marți, 28 mai 2024

OLGA MAȚARIN – ALEGERI

de developer

          Alegem în fiecare zi. Între stări, situații sau persoane și le dăm prioritate unora sau altora. Depinde mult ce criterii sau necesități sunt importante pentru noi la moment. Alegerile făcute azi pot să nu mai fie actuale mâine, căci totul se schimbă destul de repede dacă ne lipsesc valori, convingeri, credințe. Dar nici acestea nu sunt constante ca să ne creeze o siguranță sau speranță fundamentală. Pentru cineva asta-i bine, pentru cineva mai puțin dar dacă avem din ce alege, înseamnă că există o oarecare diversitate și libertate. Uneori acestea sunt evidente, alteori neclare căci și aici alegem ce dorim să vedem și să credem.

          Și ce facem dacă totul e atât de instabil? Cum putem fi încrezuți că alegerea făcută e cea mai corectă? Nicicum (sunetul greierilor). Doar dacă am putea derula timpul înapoi și încerca toate variantele posibile având de fiecare dată ca punct de plecare zero experiență – am putea ipotetic, face concluzii. Alte scenarii nu-mi vin pe moment.

          De fapt, toată viața alegem chiar și atunci când nu dorim să alegem, deja ne facem alegerea. Sună logic dar oricum parcă nu-i convingător până la capăt.

          Fiecare alegere are un anumit scop, uneori bine stabilit alteori nedeterminat. Alegem pentru bifă, că trebuie sau chiar ne dorim asta. Și nimeni nu ar trebui să aleagă în locul nostru. De ce ar face-o? De ce și-ar lua acest angajament? De ce să fii responsabil pentru faptul că celălalt nu știe să aleagă, nu vrea sau crede că nu are din ce alege?

          Totul ce se întâmplă în viața noastră într-un final, e suma alegerilor făcute în fiecare zi. Conștient sau inconștient. Și nu e cazul să învinovățim pe cineva de situația sau starea la care am ajuns. Poate că deseori nu e chiar atât de clar dar alegerea ne aparține. De ce însă preferăm să negăm asta? Ce se poate schimba? Atunci n-ar mai exista țapul ispășitor pentru nedreptatea care ni se întâmplă. Cred că ați prins firul.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo