-am explicat destul de dur. Ei au bunicii în vârstă, din păcate cu probleme de sănătate. Le-am explicat că dacă nu avem grijă de ei până ce nu găsim un tratament la această boală, e posibil să-i ducă cu salvarea și să nu se mai întoarcă înapoi. Acum eu știu cum mi-am crescut până acum copiii, și nu știu dacă la toți e indicat să ai această abordare.

Cu copiii mai mici e un pic mai altfel. Oricum trebuie să înțeleagă că sunt niște lucruri neprevăzute, neașteptate și periculoase. Este important să găsești preocupări pentru ei. E avantaj dacă ai o curte. Dacă nu ai o curte evident că apare riscul de a sta mai mult pe telefon, tabletă sau alte gadgeturi, dar măcar să ai o selecție și să faci un orar. Din păcate cu copiii mici nu prea poți intra în prea multe profunzimi. Mihai, dar nici cu ăștia mari, adulții nu poți intra în profunzimi de multe ori. Deviez un pic, dar am văzut postări de la preoți care au spus că ieri (n.r. Duminică, 22 Martie 2020) a fost cea mai neagră zi din viața lor, cum a trebuit să facem noi slujbele fără oameni așa de la distanță. Stați măi fraților, dacă am fi noi acum în Siria, Irak sau alte locuri unde creștinii sunt persecutați cu cuțitul nu cu niște reglementări care fac bine tuturor ce am face? Deci nici măcar oamenilor mari nu le poți explica câteodată lucrurile așa cum ar fi rațional și normal, atunci ce să mai spunem de copii.

La cei doi copii mai mici, împreună cu soția am reușit să le captăm atenția cu jocuri mai schimbate, mai înflorite, înfrumusețate și dezvoltate sau cărți povestite – mai lungite, gătit împreună – durează mai mult să faci o ciorbă, dar măcar trece mai ușor timpul.

Tu trebuie să decizi și să afli pentru și despre copilul tău ce percepție are, iar părerea mea este că realitatea nu trebuie ocolită. Aici este foarte important cum facem pentru că și nouă ne scapă un pic. Cum se zice că Adevărul e rareori pur și niciodată simplu, iar problema în plus este că nici nu se întâlnește cu realitatea, decât rareori.

Ideea e că și noi insistăm, cum ți-am comentat la o postare de acum câteva zile scriind să nuanțăm un pic treaba asta cu statul în casă.  Uite, eu am nuanțat-o. Mai ales cu ăștia bătrâni. Măi frate, nu numai că stai în casă, NU te întâlnești cu nimeni! Dacă tu stai în casă și vine unul care-i plimbat prin lume poate să-ți aducă virusul fără nici o problemă și acolo printre patru pereți, după care stai tu cu virusul căteva zile, după care ți se va face rău.

În acest sens încercăm să înțelegem realitatea, să prezentăm realitatea dar e bine să o și vedem un pic altfel. Să nu ne panicăm că totul e un dezastru. Să vedem ce se poate face și să nu lăsăm lucrurile chiar la voia întâmplării.

Am mai zis, hai noi ăștia care suntem mai viteji și mai puțin pasibili de a avea urmări grave după virus, să ținem în frâu mersul economiei și a ce trebuie făcut.

Ceilalți care sunt vizați, să fie foarte izolați și să înțeleagă ce trebuie făcut. Și mă repet, realitatea nu trebuie ocolită. Realitatea poate fi ocolită și într-o direcție negativă. Să zici că e prăpăd și s-o lași moale că tu ai văzut doar conspirații mondiale, internaționale sau galactice, asta e negativ.

Ce mesaj transmiți celor care nu respectă recomandările autorităților? Ce mesaj ai celor care încă se plimbă nestingheriți pe stradă sau celor care nu respectă autoizolarea sau carantina?

Pentru ei nu mai am niciun mesaj! Dar am mesaj pentru autorități! Luați-ne și pe noi ăștia care lucrăm în diverse instituții care poate în această perioadă nu au tangență cu publicul și nu avem atâta treabă, puneți-ne în echipe de control și de amenzi cu câte o persoană din MAI și cred că noi împreună cu ei trebuie să facem mai mult.

Mesajele au fost transmise și se tot transmit în continuare. Dar cei care nu reușesc să înțeleagă trebuie un pic convinși să înțeleagă treaba asta. Ce să mai spun? Ideea este că vecinul tău, tu, soțul sau soția, echipa de pensionari sau echipa de tineri care aveți bătrâni, o să se taie brusc întâlnirile cu oamenii, iar după un timp o să-i auziți doar anunțul mortuar, nici nu o să-i mai vedeți.

Așa e boala asta acuma. Nu are tratament, se răspândește ușor, nu e ca și cum ai da cu pensula. Gripa normală e ca datul cu pensula, merge mai greu. Gripa asta nouă e parcă ai da cu jetul, așa de repede se răspândește. Câte mesaje să mai zicem? Este foarte mare păcat că s-a ajuns la stadiul ăsta, iar autoritățile au comunicat deja că o să fie măsuri și mai drastice.

Hai să fim serioși, poți să mergi la cumpărături și înapoi, poți să mergi la lucru. Nici nu-mi par măsurile imposibile de respectat. Acasă mai ai o carte, mai ai un telefon, mai suni familia, prietenii, te mai uiți pe albume foto, deci e o chestie pe care o faci pentru viață, nu pentru profitul lui nu știu care.

-va urma –

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo