duminică, 22 martie 2020

Operatorii de telefonie ar putea limita viteza pentru Netflix, YouTube, Fortnite din cauza COVID-19

de Basil Mureșan

Toată lumea e speriată de noul virus corona care face ravagii în mai multe țări. Lumea este sfătuită în general să ia măsuri stricte de igienă și în special să stea în casă. În acest sens și operatorii de telefonie mobilă s-au adaptat situației actuale și au luat măsuri în consecință: Vor fi limitate unele servicii, cel puțin în Franța. Dar, ne așteptăm la astfel de măsuri și în alte țări și nu excludem nici România.

Potrivit Journal du Dimanche, preluat de PhonAndroid, această limitare ar afecta în special serviciile care consumă multă lățime de bandă, cum ar fi platformele de streaming. Amintim aici doar cele mai folosite de utilizatorii de telefoane mobile: YouTube, NetFlix sau platforma de jocuri Fortnite.

De la sfârșitul săptămânii trecute, au fost luate de autoritățile guvernamentale diferite măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Călătoriile și plimbările trebuie reduse la minimum. De exemplu în Italia, unde sunt cele mai mari probleme, faptul că oamenii au stat permanent în case a dus la o creștere de 70% a consumului mai mare de servicii de internet și de lățime de bandă. Cel mai mult au fost utilizate platformelor de streaming și de jocuri online.

Foarte logic, Franța și alte țări se vor confrunta cu aceeași problemă, în special dacă măsurile de izolare la domiciliu vor fi tot mai stricte. Potrivit sursei sus citate, operatorii francezi ar putea lua măsuri pentru a favoriza anumite programe și aplicații profesionale. Dacă saturația rețelei apare și în Franța, companiile de telefonie mobilă ar putea reduce lățimea de bandă disponibilă pentru jocurile video și SVOD – „streaming video on demand”, adică programe video la cerere.

Foarte mulți utilizatori care stau acasă folosesc smartphone-urile cu ecrane mare pentru a urmări astfel de programe sau pentru a se juca pe telefon. Samsung Galaxy S20 Ultra, recent lansat are un ecran de 6,9 inch (17,53 centimetri) și este ideal pentru acest lucru, dar sunt și alte telefoane cu ecran mare din seria Galaxy Note sau de la Apple, Xiaomi sau Huawei.

Arthur Dreyfuss, secretar general al federației franceze de telecomunicații, a scris pe Twitter pentru a-i liniști pe utilizatori. „Rețelele din Franța pot absorbi vârfurile legate de această creștere previzibilă a consumului”. De asemenea, el a spus că „Toți operatorii au mobilizat mii de ingineri și tehnicieni care vor supraveghea și întreține rețelele„, a continuat el.

Evident, având în vedere măsurile recente de izolare, francezii și nu numai ei, au început să se folosească mai mult de internet pentru petrecerea timpului liber în familie. Prin urmare, nu este exclus ca saturația să apară în zilele următoare. Și, ne așteptăm la acest lucru și în România. Ne putem aștepta la unele restricții pentru unele programe, pentru a nu supraîncărca rețelele de telefonie. Pe listă unor eventuale restricții pot apărea, evident, YouTube, TikTok și Netflix, precum și platforma de jocuri online de succes Fortnite. Ne gândim, de asemenea, la alte servicii de streaming de jocuri precum Blacknut, Shadow, Stadia sau GeForceNow.

China este pe primul loc în lume în privința folosirii zilnice de aplicații mobile: 5 ore în medie pe zi. Pe locul doi este Corea de Sud cu 3,9 ore petrecute zilnic folosind aplicațiile mobile. Pe locul trei se situează Japonia cu 3,5 ore, potrivit companiei globale de analiză a datelor mobile App Annie.

Sursa foto: via presse-citron.net

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo